Christkindl, Bornkinnel, Jesuskind eller Lichterengel…..

© for reseach Lene Byfoged.

b9fed3efea0929e0afb5e5f520004090
Antik Christkindl candy box af ukendt oprindelse. Foto: Jim Gould!

kært barn har mange navne.

I Tyskland og det syd – og østlige Europa var det Christkindl som leverede gaver til børnene, traditionen går tilbage til den protestantiske reformator, Martin Luther (1482-1546). I hans hjem blev gaverne lagt juleaften og han fortalte sine børn, at ”Hellige Kristus” havde bragt dem. På den tid var der tradition for, at give børnene gaver d. 6. december på St. Nicolas dag. Det var en reaktion mod den katolske kirkes helgener.

Torben
Antik Christkindl fra Erzgebirge. Koenig & Wernicke. 9 / 133 fra før 1945. Foto: Jim Gould!

Senere blev det til, at børnene fik gaverne d. 24. december, som vi kender det i dag og at det var Christkindl, som havde været der og givet de søde børn dem.

Med tiden har udseende på Christkindl ændret sig, det har altid været en pige i alderen ca. 5-12 år gammel med lyst krøllet hår og hvidt tøj ( i Erzegebirge havde hun som regel en rød kappe på ), som symboliserer uskylden. I dag er det mest som en ung kvinde man ser Christkindl.

I dag er der mange tyske julemarkeder, der hvert år kårer deres Christkindl, en sød og hyggelig tradition.

Og hvad har det så med dukker og legetøj, at gøre?

jul blog 009
Christkindl som julepynt. Foto fra www.k-co.dk

Jo, for selvfølgelig er der lavet masser af dukker klædt på som Christkindl, lige som der er produceret en masse postkort, dåser til julegodterne, glansbilleder, julepynt og meget mere.

626fb66468bdad9a79ffb089bf18a315
Gammelt postkort der viser Christkindl, på vej med gaver til børnene!
641adc6c91cd07cf71fbdaeafca42618
Endnu et fint gammelt postkort!
DSC00570
Jeg fik sådan en lyst til, at lave en Christkindl efter at have researchet på disse og her er min egen udgave af en. Dukken er en Kämmer & Reinhard på 21 cm.!

 

 

 

 

 

 

 

Når man så får interesse for noget, dukker det op alle vegne. Jeg så pludseligt på min æske med strømpepinde, en gammel chokoladeæske, at der var sørme også Chriskindl på sammen med Julemanden. ja ja!

WP_20151101_13_30_37_Pro
Min søde æske til strømpepinde!

 

3 tanker om “Christkindl, Bornkinnel, Jesuskind eller Lichterengel…..”

  1. Kære Lene
    Tusind tak for oplysningen om disse. Jeg har aldrig hørt om dem før, men kaldte dem bare engle. Jeg har rigtig mange i nogle af mine tidlige glansbilledalbum, og har bare kaldt dem unge engle, men man kan altid lære noget nyt, det er rigtigt de tit er en ung pige eller et stort barn, hvorimod engle nok er voksne undtagen de små Rafaels engle. Tak for det knus Anne F

    1. Kære Anne
      Dejligt du kan lide indlægget. Det er også først for nyligt, jeg faldt over ordet “Christkindl” i forbindelse med engle og som du ved, har jeg jo en stor kærlighed for engle og måtte straks undersøge det. Jeg er selv glad for at vide dette. Knus Lene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.