Hovborg – Dukkerne

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 I fyrrerne og efter krigen blev der lavet mange forskellige dukker i Danmark –  en af slagsen er de smukke Hovborg-dukker, og måske ejer en af jer en eller flere af dem.

hovborg 1Første gang jeg blev opmærksom på dem var for næsten 20 år siden under en tur til Dukke– og Legetøjsmuseet i Ribe, hvor vi så Petrea Nielsen flotte og alsidig samling af dukker og meget andet. Her fortalte Petrea Nielsen under rundvisningen om sine flotte Hovborg-dukker, hvilket gjorde mig meget nysgerrig, men jeg kunne ikke finde oplysninger om dukkerne. Heldigvis havde samleren Hanne Damgård Hansen en avisartikel fra Jyllandsposten den 7. juni 1953, hvorfra hun skrev en beretning om dukkerne, som blev bragt i Nordisk Dukketidende i februar 1998. (De læsere, der dengang abonnerede på bladet, kender sikkert hovedparten af artiklen, men nu får i den igen). Jeg siger endnu en gang tak for beretning og fotos til Hanne, (der i sin tid arrangerede de hyggelige legetøjsmesser i Vandel), samtidig gad jeg nok vide, hvad der er blevet af Petrea Nielsen og hendes unikke samlinger? Står det hele på et af vore museer, eller, eller…. Mon I skulle kende noget til dette? Og skulle I eje Hovborg-dukker, da send os et billede med en kort beskrivelse!

hovborg 2             Hanne fortalte, at mærkningen af Hovborg-dukkerne er ukendt. De blev fremstillet af Stefan Bertelsen, der blev invalideret i 1943, kun 39 år gammel. Da han var en driftig mand, søgte han naturligvis efter beskæftigelse, som kunne forenes med hans fysiske tilstand.

Kort tid efter krigens slutning, så han ved et tilfælde en annonce i Jyllandsposten, hvor en mand havde nogle dukkeforme af gips til salg, og Stefan Bertelsen var ikke sen og købte straks formene. hovborg 3

Dukkerne blev fremstillet af sammenpresset lim og papmaché blandet med cellulosefortynder. De blev malet og lakeret, og Stefans kone, Stine, hæklede tøj til dukkerne.

Hovborg-dukken blev en stor succes, idet den blev kendt over hele landet. Det vides også, at dukkerne blev solgt på Færøerne. Desværre blev Stefan Bertelsen i 1953 syg af de giftige dampe fra materialerne, hvorfor han måtte ophøre med produktionen.

De sorthvide fotos her er fra Hannes artikel, dukken i den rosa strikkede kjole er min egen Hovborg-pige. Hun er ca. 45 cm høj og har lukkeøjne, hun er enormt pænt malet med brunt hår, rød mund og tonede kinder. Min dukke er umærket.

hovborg 4 Tøjet havde hun på, da jeg erhvervede hende: en strikket sød rosa kjole med hvide hjerter og hvide strikkede bukser.

Kilder: Artikel fra Hanne Damgård Hansen og Lise clasen Research!

 G o d   l æ s e l y s t

 

hovborg 5hovborg 6

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.