Påskeæg

Copyright for tekst og billeder: Angelika Salzwedel.

Marts 2023.

Angelika Salzwedel fortsætter påsketemaet, med dette indlæg om påskeæg. Det er dejligt, at få sat lidt historie på og det glæder mig, at Angelika deler sin viden med os. Stor tak til Angelika!

I dag er påskeægget og påskeharen symbolet på påsken. Begge har længe været kendt, som frugtbarhedssymboler. I den kristne tro, er ægget symbolet på livet. Æg måtte ikke spises i fasten. Så de farvede dem, med forskellige plantefarvestoffer, for at identificere dem og fortælle dem, hvor gamle de er. De blev senere givet væk til slægtninge, faddere og venner.


Jeg vil gerne fortælle om de store pappåskeæg, som vi har elsket siden vi var børn, fordi der lå mange overraskelser gemt i dem. Omkring 1900 var der de første udstoppede æg, som fagudtrykket siger, til børn. Udstyret med små dukker til piger og passende legetøj til drenge.


De senere år var der selvfølgelig også slik i disse æg. Efter påske opbevarede moderen omhyggeligt æggene til det næste år.


De kommer i mange forskellige størrelser. Pappåskeæggene laves i dag maskinelt, men der er stadigvæk, en del manuelt arbejde. Motiverne skal omhyggeligt påføres, det formede pap. Papirkanterne, der dekorerer halvdelene, skal også forsigtigt limes på og til sidst belægges hele ægget med klar lak, for bedre beskyttelse. Motiverne er påske, såsom påskeharer med kufferter, påskeharer, legende påskeharebørn, legende børn, unger, små lam eller endda individuelle blomster eller blomster. I dag kan du også finde mange nostalgiske motiver.

En lidt anden slags er pappåskeæggene, som er pakket ind i stanniol. De var særligt populære i 1970’erne og havde ofte en sløjfe øverst som pynt. Jeg har 2 fyldte æg, der er lige så gamle som den tekniske og i dag ligger mine gamle dukker i dem.

Staniolæg.
Staniolæg åbnent med dukke.

Mange hilsner

Angelika

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.