2. Om Ønskedukkerne og deres tilbehør

(legeredskaber, køretøjer, babyudstyr, møbler med mere)

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 I fortsættelse af beretningerne om Ønskedukkebabyerne gælder det nu

”Skildpadde”-Ønskerdukkerne fra 1963 til1972.

Billede1

Ønskedukkefeberen bredte sig hurtigt blandt samlerne, og i forbindelse med Vandelmessen iden 30.april 2000 udstillede vi vore Ønskedukker med tilbehør, dvs. både Rosebud– og Skildpaddedukker i drenge– og pigeversion, og selvfølgelig skal I se dette billede (da Nordisk Duikketidende dengang blev trykt i sorthvidt, er billedkvaliteten ikke i top.

Dukkerne betegnedes også som Lykke Baby Ønskedukker og blev fremstillet af Rhenische Gummi– und Celluloidwarenfabrik, Mannheim, Tyskland. Dukkerne var mærket i ryggen med det kendte Skildpaddemærke i rude samt tallet 16 eller 16/18 og var 16 cm m høje. (På grund af Skildpaddelogoet kaldte man forståeligt nok alle firmaets dukker for skildpaddedukker, hvorfor firmaet seneere har taget navneforandring til ”Schildkröt/Skildpadde”). Dukkerne blev lanceret under navnet ”Pummelchen” (buttet baby).Billede6

Nogle af dukkerne har desuden et tal bag det ene øre, og ofte blev jeg spurgt om forskellen, og om en dukke med talmærke bag øret var mere værd. Da jeg nogle år efter var på en dukkerejse bl.a. med besøg på fanrikken, spurge jeg forretningsføreren, hvad forskellen var på dukker med og uden talmærke bag øret. Det vidste hun ikke, men ville undersøge det nærmere. Og senere fik jeg svaret: ”Nogle af firmaets værkførere havde kørt serier med nummer bag øret nærmest for at gøre sig bemærket, men værdien af dukkerne var akkurat den samme!” Dette svar har jeg senere offentliggjort i Nordisk Dukketidende, men det er da lige som et kuriosom at eje Ønskedukker både med og uden nummer bag øret.

Baby Lykke-skildpaddedukken blev som nævnt produceret af Rheinische (Schildkröt) fra 1963 til ca. 1972. I 1963 lukkede A/S J. Kofods Fabrik (Køgedukkefabrikikken). Selskabet blev købt af Poul Andreasen, Søborg (Poul Andreasen A/S), som lancerede Ønskedukkerne i Danmark fra 1964 til ca. 1972 under firmanavnet A/S J. Kofods fabrik i Valby.

Ønskedukkerne blev stadig produceret på fabrikken i Tyskland og solgtes via licens i Danmark fra omtalte firma: A/S J.Kofods Fabrik v/Poul Andreasen (Poul Andreasen var på et tidspunkt genbo til mine forældre, og vi fik selvfølgelig en god snak om dukker). De første Lykkepiger, der solgtes i Danmark, havde varenummer 1663-00.

Ønskedukker (skildpadde) på hver sin pottestol (Tak til Lilian Skov for lån af foto)!
Ønskedukker (skildpadde) på hver sin pottestol (Tak til Lilian Skov for lån      af foto)!

Måske I alle husker annonceringen af dukkerne på bagsiden af Anders And Bladet (Anders And & Co.), om den hvide pigedukke uden hårog iført strikket tøj til kr. 6,50. Hun fandtes også med lyst hår, i svøb og sengegaveæske til hele kr. 8,85, samt helt uden tøj og hår til kun kr. 4,50. Luksusudgaven var en hvid dukkepige med lyst hår, iført kjole og kyse og i sengegaveæske til kr. 9,85.

Og selvfølgelig fik dukkerne nyt forårstøj, hele 25 forskellige modeller, og det reklamerede A/S J. Kofods Fabrik naturligvis ved annonce i Anders And & Co,.

Med og uden paryk - 2 af Lilian Skovs søde Skildpadde-Øbskebabyer. (Tak for lån af foto)!
Med og uden paryk – 2 af Lilian Skovs søde Skildpadde-Ønskebabyer.
(Tak for lån af foto)!

Revolutionerende var det, da fabrikken i 1970 præsenterede ”Ønskedukken som rigtig dreng”. Hvid eller sort (neger) dukkedreng uden tøj til kr. 7,85.

Sådan kan ønskedukkerne beskrives (tak til Anna-Marie Nielsen): Siddende hvide pigebabyer med drejeligt blødt vinylhoved og mærket på ryggen med skildpadde i rude, 16 eller 16/18. malede blå øjne, brune øjenbryn, rød mund og lyst hår, eller lyst nylonhår. Lukkede (knyttede) hænder, fri tommel– og pegefinger. Dukken som dreng med sin lille tap fandtes ikke med nylonhår, men så ellers ud som pigen..

De små negerbabyer så ud som de hvide, blot var de mørkebrune med malede gulbrune øjne, mørke øjenbrun, rød mund og sort hår. Pigerne fandtes desuden med sort nylonhår.

Under min forskning vedrørende Ønskedukkerne fik jeg en dukkehistorie fra min gode veninde, samleren Birthe Nielsen i Rødding, der som et led i fortællingen om sine dukker sendte mig foto af en ønskedukke mærket CHK. Dukken ligner fuldstændig de andre i størrelse og udformning. Kroppen er i hård plastic, arme og ben i mindre hård plastickvalitet, og hovedet af blødt plastic med påsyet paryk. Dukken er underligt fladhovedet, skrev Birthe, men det skyldtes nok alderen. Dengang spurgte jeg, om der var læsere, som havde sådanne dukker, også som negerdukker, men fik ingen reaktioner, måske nogle af jer alligevel ejer en sådan dukke? (Der vil senere komme artikler om danske dukker, deriblandt CHK-dukkerne)!

Hjerteligt Tak til Anna-Marie Nielsen for dine oplysninger om Skildpadde-Ønskedukkerne, samt til Lilian Skov for fotos af dukkerne.

Lige et lille PS: Mange af jer kan sikkert se, at skildpadde-Ønskedukkerne minder ganske meget om Strampelchen – Skildpaddebayen, som få i større udgaver – den historie får du en anden gang.

Lise Clasen Research ©

 Serien om Ønskedukkerne fortsætter med historien om deres møbler, legeredskaber og andet tilbehør.

 God   Læselyst   !

To små sorte Skildpadde-Ønskebabyer i fint strikket tøj, også med tak til Lilian Skov for lån af foto!
To små sorte Skildpadde-Ønskebabyer i fint strikket tøj, også med tak til Lilian Skov for lån af foto!

 

Birthe Nielsens søde CHK-Ønskedukke!
Birthe Nielsens søde CHK-Ønskedukke!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.