Dukker med metalhoveder

© for research Lene Byfoged.

På bloggens Facebookside Dukke – & Legetøjsdrømme, fik vi et spørgsmål om en dukke med metal hoved. Det fik mig til at undersøge lidt om dukker med metalhoveder. Jeg har set nogle undervejs i de år, jeg har samlet på dukker, men aldrig selv ejet en, men her er hvad jeg fandt ud af:

Dukkehovederne af metal er lavet af mange fabrikanter, både franske, amerikanske, men flest tyske. De mest kendte er dukkerne mærket Minerva fra Buschow & Beck, der producerede dukkerne i tidsrummet fra 1888 – 1930érne. Men også Borgfeldt og Louis Wolf & Co. distribuerede Minerva. I USA var de registreret  under varemærke A. Vischer & Co.

Dukke mærket Minerva.© for billede Ketty Sørensen.
Dukke mærket Minerva.© for billede Ketty Sørensen.
Minerva dukke © for billede Ketty Sørensen!
Minerva dukke © for billede Ketty Sørensen!

 

 

 

 

 

 

 

 

De første franske dukker med hoved, arme og ben af metal, blev der taget patent på i 1861 af René Poulin og i 1876 sikrede Lucien Vervelle også patent på dukkehoveder af metal.

Man kan vel sige, at hvis den maling de brugte, til at male dukkehovederne med, havde været lige så holdbare som deres dukker, havde de holdt på ubestemt tid.

Hovederne blev solgt alene, kan man se ud fra de gamle kataloger, hvorfor de ses med både fine skindkroppe og stofkroppe med enten porcelæns – eller celloluid arme, men de kan også være mere simple, se ovenstående billede af en Minerva dukke, med en simpel stofkrop, ben og arme.

De tyske metalhoveder blev fremstille af en udstanset metalplade, der blev svejset sammen og malet. De blev lavet med malet hår, mohairparykkermalede øjne, glasøjne og mohairparykker. Prismæssigt var de billigere en bisque dukkerne.

Her kan man se, hvor sammensat en krop kan være. Den har skindkrop med celloluidarme og ben. den er 55 cm høj. © for billedet Ketty Sørensen.og celluloid arme og benbilledet Ketty Sørensen.
Her kan man se, hvor sammensat en krop kan være. Den har metalhoved og skindkrop med celloluidarme og ben. den er 55 cm høj. © for billedet Ketty Sørensen..
Denne dejlige dukke er umærket og tilhører Ketty Sørensen der også har © på billedet!
Denne dejlige dukke er umærket og tilhører Ketty Sørensen der også har © på billedet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra 1898 – 1930´erne producerede Karl Standfuss dukker med metalhoveder under mærket JUNO og fra 1901 – 1910 producerede Alfred Heller dukker med metalhoveder under navnet DIANA. Et ukendt tysk metal hoved er mærket 4 TYSKLAND PATENT.

I USA blev der også produceret dukkehoveder af metal og aluminium. fra 1919 – 1920 producerede Aluminium Doll Leder Works hoveder og arme af aluminium, hovederne er umærkede og fra 1917 – 1930 producerede Atlas Doll & Toy Company dukker med metal hoveder. De er mærket ADT Co eller HUG ME Kid og har faste øjne eller øjne der kunne lukke, støbt hår eller med paryk. Giebeler Falk Doll Corporation 1918-1921 brugte navnet Gie-Fa. De lavede dukker med hoveder af metal og med trækroppe. De er mærket Gie Fa Trademark New York, NY., Aluminum Heads ~ Hands Garanteret Unbreakable eller initialet G inde i en seks takket stjerne US Pat.

En stor tak til Ketty Sørensen for brug af hendes billeder, af hendes dejlige dukker med metalhoveder.

Er der andre, der har en eller flere af disse dukker, er vi meget interesseret i, at se dem og eventuelt bringe billeder af dem, her på siden.

Vi har fået tilladelse til, at bringe Inge Marri Pedersens billede af sin metaldukke. Hele dukken er i metal og den er 13 cm høj. Den er ikke mærket!

13606579_1780671038878084_8905677717977703471_n
© Inge Marri Pedersen!

Tusinde tak Inge Marri Pedersen!

Vi har modtaget dette billede af en skøn Minerva dukke med metalhoved fra Maja Villemoes. Det er så dejligt med disse billeder, vi lærer alle mere om dukkerne på denne måde.

Tusinde tak til Maja Villemoes.

Dette dejlige Juno hoved i metal, bringer vi med tilladelse fra Bodil Vejlund.

Tusinde tak Bodil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.