Den store museumstur i Tyskland, priser m.m.

 © Anne Friis & Cecilie Juul-Møller.

Hvis vi skal se lidt på, hvad der blev købt, så er det selvfølgelig meget forskelligt, alt efter de forskelliges økonomi. Men jeg købte da ting, som var rimelige og nede i pris.

Jeg har selvfølgelig indhentet tilladelse fra de andre deltagere i turen og Cecilie har oven i købet sendt mig priser på mange af de ting, jeg ikke havde priser på, samt nogle fotos.

Lille Pâpmaché hoved sammen med slagtervarer, også af Pâpmaché nogle af gips de lå på mellem 10€ – 25 €

Jeg købte et lille Googly hoved på stift overtrukket karton med stof og specielle øjne indkapslet i metal, som man så kunne lave en dukke af, en slags maske til 5 €. Denne på det store loppemarked på torvet samt nogle yndige ørenringe til dukker, samme sted, som løb op i 10 € for to sæt. Desuden fandt jeg nogle dukkehus småting på samme torv. Et sæt parian figurer kun 5€ samt nogle virkelige dejlige træ drejede tallerkner i malet gult træ med grønne kanter 6 dele i alt til 10 €. Disse har jeg altid elsket, de er svære at finde, men jeg havde på museet i München set mange sæt, idet de jo kommer fra dette område. Der var et Papier Mâché hoved med en anden type skulderhoved stemplet A5 og håndmalet, men gammelt til 2 €, det ene øre mangler. Jeg syntes dog, det er yderst charmerende og jeg det fandt hos den berømte dukkedoktor i Neustadt Thomas Packert. Han udgiver hvert år sin egen minibamse i et limiteret oplag. Denne er lavet på nøjagtigt den måde de gamle miniature bamser var lavet på. Han har erhvervet alle formene. Han var som altid yderst charmerende, og Sissel havde adskillige ting med som hun skulle finde reserve dele til. Desuden købte vi og især Cecilie mange små silkeovertrukket knapper. Så det var ingen herregård, men de dyre køb kom selvfølgelig også. Man kan stadig få meget u malet gråt Papier Mâché som forskellige hare, æg og masser af andre påsketing samt julemænd. Nogle er dog også malet. Der var alle mulige gamle kurve i forskellige farver på skolen i Sonneberg, som man købte i bundter, men u samlet til 5 €. Diverse små sko i papir 15 € og masser af små papirblomster buketter i flotte farver, de lå på 1 € stk. pr. stilk.

Det anderledes hoved også i Pâpmaché stemplet A5 bagpå, bemærk at det er helt lukket i kronen, til 2€ fra dukkedoktoren Thomas Packert i Neustadt
Her er 3 virkelig smukke glansbilleder fra omkring 1880-85 med prægning og stofmonteret kaldet silkeglansbilleder, de var helt uden fejl til 18 € samlet, de små til 5 €, alle fra Galanterivarebutikken.

.Selvfølgelig kan man nemt gå helt agurk, hvad skal man vælge, og hvornår skal man købe. Endnu var amerikanerne & englænderne ikke kommet, de venter til torsdag & fredag hvor Frankenhalle slår dørene op. Men jeg var glad for vi var der før, så kunne man virkelig få talt med de handlende, man så at sige så hver dag. De fleste er uhyre vidende. Cecilie og jeg købte flere sæt arme & ben i china & bisque. Jeg fik også samlet nogle små all-bisquedukker, de lå på ca. 20-25 €, de mere sjældne typer på 40-50 € samt de større all-bisque lå på 100 €, jeg fik dog min til 50 € , da jeg havde købt så meget, og vi var blevet helt gode venner. De gamle chinaben med flade sko, lå på 35 € sættet, men jo mere du købte jo mere faldt prisen, så jeg fik da brugt omkring 220 € i Galanterivare butikken. Så absolut den mest charmerende sælger, se fotos fra min første artikel. Jeg kan lige indskyde at Fru Daniella havde en meget fin og yndig Grödnertal – trædukke med kam – som jeg meget gerne ville have købt, den kostede 1000 €, desværre for dyrt til mig. Men det skal indrømmes, at det er utroligt svært at vælge, men en ting købte jeg allerede anden dagen i Sonneberg, en china skulder-hoved mand. Han er på læderkrop og fra omkring 1840 fra Kestner til 150 €, netop min yndlingsperiode. Han er iført nyt tøj, men flot syet, men måske prøver jeg selv en dag at lave et kostume til ham. Jeg fandt også en kone til ham, tidsaldermæssigt. Hun havde afslået arme og ben til 90 €, men sit helt originale tøj og krop, og så var hun smukt malet, det betyder jo alting. Desuden kunne jeg jo nå at finde nye gamle arme og ben til hende, herligt. Jeg så flere af hendes type, men da var de oppe i 150 € eller mere. Hjemme havde jeg en lille china dreng fra samme periode, som jeg har fundet i London fra Mrs. Graham Greenes pragtfulde samling. Så nu fik jeg pludselig en hel familie, af en større størrelse, som kunne passe sammen med nogle miniature møbler. For mig er korrekt tid og størrelse ret så vigtige. Når jeg siger miniature møbler er de ikke i 1:12 men en meget større størrelse og tit pragtfuldt udført. Jeg har en ret god samling af disse, så er det fint, når man finder nye beboer til dem. Men derefter ventede jeg til Frankenhalle, så selvfølgelig, hvad de andre havde købt. Sissel købte en masse dejlige Steiff dyr, især nogle som vi ikke ser så tit, en Okapi f. eks. De er betydelig billigere nu end herhjemme. Jeg købte selv en lille sæl til mit yngste barnebarn til 5 €, men Sissels må have været dyrere. Desuden købte hun en helt dejlig lille dukke i original æske med tøj og ekstra udstyr, prisen kender jeg ikke, men de er ikke helt billige i en så fin stand og originalitet.

Diverse ben samme sted fra lå på 35€ parret, men ved samlet køb kom de
ned på 20 €
De små dukker i all-bisque, som jeg selv fandt ben & arme til, samt de to ret sjældne, den sorte i lændeklæde og en med paryk & en flot moustache samt glasøjne. I kan se de er ret beskidte, men noget er da kommet af ved senere afvaskning 2 & 4 til 25 € de to andre til 40-50 € tror jeg. Den største kan I se med tøj , paryk og hat, som jeg fandt til hende herhjemme i mine gemmer lå på 100 € normalt, jeg fik rabat. Hun fandtes med enten gule eller sorte støvler.
Her Kestner manden til stort dukkehus med sin kone, som havde afslåede lemmer, men original tøj & krop
Engang imellem tog vi en lille pause, her Sissel med sin dejlige Okapi, men hun endte med at have et helt bord fuld af Steiff dyr.

Den meget smukke og fine æske med dukken og udstyr, solgt oprindeligt fra en Fransk butik i Paris, men dukken er i bisque og komposit krop, arme & ben. Hun er ikke til at stå for, var vi alle enige om. Omkring 1890-1910 tror jeg.

Celluloid holdt vi os fra, grundet det at vi skulle med fly hjem. De kan ikke tåler at rejse og det store skift i temperaturen, synes jeg, men der var mange fine og interessante ting, men egentlig dyrere end jeg havde troet. Her i Danmark er det svært at sælge celluloid dukker, dog så jeg nogle meget smukke dernede.

Christiane Gräfnitz med sin nye helt vidunderlige trædukke, tidlig 1820 og originalt tøj, her i undertøj og med hendes konstruktion.

Her fra siden ,I kan tydeligt se hendes udskæringer i håret samt de læderbånd, der holder hovedet fast, træarme & læderben se næste foto.
Helt forfra.

Christine Gräfnitz købte den mest bedårende tidlige trædukke til ca. 2.300 € samt en pragtfuld celluloid med leddekrop i dette materiale. Jeg har aldrig set en sådan før. Kirsten, den viste china med guldhårnet på bagsiden af hovedet, samt andre ting, som jeg endnu ikke har set. Hun solgte godt og var meget tilfreds. Cecilie fandt en tidlig Kestner pige med faste håndled til 1.900 €, flere usædvanlige kostumer, samt arme, ben o.s.v. og oceaner af knapper. Hun fandt også en dejlig dreng BéBé Schmitt, tror det var til 1.300 €, desuden købte hun en fantastisk kjole 120€ til en af hendes franske dukker, det blev så en tidlig china som overtog den, har hun fortalt, samt sendt fotos af hende, som I også kan se. Hun fandt også nogle tidlige kroppe i skind og komposit til omkring 100 € stk. samt lidt dukkehus inventar som gardinstænger med ringe og lidt Ormelu billedrammer, små borter og tapeter. Gardin ringene er sjældne, jeg fandt selv lidt af disse til 10 € for en samling, fordi jeg netop havde set Cecilies, ellers havde jeg ikke vist hvad det var. Vi var gode til at tippe hinanden om, hvad de andre også skulle se. Den sidste dag fandt jeg oven i købet en æske med tyske pd’er i stykker, men de kunne reddes til 10 €.

Kirstens meget smukke china, kan være en Conta & Böhme med gyldent hårnet se næste foto.

Dette er en BéBé Schmitt som dreng med et Papier Mâché hoved ret sjældent, desuden har Cecilie sendt fotos af sin Kestner pige samt en smuk kjole hun også købte for 120 €.
Foto Cecilie Juul-Møller
Foto Cecilie Juul-Møller.
Foto Cecilie Juul-Møller.

Selvom vi mødtes om aftenen til en hyggestund, så vi selvfølgelig ikke alt, og mange ting fik jeg ikke fotograferet desværre. Flere af mine egne ting har jeg først taget fotos af herhjemme. Håber i kan blive inspireret, og se at der er ting i alle prisklasser skulle I selv få lyst til en tur. Er man i bil er der ingen problemer med celluloider.

Anne Friis

 En stor tak til Anne Friis & Cecilie Juul-Møller. Jeg er sikker på, at der er mange, der som jeg, nyder disse skønne billeder og al den gode information.

Lene

3 tanker om “Den store museumstur i Tyskland, priser m.m.”

 1. Hej Lene, Anne Friis og Cecilie
  Jeg er ny her og meget inspireret af artiklen og billederne. Lidt misundelig over ikka at have deltaget.
  Samler på sorte, mørke, brune, ja, sagt ligeud, gamle, gerne slidte negerdukker, og lignende.
  Hvis I har noget af den slags til salg, er jeg meget intetesseret.
  Sms gerne til 81196421, eller mail : stigerfri@gmail.com

  Mvh.
  Stig Hartkopf

 2. Krnder du til legetøjsforeningen Snurretoppen? Jeg mener det er til januar, vi har en aften med negerdukker.
  Mvh
  Lene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.