1. Om Ønskedukkerne og deres tilbehør

(legeredskaber, køretøjer, babyudstyr, møbler med mere)

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

De små 16 cm babydukker — ønskedukkerne   – er evigt aktuelle og et samlerobjekt så det batter. Jeg har tidligere skrevet om de små babydukker i Nordisk Dukketidende, og er nu af flere samlere blevet opfordret til igen at dele mine oplysninger med jer.      

Allerede i december 1997 bragte Nordisk Dukketidende Ønskedukken som påklædningsdukke tegnet af Marianne Mathiasen ! © Denne påklædningsdukke inspirerede senere mange til at samle på Ønskedukker og tilbehør!
Allerede i december 1997 bragte Nordisk Dukketidende Ønskedukken som påklædningsdukke tegnet af Marianne Mathiasen ! ©
Denne påklædningsdukke inspirerede senere mange til at samle på Ønskedukker og tilbehør!

 Da der er ganske mange oplysninger, deler jeg derfor deres historie i flere afsnit og starter her med Rosebud-dukkerne… Men allerførst vil jeg sige tak til Lilian Skov for de mange fotos, du har sendt mig til fri afbenyttelse. Lilian har en forrygende samling af dukker, bl.a. Danmarks største samling af Magasins Dukke Lise, men også ønskedukker fra både Rosebud og Schildkröt/Skildpaddedukkerne – tidligere kendt under Rheinische Gummi– und Celluloidwarenfabrik! Desuden tak til Anna-Marie Nielsen, der i sin tid foretog meget grundig research angående Ønskedukkerne.

Rosebud-babyerne er af plastic og blev som bekendt produceret af Rosebud Dolls i England (omkring 1950-52) under navnet Thumsuck Babyes (tommefinger-suttende babyer, de var 6” – godt 15 cm høje og mærket på ryggen med Rosebud, made in England.

En af Lilians Rosebud-Ønskedukker i originalt tøj !
En af Lilians Rosebud-Ønskedukker i originalt tøj !

De små babyer fandtes både som hvide og som negerdukker (sidstnævnte betegnelse er man ikke glad for i dag, men kalder dem eksotiske eller mørklødede dukker, men dengang var de negerdukker, og alle elskede sine dukker lige højt, enten de var hvide eller sorte.

De hvide havde blå lukkeøjne og påmalet lysebrunt hår, mens negerdukkerne naturligvis havde brune øjne og sort påmalet hår. Begge typer fandtes desuden med krøllet, lyst henholdsvis sort nylonhår   De mørke dukker kunne variere i farven fra lys til mørkebrun. Begge typer var helt ens i udformning med samme lukkede højre hånd og opadvendte tommelfinger, mens venstre hånd er åben.

Allerede i 1940erne og i 1950erne kunne man købe Babyønskedukker fra Østen, også disse er af plastic og ca. 15 cm høje. Nogle var mærkede, andre ikke. En hvid dukke kunne f.eks. have lyseblå lukkeøjne med sorte vipper og hul i munden til sut, lukkede eller åbne hænder og opadvendt tommelfinger, nogle af dukkerne er mærket Made in Hong Kong, andre som sagt desværre umærkede. Dukkerne lignede nærmest til forveksling de europæiske Ønskedukker og fandtes både med påmalet hår og med nylonparyk. .

Dukkerne blev med stor succes fra omkring 1951 og til slutningen af tresserne solgt i Danmark, bl.a. markedsført af både Tekno og Kofods Fabrikker, som desværre ikke eksisterer mere. Alle små piger elskede disse dukker, og man kunne købe alt muligt tøj til dem. Ville du selv sy og strikke, var der ofte tøj i ugebladene, bl.a. har jeg i Nordisk Dukketidende bragt nogle af strikkeopskrifterne efter tilladelse fra de pågældende blade. Sy-damer i hele Danmark fremstillede Ønskedukketøj, og du kan stadig være heldig at finde det på markeder og messer.

Dette kære tvillingepar er ligeledes fra Lilians samling af Ønskedukker: Rosebud-dukker i originalt tøj !
Dette kære tvillingepar er ligeledes fra Lilians samling af Ønskedukker:
Rosebud-dukker i originalt tøj !

Dukkerne havde også legeredskaber, babyting, senge og andre møbler, bl.a. fabrikerede L.P.Legetøj ved Lars Peter Nielsen fra 1965 til 1971 effekter i bøgetræ, bl.a. senge, borde, gynger, legebord, kravlegård, skabe puslebord og andet, men det vender jeg tilbage til i en fortsat artikel, ligesom jeg vil beskrive møbler og legeredskaber fra Vibo, og de lige så populære bambusmøbler, som fremstilledes som hjemmeprodukter.

Billede1
Også tvillingerne her er at finde hos Lilian. Det henrivende matrostøj er strikket af samleren og strikke-eksperten Anna-Lise Wolfram smukkere kan dine Rosebud-tvillinger ikke være klædt på, vel!

Historien om Ønskedukkerne fortsættes, og næste arti-   kel vil omhandle Ønskedukke-babyerne fra Rheinische            Gummi– und Celluloidwarenfabrik —Nu Schildkröt—           Firmaet skiftede navn, da alle på grund af skildpadde  mærket simpelt hen kaldte dukkerne for Skildpadde       dukker!

På gensyn og god læselyst !

 

2 tanker om “1. Om Ønskedukkerne og deres tilbehør”

  1. Jeg havde også en af hver, hvid og brun fra omkring 9 års alderen, sidst i halvtredserne og glæden over dem og trangen til at samle det uopnåelige udstyr har været med til at jeg begyndte at samle dukker mm ca 45 år efter. Husker en juleudstilling i en strikkeforretning med Rosenbuddukker i vinterdress og i snelandsskab som det smukkeste drømmesyn i min barndomsby.

    1. Kære Maria
      De fleste i vores alder har sikkert haft disse dejlige dukker og mindes dem med glæde og mange har sikkert en fin samling. Tak for din kommentar. Mvh Lene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.