En Negersoldat, at falde i søvn med!

© Mønstertidende (Femina)

Nedenstående strikkeopskrift er fra Mønstertidende 1939 (nu Femina) og gengives med tilladelse af ugebladet Femina.

Denne skønne strikkede dukke faldt jeg over, en dag jeg kiggede nogle gamle Mønstertidender, jeg har liggende igennem. Denne dukke er bare så skøn, så den skal da med her på bloggen. Jeg var heldig, at få tilladelse til at bringe opskriften sammen med et par lige så dejlige dukker, en sømand og en garder. Dem får I senere opskrifterne på!IMG_20160408_0006

God strikkelyst

Lene Byfoged

Tænk selv at kunne lave Deres egen lille Drengs eller Piges Ynglingsdukke, den der foretrækkes i Sengen om Aftenen, fordi den er så blød og god og har saadan et forstaaende Udtryk i Øjnene. De kan lave den selv af Uldgarnrester, hør blot hvordan:

Strikket Dukkedreng. Der anvendes til den ca. 35 cm høje Dukke bedst 4-traadet Uldgarn og tilsvarende pinde, saa 12 M. (Masker) i Bredden maaler 5 cm. Der vil medgaa ca. 30. g sort eller mørkeblaat til Hovedet, 30 g rødt til Trøjen og 30 g lyseblaat til Benklæderne.

Ryggen: Begynd forneden af Trøjens Skød med 30 M. paa Pinde Nr. 3½. Der strikkes kun ret frem og tilbage. 1. Pind: Ret. – 2. Pind: 2 ret, 2 sm. (sammen), , strik til de sidste 4 M., saa 2 sm, 2 ret. – Gentag disse 2 Pinde endnu 4 Gange, og der er 20 M. tilbage, der foreløbig sættes paa en ekstra Pind. Til hvert Ben opslaas forneden 10 M. med sort eller mørkeblaat. Strik 12 Pinde ret, skift til det lyseblaa Garn og strik 48 pinde ret. Begge Ben strikkes saaledes, og alle 20 M. samles paa samme Pind, og der strikkes 17 Pinde ret. – Tag derefter de 20 M. fra Skødet og hold dem foran de blaa M., fortsæt med rødt og strik paa første Pind stadig 1 rød og 1 blaa M. sammen. ** Strik endnu 28 Pinde med rødt, og til Armene opslaas 20 nye M. i hver side. Paa de 60 M. strikkes 10 Pinde, og paa begyndelsen af de næste 4 Pinde lukkes der af for 10 M., derefter lukkes de midterste 20 M. af.

Forsiden af Dukken: Til den ene Side af Skødet opslaas 10 M. med rødt. 1. Pind: Ret. – 2. Pind: 2 ret, 2 sm, strik til de sidste 2 M., tag ud i næste M., 1 ret. – Disse 2 Pinde gentages endnu 4 Gange, og de 10 M. sættes på en ekstra Pind. Den anden side af Skødet strikkes tilsvarende, men modsat. Derefter strikkes som til Ryggen og til Taillen, hvor Skødets 2 Dele holdes foran Benklæderne, og paa næste Pind strikkes igen 1  rød og 1 blaa M. sm. Strik derefter som fra ** i Ryggen.

Hovedet: 10 M. slaas op med sort eller mørkeblaat, strik 3 Pinde ret, derefter tages 1 M. ud i begge Sider af næste og derefter af hver 4. Pind, til der er taget 4 Gange ud, og der er 18 M. – Strik 10 Pinde lige op, derefter strikkes 2 sm. i begge sider af næste og derefter af hver 4. Pind, til der igen er 10 M. tilbage. Strik 3 Pinde, luk af. – Strik et stykke til på samme Maade. Forneden af Ærmerne tages 12 M. op og der strikkes med sort eller mørkeblaat til Hænderne. Strik 9 Pinde ret, luk af for 2 M. paa begyndelsen af de næste 2 Pinde, strik 2 Pinde, luk af. Kraven strikkes med hvidt paa en Opslagning af 24 M. Strik 1 Pind, tag derefter 1 M. ud i begge Sider af hver af de næste 6 Pinde, strik 1 Pind, luk af. Dukken sys derefter sammen og stoppes ud med Vat, knapper sys paa Trøjen foran, hvide Lærredsknapper danner Øjnene; Næse og Mund sys med røde Kontursting. Haaret dannes af ca. 7½ ca lange Traadender, der lægges dobbelt og indtrækkes langs Kanten af Hovedet paa samme Maade som man indknytter Frynser. Naar Kraven er syet til, kan der paasys en lyseblaa Silkesløjfe, og om Taillen spændes et smalt Læderbælte.IMG_20160408_0002

Som sædvanligt vil det være rigtigt dejligt, hvis nogen der strikker dukken, vil vise alle os andre resultatet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.