Dukke Oles strikkede tøj …..

Undertøj, bukser, bluse, trøje og hue

Dukke Ole er 35 cm høj

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

Billede1Disse LitsieDamstrikopskrifter er ligeledes fra Søndags BT (nu ugebladet Søndag) – og jeg takker mange gange for tilladelsen til at bringe opskrifterne! (illustrationerne er farvelagt fra opskrifterne)!

 Forkortelser: r = ret, v = vrang, m = maske, p = pind, sm = sammen, rib (ribstrik) = 1 r, 1 v, glatstr = glatstrikning = 1 p r, 1 p v, beg = begyndelsen.

Billede2

Undertøjet: er en kombination, som man sagde engang, nu kan vi vel nærmest betegne det som en slags bodystocking. Det er strikket af en rest 3-trådet, lyseblåt uldgarn og på pinde nr. 2 1/2:

Start foroven med ryggen, idet undertøjet strikkes i ét stykke: slå 30 m op og strik 5 p rib og derefter 10 p glatstr, 3 p rib, 1 hulrække, dvs. 2 r sm, slå om p) gentag parentesen p ud. Endnu 3 p rib og derefter 20 p glat. Luk skråt af til benene og strik de yderste 3 m r, også på alle vrangp. På alle retp strikkes de første 2 retmasker efter den lille retstrikkede bort sm 2 r, således også de sidste 2 m r sm, inden den lille bort i siden af benene. Når der er i alt 12 m tilbage, strikkes 4 p. Tag ud på samme måde, som der blev taget ind: 3 r, tag 1 m ud, r til de sidste 3 m, tag 1 m ud, 3 r. Fortsæt således, til der er 36 m. Strik igen 20 p almindelig glatstr uden bort i siden. —derefter 3 p rib. 1 p hulrække, 3 p rib, 10 p glatstr og 5 p rib. Sy arbejdet sm i sidesømmene. Lav en snor af garnet og træk den gennem hulrækken i taljen. Sy små bånd i som skulderstropper, men kryds dem ikke på ryggen.

Til sættet bestående af bukser, bluse og trøje skal du bruge ca. 50 g 3-trådet marineblåt crepegarn og ca. 25 g.  hvidt. Pinde nr. 2 1/2 og små,blå knapper.

 Bukserne: er stribede i marineblåt og hvidt mønster og strikkes på 2 p i glatstr med blå og hvide striber skiftevis over hinanden. Start med marineblåt og slå 30 m op. Strik 8 p rib. Skift til mønsterstrik (striberne) og tag 1 m ud i beg af hver af de følgende 20 p. Luk 5 m af i beg af hver af de næste 8 p. Strik 6 p med de resterende m. Slå 5 m op i beg af hver af de næste 8 p og tag derefter 1 m ind i beg af hver af de kommende 20 p. Strik 8 p rib til slut og luk af i rib. I buksebenene strikkes 43 m op med marineblåt garn. Strik ribbort og tag på første p ind til 22 m . Strik 5 p rib. Luk af i rib.

Montering: Sy bukserne sm i siden med marineblåt garn, og gå i gang med selerne: slå 3 m op med marineblåt garn og strik r på alle p til selerne er 8-10 cm lange. Sy dem på bukserne og kryds dem på ryggen.

Billede4Billede3

 

 

 

 

 

Blusen: strikkes helt i hvidt:

Ryggen: Slå 30 m op og strik 10 p rib og derefter 18 p glatstr. Luk i hver side af til ærmegab for 3, 1, 1 m og strik herfra endnu 12 p lige op. Luk af.

Forstykket: strikkes som ryggen, men 4 p efter ærmegabslukningen lukkes de midterste 8 m af til halsudskæring. Strik hver side videre hver for sig, til ærmegabet er langt som det på ryggen. Luk af. Ved montering sys kun den ene skulder sm, den anden står åben, og i forstykkets skulderkant sys små trenser, og i ryggens kant små knapper til trenserne.

Korte ærmer: slå 20 m op og strik 4 p rib. Tag ud til 24 m, strik 4 p glatstr. Luk af for 3 m på hver af de 2 næste p. Luk for 1 m i beg af hver følgende p, til der ikke er flere m tilbage.

Halskant: Strik ca. 40 m op (husk at skulderen skal være åben i den ene side). Strik 4 p rib. Luk af i rib. Sy sm med kastesting på vrangen og pres forsigtigt.

Trøje (Cardigan): strikkes i marineblåt garn.

Ryggen strikkes som beskrevet for blusen, men slå 40 m op.

Lange ærmer: slå 20 m op og strik 4 p rib. Tag ud til 26 m og strik 20 p glatstr. Luk ærmet foroven som beskrevet for blusen. Strik et ærme mange til.

Forstykkerne: Slå 26 m op og strik 10 p rib og derefter 18 p glatstr. Luk til ærmegab som på blusen og skrå samtidig forkanten ved at lukke 1 m af på hver retp hele vejen op, til skulderen skal lukkes. Se beskrivelsen af blusen.

Forkanter: slå 4 m op og strik alle m r. Højre forkant uden knaphuller til kanten er så lang som fra nederste kant af trøjen til midt i nakken på ryggen. Sy kanten til forstykket med små ”usynlige” sting på retten. Højre side strikkes som venstre, men med knaphul på hver ottende og niende p, i alt 4 stk.: Strik 2 m, luk 1 m af, 1 r, på næste p slås den aflukkede m op igen. Sy trøjen sm og sy knapper i højre sides forkant svarende til knaphullerne.

Billede5Billede6

 

 

 

 

Huen: Strikes i en lille rest højrødt crepegarn og med pinde nr. 2 1/2.

Slp 63 m op og strik 20 p rib. Skift til glatstr og indtagninger. 1. p: (5 r, 2 r sm) gentag parentesen p ud. 2. p og alle lige p herefter: v. Fortsæt indtagningerne på retp med 1 m mindre for hver p mellem de sammenstrikkede retm. Til sidst strikkes alle m 2 r sm. Derefter 1 p v. Igen alle m 2 r sm. Træk garnet igennem på næste p som aflukning og sy huen sammen ned bag i nakken. Strik en snor med 3 m – alle m r — og sy den til i huens højre side. I venstre side laves en trense i kanten af snoren, når denne er lang nok. På huen i højre side ved øret sys en lille knap, der passer til trensen.

 Og så er det klaret !

 G o d   S t r i k k e l y s t !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.