Dukkekunstneren og dukkedoktoren i Kappeln, Barbara Elisabeth Busch fortæller

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen (oversættelse og design).

Tekst og fotos: Barbara Elisabeth Busch ©

Hvor er det morsomt at få nye bekendtskaber, der har samme interesser som en selv. Under åbningen af Angelika Salzwedels påklædningsdukkeudstilling på Bungsberg kom jeg i kontakt med Barbara Elisabeth Busch, der er passioneret dukkekunstner, underviser og dukkedoktor, og hun har en fin hjemmeside (Puppenklinik Kappeln) som introduktion til sit virke. Barbara er en kapacitet inden for området, hendes dukkekunst er fantastisk, og selvfølgelig har hun udstillet, deltaget i konkurrencer og taget præmier. Desuden er hun en meget dygtig og efterspurgt dukkedoktor.

billede1

Og selvfølgelig skal I høre om Barbara Elisabeth, der fortæller:

 I 1979 blev jeg motiveret, da jeg læste en avisartikel om en kunstner i Toscana, der fremstillede porcelænsdukker, og derefter startede jeg mine første forsøg med at modellere i forskellige materialer. Modelleringen blev for mig en afslappende beskæftigelse i forhold til mit hverv som plejer inden for ungdomsforsorgen.

I 1981 gjorde jeg således mine første erfaringer inden for porcelæn, og i 1986 var jeg på modellerkursus i Hamburg hos den kendte dukkekunstner Hildegard Günzel, hvor jeg lærte at modellere hoveder. Og… i 1988 stod min første porcelænsdukke af eget design færdig.

billede2
En smuk porcelænsudgave af Den lille Havfrue!

1989 skiftede jeg job fra at være plejerske til ansættelse inden for børnehaveområdet. Og… i 1992 åbnede jeg mit eget lille dukkeværksted.

Min store passion for fantasifigurer resulterede i mange nisser, trolde, alfer og klabautermænd fra hele verden. Enten fremstillet i 5 eksemplar eller som unika.

For at få råd til de mange materialer til mine egne dukker og til rejser til kongresser holdt jeg de følgende år mange kurser i reproduktioner. I slutningen af 90erne kom den store overproduktion eller ”oversvømmelse” inden for dukkeverdenen, og der var således ikke mere efterspørgsel efter dukkekurser.

Fra mit værksted, her er altid travlhed og udfordringer!
Fra mit værksted, her er altid travlhed og udfordringer!

I stedet for blev der mere og mere efterspørgsel efter dukkereparationer, og jeg begyndte da at interessere mig for dette emne og indarbejdede mig lidt efter lidt på området. I mellemtiden er dukkeklinikken således blevet den dominerende del af mit arbejde.

billede5
En rigtig gavtyv, jeg (Lise) faldt pladask for dette ansigtsudtryk! (Porcelæn)

Jeg har siden 1988 været medlem af GDS og er medlem af Doll Artisan Guild. Indtil 1999 var jeg medlem af ”Forum Puppenkunst” (Forum for Dukkekunst) i Schloß Reinbek.

Jeg har deltaget i mange udstillinger, bl.a. på forskellige internationale kongresser inden for GDS og Doll Artisan Guild. Doll *rt i Frankfurt, Stilwerk Hamburg, Schloß Farach i Østrig, Münchener Puppenstuben und Zinnfigurenkainet (Münchener dukkestue– og tinfigurkabinet), ”Kinderwelt-Sammlerglück” (Dukkeverdenen-Samlerlykke) i Maximilianpark i Hamm, Museet ”Haus Löwenberg” i Gengenbach. Amtsricherhaus i Schwarzenbek, samt mange regionale udstillinger i Hamburgområdet.

billede6

Et par smukke keramiske vægrelieffer —hvor troldene titter frem!
Et par smukke keramiske vægrelieffer – hvor troldene titter frem!

 

 

 

 

 

 

Desuden har jeg kunnet glæde mig over en del Præmier:

Flere gange: Dollmaking Achievement: Dollforum Wien/GDS-kongresser, Sølv i kategorien Fantasidukker under en GDS-kongres, Publikumsprisen i kategorien Fantasidukker under en GDS-kongres, Bronze i kategorien Børnedukker under en GDS-kongres, og også GDS’ Ruby Award.

Dejlige og udtryksfulde porcelænsdukker!
Dejlige og udtryksfulde
porcelænsdukker!

 

Efter at vi for tre år siden solgte vort hus og har bygget et nyt, er jeg nu ved at opbygge et nyt dukkeatelier og håber, at det vil stå færdigt i begyndelsen af 2017 under navnet ”Galerie Mondfisch” (Galleri Månefisk), således at alle interesserede kan komme og se det hele.

Som I vil se af de mange fotos, er Barbara Elisabeth Busch enormt alsidig, og kommer du til den smukke egn ved Kappeln , kan du nemt komme til at se alle herlighederne. Hermed adressen:

Puppenklinik + Gallerie Mondfisch—Fantasifulde dukker og dukkeklinik Kappeln

(Barbara Elisabth Busch)

Schulstraße 23, D 24376 Kappeln, tlf: (+49) 4642 4719,

email: b-e.b@t-online.de

God tur !

billede10

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.