Raggedy Ann og Andy

To kendte amerikanske dukker

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

Jubilæumsdukke 1915:
Raggedy Ann 100 år.

Kender I mon Raggedy Ann og hendes bror Andy? To dukker, som oprindeligt var kludedukker, og som hele USA har taget til deres hjerter…. Selv er jeg desværre ikke ejer af dukkerne og kun af få eksemplarer af de mange påklædningsdukker, der er udgivet over dem…. Men jeg synes da, at I skal have del i min viden om disse dukker og deres baggrund…..

Raggedy Ann blev for over 100 år siden introduceret af den amerikanske forfatter Johnny Cruelle (1880-1938) og den 7. september 1915 tog han patent på dukken (D47789). Raggedy Ann er en kludedukke med rødt hår af garn og trekantet næse. Johnny Cruelles datter Marcella fandt engang på bedstemors loft en dukke nærmest uden ansigt. Der blev tegnet ansigt på hende, og for et manglende øje fik hun syet en skoknap på. Marcella legede meget med Raggedy Ann. I 1920 fik Raggedy Ann sin snart lige så populære bror: Raggedy Andy. Johnny Cruelles datter, Marcella, døde senere af en vaccination, en trist historie, men hendes Far huskede altid, hvor glad Marcella var for at lege med Raggedy Ann og Andy.

Dukkerne var enormt populære, og de mange bøger for mindre børn var og er stadig simpelthen et hit, idet alle amerikanske børn ejede mindst én af bøgerne. Der er i tidens løb udgivet tegneserier, påklædningsdukker og lavet film over dukkerne. McCalls — som er kendt for Betsy McCall-mønstrene samt andre elegante og fikse mønstre har designet en række mønstre, således at man selv kunne sy en Raggedy Ann og Andy.

Fra de mange udklip over påklædningsdukker, jeg har samlet, hermed et par udsnit. Mine yndlinge er det gamle sæt, som jeg fik kopier af gennem en amerikansk veninde. De sjove vers over deres tøj har jeg gendigtet.

Det næste sæt er det oven for nævnte, som Jean sendte mig. De to dukker er 30 cm høje, og versene efter Johnny Cruelles originale digt fortæller om Anns og Andys meriter. Digtet er over 100 gammelt og beskriver dukkerne og deres tøj fra dengang.…..

Hermed de to store påklædningsdukker og noget af deres tøj.

Raggedy Ann og Andy

 

Kilder: Udklip, påklædningsdukker, Wikipedia og Lise Clasen Research

 G o d   L æ s e l y s t

(Og nu jeg er spændt på, om nogle af jer ejer noget om Raggedy Ann og Andy)

2 tanker om “Raggedy Ann og Andy”

  1. Jeg har selvfølgelig set dem på USA auktioner og i London, men aldrig helt forstået deres tiltrækningskraft. De går ret højt. Det kommer nok af at vi ikke er vokset op med dem og især bøgerne som blev solgt i store million oplag. Kludedukker elsker jeg ellers, har flere gamle, de kan være meget flot lavet. Men jeg kar 4 små bøger i hæfteform ilagt i en kassette med “Tthe adventures of Raggedy Ann & Andy”. De er genoptryk fra 1978. Ret sjældne tror jeg herhjemme. Pipi dukker er nok mere populære herhjemme, de findes også i mange udgaver.

    1. Kære Anne,

      Tak for dit indlæg. Du har fuldstændig ret, man skal nok være vokset op med Raggedy Ann og Andy for at være begejstret, eller måske som jeg have forelsket sig i dem i al deres primitive herlighed. Og de er jo amerikanske og blevet til big Business, hvad jeg også har erfaret, akkurat som man i de nordiske lande har gjort Rasmus Klump, Pippe Langstrømpe, Mumi-Troldene og Flk og Røvere i Kardemomme By til en kult. For mig er de de to kludedukker charmerende, og historien bag dem er rørende.
      De 4 små bøger, du har, kender jeg desværre ikke, jeg har aldrig hørt om dem, så de er sikkert sjældne i Danmark, som du skriver. Men det kunne da være ret sjovt at få lidt billeder fra bøgerne og lidt om Raggedy Anns og Andys oplevelser i de omtalte bøger. Jeg og andre ville helt sikkert blive glade, dersom du skrev en lille tillægsberetning.
      Kludedukkehilsner herfra
      Lise

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.