Skildpaddedukken STRAMPELCHEN

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

Når man taler om Ønskedukkerne, falder tanken altid hen på en lidt større babydukke, dvs. Strampelchen. Billede1

Rheinische gummi– und Celluloidwarenfabrik i Mannheim, nu kendt som Schildkröt eller Skildpaddedukkefabrikken – et firma, som betegnes som celluloiddukkernes flagskib. Vi har tidligere skrevet om nogle af dukkerne fra denne virksomhed, og da flere har spurgt om, der findes andre babydukker fra ”Skildpaddefirmaet”, kommer her en beretning om Strampelchen, den dejlig og nok mest kendte skildpaddebaby.

Strampelchen betyder kravle– eller sparkebaby og er udviklet af firmaets serie Bebi og Bebi N fra omkring 1915.

35 cm høj Strampelchen med faste, blå glasøjne, fra ca. 1950!
35 cm høj Strampelchen med faste, blå glasøjne, fra ca. 1950!

Alle de her omtalte og gengivne dukker er mærket med ”Skildpadde i Rude”, de to typiske eksempler på mærket, det tv blev benyttet fra ca. 1930, det til højre i vore dage, der er i tidens løb sket småændringer i logoet.

De første Strampelchen-dukker kom frem i 1928 og havde stofkrop, -stofarme– og –ben og celluloidhoved. Dukkerne var nærmest af typen Dreambaby enten med malede øje, faste glasøjne eller lukkeøjne. Håret var påmalet med den karakteristiske pandelok, som man atter og atter genfinder, bl.a. hos Ønskedukkerne. Dukkerne var forsynet med et skilt med en skildpadde i rude, hvor der stod, at hovedet var af fineste celluloid, kunne afvaskes, var farveægte og hygiejnisk. Serienumrene var 106, 107 og 109 og fandtes i flere størrelser.

Allerede i 1921 lancerede man det fine, modellerede hoved, og krop, arme og ben blev udført med kugleled, således at dukken på en naturlig måde kunne ligge på maven eller ryggen og sparke, eller sidde ned. Hænderne var knyttet med strittende tommelfingre, som dukken kunne sutte på i den åbne mund.

Strampelchen fra 1935 !
Strampelchen fra 1935 !

I 1935 kom ”De fem Skildpaddebørn”, som alle piger ønskede sig. Det var Inge, Bärbel, Christel og Hans — pige– og drengedukker dog uden forskel på attributterne, samt babyen Strampelchen. Strampelchen kom med lukkeøjne, glasøjne eller malede øjne og kun i størrelse 35 cm, dukken havde stemmeboks og var mærket med Skildpadde i Rude. I 1936 kom Strampelchen både i størrelse 35 og 45 cm, og i 1937/38 udvidede man størrelserne, således at der nu var fire at vælge imellem: 32, 35, 40 og 45 cm – desuden fremstillede man en baby med lige ben (der kunne stå) med fast hoved og malede øjne i størrelserne 8 1/2, 12 1/2, 16 og 18 1/2 cm, også kaldet Ståbabyen.

Successen fortsatte, og i 1939 kom således den siddende baby med fast hoved, som i 1937/38 (bøjede ben), med fast hoved i i størrelserne 8 1/2, 12 1/2, 16 og 18 cm.

I 1949 udsendte man atter en siddende baby— denne gang med bevægeligt hoved og i størrelsen 35 cm.

Type fra ca. 1920 med modelleret hår og åben/lukket mund, 28 cm - til sammenligning med Strampelchen!sammenlign ham m
Type fra ca. 1920 med modelleret hår og åben/lukket mund, 28 cm – til sammenligning med
Strampelchen!sammenlign ham m

Nu kom i 1952 den store dille, hvor babydukkerne drak af sutteflaske, hvorfor man udsendte babyen med de bøjede ben ”Strampelchen Trinkt” (Sparkebabyen drikker) med drikkeanordning og flaske, dukkestørrelserne var her 25 og 35 cm.

Efterhånden udvikledes materialerne, og i 1953/54 kom en dejlig baby i størrelse 56 cm i celluloid, mens de mindre udførelser på 8 1/2, 12 1/2, 16, 18 1/2, 23 og 25 cm var af stoffet Rhenanit. Desuden fremstillede man babyer i Tortulon i størrelserne 32, 35, 40 og 45 cm. Her var således noget for enhver smag. (Rhenanit og Tortulon er videreudviklede celluloidlignende stoffer)!

Typer som disse 3 kære Strampelchen-babyer på hhv. 35 og 40 cm blev fremstillet gennem hele perioden op til 1950!
Typer som disse 3 kære Strampelchen-babyer på hhv. 35 og 40 cm blev fremstillet gennem hele perioden
op til 1950!

Man fulgte med tiden, og i 1955 kom de første bløde dukker af Latex, men man fremstillede i 1958 stadig Strampelchen i Polystyrol, 31 cm med malede øjne, 35 og 56 cm med faste glasøjne, samt 40 og 50 cm store dukker med lukkeøjne og stemme. De mindre størrelser i babyer på 8 1/2, 12 1/2, 16, 18 1/2, 23 og 25 cm havde fast hoved og malede øjne. Babyer på 25 cm fandtes desuden med faste glasøjne.

Klassikeren Strampelchen fra ca. 1960 i Tortulon, 35 cm, med kugleled, bevægeligt hoved, arme og ben. Blå kunststoføjne, åbne mund og Mamastemme!
Klassikeren Strampelchen fra ca. 1960 i Tortulon, 35 cm, med kugleled, bevægeligt hoved, arme og ben. Blå kunststoføjne, åbne mund og Mamastemme!
Strampelchen i sort og i hvid fra ca. 1950, hvor vi alle ønskede os en negerdukke - de er begge af celluloid, 25 cm høje, med fast hoved og åben mund. Negerdukken har malede brune øjne, mens den hvide har faste blå glasøjne. De sidder med hver sin lille dukkestuedukke!
Strampelchen i sort og i hvid fra ca. 1950, hvor vi alle ønskede os en negerdukke – de er begge af celluloid, 25 cm høje, med fast hoved og åben mund. Negerdukken har malede brune øjne, mens den hvide har faste blå glasøjne. De sidder med hver sin lille dukkestuedukke!

 

 

 

 

 

 

 

 

Der var således noget for enhver smag, og det pudsige er, at pandelokken på det malede hår kan vende både til højre og til venstre.

Strampelchen blev en klassiker, og er det stadig blandt samlere. Og… Strampelchen er også fremstillet som negerdukker.

Mon ikke denne dejlige baby vækker minder i mange af os, bl.a. minder Strampelchen meget meget om Ønskedukkerne, disse er som bekendt 16 cm høje.

Måske nogle af jer er ejere af en eller flere Strampelchen-Babyer?

Lise Clasen Research ©

 God   Læselyst !

8 tanker om “Skildpaddedukken STRAMPELCHEN”

  1. Jeg er den lykkelige ejer af en vinyldukke fra 1962, jeg fik den af min mormor, da jeg var 7 år. Hun hedder dukke Sanne. Hendes ansigt er som Dukke Lisbeth fra Magasin, men med mama-lyd i ryggen mærket med skildpadde i rude. Hun havde en sutteflaske og der er hul i mund og ende. Både hoved og krop er af vinyl. Hun er ca. 36-40 cm. lang. Jeg har netop fået repareret hendes øjne hos Majbritt Muzs i Charlottenlund. Nu er hun fin. Kan du fortælle om hun er en Lisbeth-dukke eller hvad? Hun mangler stemplet made in Italy og nummer. Hun har kun skildpadden på ryggen. Venlig hilsen Bente Klarskov

  2. Kære Bente, Tak for din søde beskrivelse og historie om din dukke, men måske du skulle vise et billede af hende både med og uden tøj. Hun er således en skildpaddedukke fra Schildkröt – som tidligere hed Rhenische, altså fra Tyskland og ikke fra Italien. Schildkröt har lavet både hvide og sorte (negerdukker) i vinyl i 60erne, sender du et billede, kan jeg eventuelt finde hende i en bog om Skildpaddedukker. Den nuværende forretningsfører fra firmaet er i gang med at skrive en bog om Schildkröts nyere produktion, men hvornår den udkommjer, ved jeg desværre ikke! Hjertelige hilsner herfra (Lise)!

  3. Kære Lise, mange tak for dit venlige svar. Jeg har netop sendt dig en serie på 10 billeder af min dukke Sanne. Det ville da være dejligt, hvis du kan fortælle mig mere om hende. Mine forældre gemte trofast dukke Sanne. Hvert år i december sad hun fremme til pynt med nissetøj og en lille messingklokke på sin hånd. Sødt, ikke? Selv da min mor kom på plejehjem fulgte Sanne med og jeg fik hende således tilbage igen efter min mors død for to år siden. Nu er det mine børnebørn, som kan lege med hende. Dejligt at mine forældre bevarede hende i alle disse år. Dog er hun jo ikke særlig gammel sammenlignet med alle de antikke dukker, som I skriver om 😉 Venlig hilsen Bente Klarskov

      1. Kære Lise, jeg har netoo afsendt billederne til den pågld. adresse. Med venlig hilsen Bente Klarskov

  4. Jeg har en stampelchen – tror jeg. Den er mærket med skildpadde i rude og 30. Den har stofkrop, cellulidarme, -ben og -hoved samt bevægelige glasøjne. Åben mund og knyttede hænder. Venstre hånds tommeltot kan puttes i munden.
    Desuden brunt malet hår og pandelok.
    Er der en der kan fortælle mig mere om dukken, vil jeg blive glad. Jeg har haft den i 50 år, men den var gammel da jeg fandt den på vores loft.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.