Jens Nielsens Bondegård

De 100 unikke perskeptivkasser(Kikkasser) på Herning Frilandsmuseum.

(Med hilsen fra Lise Brastrup clasen ©)

For en del år siden besøgte jeg Herning Frilandsmuseum og så de unikke, håndlavede perspektivkasser skabt af Inge Aagaard Faurtoft i årene 1972-1991. Jeg blev meget betaget af hendes store arbejde og skrev en artikel i et af mine blade, og da Lene Byfoged for nylig gjorde os opmærksomme på Jens Nielsens Bondegård, ville jeg selvfølgelig indvie jer i hele historien, men desværre har jeg ikke længere materialet, hvorfor I får en helt ny historie, bl.a. på grundlag af modtaget materiale med tak til Jesper Meyer Christensen fra Museum Midtjylland.

Inge Faurtoft er født i 1921 i Odense på Fyn, men endte i Hillerød, hvor hun , der oprindeligt ville være kunstmaler, havde atelier og fremstillede de mest fantastiske perspektivkasser — dvs. små æsker med dyr, mennesker og ting og redskaber fra dagligdagen. Som 65-årig fik hun udgivet børnebogen: ”En septemberdag på Jens Nielsens Bondegård”, en skildring af livet på landet i begyndelsen af 1900-tallet… en typisk dansk bondegård med familien Nielsen og deres dyr. Familien består af Far Jens, Mor Dorthea og døtrene Anne Margrethe, Mette og Søs — samt Farmor. … for Inge Faurtoft syntes da, at det var synd, at Jens skulle være alene. Gården er således fra en tid, før landbruget blev mekaniseret og automatiseret, dvs. at man på gården hverken har traktor eller malkemaskine, og hvor en hest er vigtig. Med hesten pløjer Jens Nielsen sine marker og kører høsten i hus, henter brænde i skoven, spænder hesten for vognen om søndagen og kører familien til kirke, eller på besøg…..

Inge Faurtoft har selv oplevet alle de dejlige historier, hun fortæller, idet hun voksede op som en af 8 søskende på landet i en aftægtsbolig i Allerup på Fyn, hvor deres Mor blev tidlig enke.

De detaljerede to serier af Perspektivkasser omfatter dels: En dag på Jens Nielsens Bondegård, med 57 æsker, og dels: Årets gang på Bondegården, og her er næsten lige så mange æsker. 

Inge Faurtoft konstruerede æskerne sammen med sin mand, der var uddannet malersvend — og han lavede rundhorisonterne til æskerne. I fem år sad Inge Faurtoft og limede, klippede og formede, der blev bl.a. lavet kjoler af crepepapir og stofrester, kaffefilterposer var også en god ting, og en fåreskindspels blev til af gamle frottésokker, vat af det tyndeste flor forvandledes til spindelvæv— ja, alt kunne bruges … Der er f.eks. fremstillet en symaskine til Farmor, der syr nye julekjoler til pigerne, og der ligger selvfølgelig både målebånd og sytråd ved siden af. Der er en vandkedel en Madam Blå, der bages vaniljekranse, ja sådan kan man blive ved, men ALT kan nu opleves på Herning Frilandsmuseum, og du går fra den ene Perspektivkasse til den anden, og selvfølgelig opdager du hele tiden noget nyt.

Inge Faurtofts bog er oversat til mange sprog, og de dejlige perspektivkasser har været udstillet mange steder, bl.a. i Norge og Sverige.

Denne udstilling skal simpelthen opleves, og ifølge hjemmesiderne er museet frit tilgængeligt hver dag, men åbent med personale hver torsdag fra 9 til 15, adressen er: Herning Frilandsmuseum, Museumsgade 32, 7400 Herning. Yderligere oplysninger via hjemmesiderne museummidtjylland.dk, tlf. : 96 29 19 00 (Administration: Vestergade 20, 7400 Herning).

Du kan på hjemmesiderne læse om alle Herning museernes aktiviteter.

G o d T u r !

3 tanker om “Jens Nielsens Bondegård”

  1. Nej hvor fantastisk! Jeg saa en af serierne (ikke sikker paa hvad for en det var) sammen med min farmor for mange aar siden paa Holbaek museum. Jeg har tit taenkt paa den og kunne ikke huske andre detaljer end de fantastiske kikke kasser.
    Jeg bor nu i Australian saa der er lidt langt til Herning museum, men jeg kan da finde mere paa nettet om disse herlige kasser.
    Hilsen Anne Mette

  2. Kære samlere, Jeg ville bare lige tilføje at Inge Fauertoft har holdt foredrag i Snurretoppen, så mange af de gamle medlemmer har mødt hende. hun var bare simpelthen pragtfuld. Hun viste os hvordan hun lavede kasserne, hun smed aldrig noget væk. Desuden var hun kusine med Estrid Fauerholt som jo lavede den så elskede og kendte Lego samling, som jo nu er væk. De var rigtig gode veninder, jeg besøgte hende endda hjemme i Kronprinsessegade, hvor hun boede, og hun var et yderst dejligt og super kreativt menneske. Det syntes jeg bare lige I skulle vide.

    Jeg vil i øvrigt huske jer på det store møde med Kirsten Lindberg om navneklude og andre gamle broderier der holdes i Snurretoppen den 11 April, gå ind på hjemmesiden WWW. Snurretoppen.dkhilsen Anne Friis

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.