Lenci-Dukkerne

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Når man taler om dukker af filt, tænker man straks på de flotte og unikke Lenci-dukker, både drenge og pigedukker, hvor både dukker og tøj er lavet af presset, uldfilt.

billede1

Dukkerne blev skabt af Elena König, der blev født i 1885 i torino. Hun flyttede senere til Tyskland, hvor hun fik kælenavnet Lenchen, et navn hun ændrede til det italiensk-klingende Lenci, da hun senere flyttede tilbage til Italien. Under den kaotiske 1. Verdenskrig, hvor Italien kæmpede mod Tyskland, eksperimenterede hun med filt og dette materiales mange muligheder. I 1915 giftede hun sig med Enrico Scavini, der optog filtdukkerne i Lenci-firmaet, et firma, som hidtil havde koncentreret sig om keramik.

billede2

Firmaet voksende, og i 1937 beskæftigede man 300 medarbejdere. I 1944 blev firmaet bombet, og i 2002 trådet firmaet i likvidation og ophørte.

De smukke og elegante dukker kendetegnes ved, at de var maskinsyet op omkring skuldrene og håndsyet mellem benene. Det flotte filttøj smyger sig karakteristisk og passende om dukkerne.

billede3
Denne lille russiske pige med gris og i folkedragt kunne jeg slet ikke stå for. Hun er 24 cm høj og iført broderet bluse og filtkantet skørt. Denne type findes også i større format. Hun er fra 1921 og Mærket med Lenci osv.!

Ansigterne fremstilledes ved presning i formene, og ansigtstrækkene er håndmalede. Håret var af mohair og syet på hovedet. Sådanne dukker med pressede filthoveder var enormt populære i det 19. årh. og til efter 1. Verdenskrig. Øjnene kiggede til siden og gav dukkerne et særligt ansigtsudtryk.

Kæk og skælmsk og ”helt alene i skoven?” Charmerende 33 cm høj dukke fra ca. 1925!
Kæk og skælmsk og ”helt alene i skoven?” Charmerende 33 cm høj dukke fra ca. 1925!

Dukkerne var mærket med Lenci under foden. De blev fremstillet i mange forskellige størrelser og iført utallige dragter og uniformer, samt almindeligt, smart og flot tøj. Dukkerne er vel, hvad man kalder sofistikeret akkurat lige som Elena König Scavini var; alle måtte simpelthen eje mindst én, og dette er da fuldt ud forståeligt, når man ser dukkernes ansigtsudtryk og udførelse som helhed, dukkerne er lige til at kramme og knuselske.

Mut, tvær eller blot ængstelig? Serie 300, 44 cm høj og fra ca. 1927!
Mut, tvær eller blot ængstelig? Serie 300, 44 cm høj og fra ca. 1927!

Der er udgivet enormt meget litteratur om Lencidukkerne, selv har jeg en del bøger stående, nogle med facts, og historie, andre rene udstyrsstykker. Bøgerne er enten på engelsk, tysk eller fransk, og det er svært at fremhæve den ene frem for den anden. Hermed et lille bitte udvalg af de dejlige dukker.

God Læselyst !

Vi har efterfølgende modtaget følgende fra Anne Friis:

Her nogle billeder af min Lenci dukke eller kopi. Har ikke haft den ret længe, men højden passer 43cm, øjenmåden med de side kiggende øjne stemmer og de strittende finger stemmer også, begge hænder er forskellige. Jeg har ikke taget den uden tøj, da den er blevet ret klemt, men den er hul indeni, hvor de andre altid er udstoppet. Hænder hoved & ben er i filt med en mohair paryk som trænger til en meget kærlig hånd. Tøjet er fint med hvidt tungebesat skørt & mamelukker samt hvid chemise. Hun har en turkis frakke på a la Lenci alt ordentligt syet. Jeg har andre som jeg ikke mener er Lenci, men næsten lige så charmerende. De franske typer er svære at skelne fra Lenci. Jeg har i mit lange samler liv kun mødt et par stykker, som havde Lenci, Nordsjællands Museum, har fotos af disse, som er et tvillinge pige par. Desuden har nogle af de handlende haft dem en enkelt gang eller to. Jeg skal se min fotosamling igennem og vil komme tilbage med fotos af disse.

Stor før julehilsner Anne Friis

Hun er på en hul stofkrop, der har fået nogle tryk, hovedet kan drejes, både arme & ben har papskiver i leddene ved lår & skulder, hendes fingre ligner Lencis måde at lave dem på samt hendes bemaling er super flot & holder endnu, især øjnene er smukke
Kroppen er noget faldet sammen d.v.s.den må være hul og have fået flere tryk, troede egentlig de var fyldte, hænderne har to sammenvoksede fingre som Lenci brugte og kvaliteten tyder også på dette, men ingen mærkning tøj kan godt være originalt, fin stand.1920-30 skal slå op i Lenci bøger.

En stor tak til Anne Friis for disse billeder, med uddybende tekst.

2 tanker om “Lenci-Dukkerne”

  1. Kære Lene & Lise
    Dejligt at høre om Lenci dukkerne, jeg har faktisk lige fået en, som muligvis kan være en sådan. Jeg er dog meget i tvivl, da den ingen mærke har under foden, men fingrene er lavet ligesom på Lencis. Selvfølgelig kan hun være en kopi, men jeg synes selv hun er dejlig. Hun er 43cm høj og kunne godt være en 300 som Lise har skrevet om, blikket er der i hvert fald. Der er faktisk ikke ret mange Lencier i DK tror, de var relativ dyre, de jeg har ellers er de engelske af Nora Wellings, Steiff & Käthe Kruse samt det franske Raynal eller PreGoir

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.