Bamse og Dukke Lise

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen (c)De højtelskede tegneseriefigurer gennem flere menneskealdre! Helt sikkert har de fleste af os i barndomsårene læst denne charmerende tegneserie, som gennem årtier blev bragt i Familie-Journalen!

              Og…. helt præcist kunne man læse om Bamse og Dukke Lise fra den 2. april 1935 til den 22. april 1985. Tegneserien var oprindelig engelsk i sort-hvid og tegnet af Vera Bowyer i det engelske børneblad: ”Tiny Tots”, hvor man fra 1934 til 1956 kunne læse om ”Teddy in Toyland” (Bamse i Legetøjsland”). Serien skiftede navn nogle gange, og allerede i 1941 hed den ”The Tale of Teddy and Greta” (Eventyret om Bamse og Greta) —Bamsen og dukken var legetøj for pigen Marjorie. Da Ill. Familie-Journal den 2. april 1935 bragte serien, blev navnene selvfølgelig oversat til dansk. Teddy blev helt naturligt til Bamse, Greta til Dukke Lise og pigen Marjorie til Grethe.

Fra 1941 overtog tegneren Harry (Sofus) Nielsen serien, denne tegner havde i mange år arbejdet for Allers Etablissement og var især kendt fra en anden elsket tegneserie: Willy på Eventyr. Serien om Bamsen og dukken skiftede navn et par gange, først til BAMSE fra Eventyrland og senere til Bamse og Dukke Lise.

I begyndelsen fyldte tegneserien en hel side, senere kun en halv.

nyt 3
Sådan så Bamse og Dukke Lise ud i Vera Bowyers streg!
nyt a
BAMSE fra Eventyrland i Harry Nielsens udgave!
nyt 2
Forsiden fra et af de herlige årshefter!

 

 

 

 

 

 

 

Nyt
Her kommer Grethe hjem efter at have genfundet Bamse og Dukke Lise (fra en af de mange historier i Ill. Familie-Journal)!

 

 

 

 

 

Hermed lidt om tegneren Harry Nielsen: Han blev født den 28. september 1896 og afgik ved døden den 19. marts 1983— Efter skolen fik han undervisning i 4 år i malerkunst og arbejdede som reklametegner i slutningen af 1. Verdenskrig. Han tegnede her bl.a. postkort og julekort til Stenders Forlag. I 20erne tegnede han en del forsider til Gyldendals børnebøger. I 1925 indledtes det mangeårige samarbejde med forlaget Aller, hvor han til mange børns glæde tegnede teaterfigurer, udfærdigede lege-ideer og tegnede en del påklædningsdukker, bl.a. tegnede han 10 af de små ark i serien Dansk Arbejde (Serie II nr. 1-10). Arkene måler 22 x 15 cm, og de kostede dengang 8 øre pr. stk.— Fantastisk at så mange af de små ark er bevaret!

Serien om Bamse og Dukke Lise skrev han sammen med forfatteren Elisabeth Greve. I begyndelsen af 1960erne stoppede han med at tegne denne kendte serie, som dog fortsatte indtil 22. april 1985 under tegneren Jens Georg Humble.

Billede3
Udsnit af påklædningsdukkearket med Dukke Lise!
Ja
Herover Dansk Arbejde ark nr. 6— Elisabeth af Harry Nielsen!

Bamse og Dukke Lise kom i løbet af årene ud for mange farefulde og eventyrlige oplevelser, idet man hentede ideer fra bl.a. H.C. Andersen, Alice i Eventyrland, ja endog fra Peter Plys, samt fra børnesange. Jeg husker tydeligt historien fra ”Se min Kjole, den er … og så kom farven, og man mødte en eller anden figur: var man f.eks. Iført en sort kjole, mødte man en skorstensfejer….!”

Billede2nej
Heftet her er nr. 19 fra 1944 fra forlagets seriehefter—det kostede dengang 1.50 kr. !

I årene med tegneserien udkom fra 1941 til 1958 Bamse og Dukke Lise-hefter —efter 1958 fortsatte serien blot i Familie-Journalen —vil du samle seriehefterne, kan du stadig købe nogle af dem via nettet, priser pr. stk. fra 50 til 400 kr. —hefterne måler 25 x 17 cm. Heftet tv har nr. 19, (november 1944), idet forlaget gav sine hefter fortløbende numre. Numrene 1—19 omfatter således hefter om Bamse og Dukke Lise, Willy på eventyr, Prins Valiant, Skipper Skræk og Carlt.

Den 10. marts 1942 kom Dukke Lise og den 31. marts samme år kom Bamse som påklædningsdukker på en hel side (ca. 33 x 25 cm) i Familie-Journalen. (Tegnet af Harry Nielsen). Påklædningsdukkerne har foruden deres dagligtøj en masse eventyrdragter. Dukkerne måler ca. 12 cm. (Disse to påklædningsdukker findes også som genoptryk).

Billede4
Fra Bamses og Dukke Lises Spisestue!

Ca. 3 år senere kunne man gennem Ill. Familie-Journal købe Dukke Lise, en sød trædukke udført i bøgetræ og med elastik i leddene, der medfulgte snitmønster til Dukke Lises røde kjole med sorte prikker —Hele herligheden kostede 3,75 kr. inkl. porto.

Der findes også postkort med Bamse og Dukke Lise (tegnet af Harry Nielsen) – disse er sjældne og svære at finde. Desuden findes der 4 flotte klippeark med Bamse og dukke Lises værelser: køkken, soveværelse, daglig– og spisestue, arkene måler 50 x 34 cm. Her kunne du udklippe og folde møblerne efter de gode vejledninger.

Billede5
Og hermed udsnittet af siden med påklædningsdukken Bamse!
Billede6
Dukke Lise-reklame i Ill. Familie-Journal!

 

 

 

 

 

 

 

Billede7
Ayoe Stokkebro-Hansens dejlige strikkebog!

Bamse og Dukke Lise findes desuden som små strikkede dukker i dukkestuestørrelse, samt som strikkede dukker. Carl Allers Bogforlag udgav i 1947 en dejlig lille bog. Strikket Legetøj fra Børnenes Lilleput-Verden af Ayoe Stokkebro-Hansen, og her kunne vi alle være med, idet det var enormt nemt at strikke de mange dejlige figurer, da alle figurerne strikkes nærmest ens i ét langt stykke. I bogen er vignetterne tegnet af Ebba Schultz. Bogen kan ofte til en rimelig pris findes på loppe– og genbrugsmarkeder, den måler 20 x 14 cm. Med denne bog kan du lære dine børnebørn at strikke!

Desuden findes et par helt unikke strikkeopskrifter i strikdesigneren Birgit Kjærulffs bog: I BEGYNDELSEN VAR RÆVEN (Forlaget Krævsgaard, 2000, ISBN-nr. 87-987428-1-7) .. Efter denne bog kan du strikke et stort og flot Bamse- og Dukke Lise-par.

I bogen er desuden strikkevejledninger til alskens gammelt legetøj, herunder også anvisninger på at strikke Knold og Tot.

Mon du har lige så mange minder som undertegnede, for mens jeg skrev dette, vældede barndomsminderne frem i hobetal, og jeg husker, som var det i går, at jeg hver tirsdag, når min Mor købte Familie-Journalen , glædede mig enormt meget til at læse om Bamses og Dukke Lises oplevelser.

Billede8

Mon ikke de fleste af jer husker denne dejlige, naive og fantasifulde tegneserie!. (Herunder Bamse og Dukke Lise fra bogen ”I begyndelsen var ræven…” af designeren Birgit Kjærulff).

 

 

Hermed ønskes I alle   G o d     L æ s e l y s t   !

Billede9Og her får I som et PS Bamse og Dukke Lise som cernit-figurer, idet jeg spurgte min veninde, dukkekunstneren Inge Harck, om man også kendte Bamse og Dukke Lise syd for grænsen. Og det bekræftede hun og fortalte, at alle dansktalende børn syd for Danmark kendte dem. Samtidig sendte Inge mig dette billede af Bamse og Dukke Lise som cernitfigurer, som hun for en del år siden modellerede til barnebarnet Louisa, der dengang var lille, (nu er hun 13 år) – figurerne er 7 cm høje. Er de da ikke bare søde! (en stor tak til Inge for dette overraskende bidrag)!

Og de to cernitfigurer er nu kommet til mere ære og værdighed:

Billede10

Billede11 Idet Inge Harck nu er med i GALLERI HOLM35 beliggende i hjertet af Flensburg, hvor hun udstiller og sælger af sin alsidige kunst, og Bamse og Dukke Lise findes nu som relief med et af Inges malerier som baggrund. Se dem i Galleriet, hvor der er åbent hver fredag kl. 15 til 17, samt åbent hus på særligt annoncerede dage!

For nylig kom jeg i forbindelse med forfatteren og journalisten Ebbe Preisler, der er søn af Erik Volmer Jensen, engang en af Illustreret Familie Journals flittigste novelleskribenter —og fra omkring 1955 forfatter til teksterne til Bamse og Dukke Lise (jeg husker tydeligt titlerne Hejrenæs og Stormfloden, føljeton-romaner i bladet, læste dem ikke selv, men min mor, moster og tante, samt et par naboer gik vældigt op i dem).

Ebbe Preisler fortæller i sin bog HAPPY END (2013) levende om sin barndom og familie, herunder også om et besøg på Familie Journalen, hvor han fik denne bamse af frk. Tørrestrup, der dengang redigerede bladets tegneserier. Han husker, at man havde et skab fyldt med disse bamser, som slet ikke ligner Bamse fra serien ”Bamse og Dukke Lise”! Ebbe Preisler har stadig denne sjove og unikke Bamse. I Ebbe Preislers bog får du desuden et levende indblik i tegneseriernes og ugebladenes verden!Billede17

Hermed et uddrag af fortællingen om Bamse og Dukke Lise og Ali Baba og De fyrretyve Røvere, af Erik Volmer Jensen —I Bamses og Dukke Lises Verden skete der altid en masse spændende ting, ikke sandt!

Billede16

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.