En Brændende IDE – Tændstikæskerne Anden Del A!

(Tekst og fotos: Sigi Ulbrich, Tortula.de ©) (oversættelse: Lise Brastrup Clasen med tilladelse fra Tortula.de ©)

Kære Sigi, endnu engang tak for din spændende beretning, og Kære læsere, hermed får i Del II-a om de smukke kunstværker i tændstikæsker…

”Når man søger efter en form er det ikke klogt, dersom alle søger efter den samme form.” Eliel Saarinnen, finsk arkitekt!

Som jeg allerede i første Del i udgave 4/2016 www.tortula.de sagde: ”Når man først er startet med tændstikæsker, er der ingen vej tilbage!” Men jeg ville jo slet ikke samle på tændstikæsker, og derfor blev det først til kun godt to dusin æsker. Først da mine stuer blev mindre og mindre, og det som følger heraf nærmest var lig nul at købe udstyr til dem, kiggede jeg stadig oftere efter tændstikæskerne.                                                            I mellemtiden var udbudet af disse æsker blevet så stort, at der fandtes æsker til enhver lejlighed.

Jeg forestillede mig, hvordan mine dukkehusbørn legede med fårene, og hvordan jeg jule –  og påskepyntede stuerne. En skole for harer eller et lille engleorkester til jul –  nøjagtigt som pynten i vor dagligstue.

Som I måske allerede tænker, der kom ikke noget ud af det, alt blev ved det gamle, mine små dukkestuer har ikke fået noget som helst pynt fra tændstikæskerne – og jeg har nu en herlig alsidig samling af tændstikæsker, og nogle af dem er ikke helt almindelige. Herved fandt jeg ud af, at man ikke kun i Erzgebirge fremstillede denne form for kunst. Også i andre dele af Tyskland har man udstyret tændstikæskerne med lege– og puslespil, samt andet legetøj.

I det følgende vil jeg præsentere jer for nogle af de producenter, der måske ikke er særligt kendte, men har sendt æsker på markedet, som virkelig er værd at se på.

Om firmaet Juri vidste jeg ikke ret meget, og det, jeg vidste, var selvmodsigende og vanskeligt at stykke sammen. Mine første oplysninger fik jeg fra byggeklodssamlernes hjemmesider. Siderne er meget informative, og hr. Kleindienst meget hjælpsom. Og jeg siger mange tak for hjælpen. Men selvfølgelig hører tændstikæsker kun til i periferien af hans samlerområde. Når man gennem sin research noterer de første resultater, går det hele gerne videre af sig selv. Til min store glæde blev der lige efter hos Ebay udbudt nogle Juri-æsker, og jeg kunne nu udvide min samling.

Her må jeg henvise til www.tortula 5/2015, hvor jeg lærte en ung dame at kende. Fru Ludwig havde allerede i sin artikel ”Eventyrligt legetøj” (Märchenhaftes Spielzeug) præsenteret os for Juri-æskerne. Dukkebarnet leger med små eventyrklodser fra tændstikæsken. For mig – uden tilsvarende kendskab til æsken – et Juri-produkt. Men i alle tilfælde en helt særlig æske. Jeg har endnu ikke set noget lignende.

Det er vel sådan, at Burghofer byggeklodsfabrik i begyndelsen af 50erne blev grundlagt af en Fritzsche. Firmaet var et rent salgsselskab. Som det ser ud til, blev det videreført inden for familien, og firmanavnet blev ændret. Her er tale om en Carl Fritzsche, W. Fritzsche og Willy Fritzsche. Der er ingen hentydninger til, hvor vidt W. og Willy Fritzsche er identiske, på den anden side er der heller ingen oplysninger om det modsatte,. Senere er der tale om en H. Richard, og hele tiden er der i forbindelse med firmanavnet anført ”Burgdorfer Baukastenfabrik” (Burgdorfer Byggeklodsfabrik). Med Burgdorf drejer det sig om et sted i nærheden af Hannover.

Og helt overraskende et sprting over motorvej A2 til Nordhorn og firmaet ”JURI-Baukasten Horst Richardt GmbH & Co. KG” og det midlertidige AUS 1986. Drejer det sig mon vedrørende Horst Richardt fra Nordhorn om H. Richard fra Burgdorf? AUS var ligeledes kun midlertidigt, for pludselig er firmaet SES Scholtz GmbH i spil, som igen blev grundlagt af familien Scholtz og stadig er i familiens eje. Firmaet ligger i dag i Enschede, Holland. Mon SES Scholtz stadig kender noget til tændstikæskerne? Jeg har desværre ikke modtaget noget svar fra dem. På et eller andet tidspunkt blev der af de ægte tændstikæsker trykt simple skuffeæsker, og også ”strygefladen” blev blot trykt i brunt. Til gengæld stod der på bagsiden stemplet ”juri west germany” og ”Holz Spielwaren box of toy blocks boite de construcstion juguetes de madera..”

Da alt er så frygteligt uklart og forvirrende, afslutter jeg her ganske enkelt firmahistorien og viser jer hellere de smukke tændstikæsker fra firmaet Juri. Og skulle der komme flere oplysninger frem, vil jeg naturligvis supplere artiklen.

Venligst tag hensyn til, at mine oplysninger blot kommer fra de mange forskellige kilder, som jeg har fundet og læst om. Desværre har jeg ingen beviser.

Kære Læsere, dette er Del A om de forskellige æskers oprindelse, vi fortsætter med Del B og C., fantastisk så vidt man kommer omkring, når man udfører research.

Fortsat god Læselyst…….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.