Alt, Beck & Gottschalck – A. Hagedorn & Comp.

(Porcelænsfabrik i Nauendorf/Thüringen 1854-1930)

Med hilsen fra Lise Brastrup clasen ©

Alt, Beck & Gottschalck fremstillede selv kun porcelænsdukker. Men ved siden af fremstillede de også bisquit(porcelæns)hoveder og dukker helt af bisquit med modellerede frisurer og i forskellige former og størrelser.

Billede1
Logo for Alt, Beck & Gottschalck!

Nogle af disse drenge– og pigedukker med modelleret hår lod Alt, Beck & Gottschalck fremstille i 20erne som celluloid-version gennem firmaet A. Hagedorn & Comp. i Osnabrück. Dukkerne var mærket med A.B. & G.-logoet (se illustrationen) og blev tilbudt i disses salgskataloger.

Firmaet Hagedorn, som ikke er særlig kendt af danske samlere fremstillede og færdiggjorde selv egen råcelluloid og hørte til en af de mest betydningsfulde celluloidproducenter I Tyskland- efter egne oplysninger anvendte man på den tid ikke eget logo vedrørende egne Hagedorn-produkter. Produktionen var enormt alsidig, f.eks. kan nævnes effekter lige fra bordtennisbolde, toiletartikler, håndtag til cykelstyr, smykker etc. til et allround legetøjs-sortiment. Foruden karakterdukkerne fremstilledes rangler, badedyr, ”stådukker – og figurer”, samt små sjove figurer med modelleret, broget påklædning.

Billede2
Denne dejlige dukke er en typisk ”kopi” — efter en original form til fremstilling af dukker helt af bisquit. Hun er fra ca. 1920, fast hoved, bevægelige arme og ben, fint modelleret hår med grønt hårbånd, modellerede sko og strømper, malede, skælmske øjne og lukket mund. Mærket med det viste Logo.

Størstedelen af celluloiddukkerne fra Alt, Beck & Gottschalk og A. Hagedorn & Comp. blev fremstillet til det amerikanske marked og er derfor relativt sjældne i hjemlandet Tyskland. Dukkerne hører til i den dyre prisklasse for celluloiddukker.

Billede3
Tre sjove figurer fra ca. 1920. De 2 små er umærkede, den store med det viste logo. Han er 10 cm høj og af fint, præget og malet celluloid, med skælmske øjne!

 

 

 

 

 

 

 

 

Billede4
Denne yndige pige med pagehår kan stå, hun fast hoved, bevægelige arme og ben, malede sko og strømper og præge tog malet pagehår. Hendes omhyggeligt malede øjne kigger til siden, munden er malet med 2 malede tænder. Hun er 20 cm høj.

Alt, Beck & Gottschalk producerede effekter til ca. 1930, og efter 2. Verdenskrig indstillede Hagedorn sin righoldige fabrikation. Herefter tog Oldenburger Celluloidwarenfabrik i Osnabrück over – (dette firma er bedre kendt som Hayn & Engels med ”Sommerfugledukkerne”, idet logoet er 2 sommerfugle på hver side af teksten: Schmetterlingpuppen, historie vedrørende denne fabrik kommer selvfølgelig også) – Sidstnævnte firma fremstillede dels produkter på grundlag af Hagedorns forme, og dels efter eget legetøjsprogram. Lejlighedsvis kan man således i dag stadig finde ”fabriksnye” småfigurer med A.B. & G.-mærket.

I dag fremstiller Hagedorn-firmaet hvide og gule bordtennis- og bingobolde, som er mærket med små blomster. Råcelluloid til disse produkter importeres i dag fra Kina. (Går du på nettet kan du via en jubilæumsvideo se, at firmaet i 2006 holdt 100 års jubilæum).

 G o d   L æ s e l y s t   !!!

 PS: Skulle en eller flere af jer være ejer af disse skatte, kunne det være morsomt at præsentere dem på bloggen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.