Fortællingen om Æggevarmerlise (Eierliesel) og hendes søstre

Tekst og fotos med hilsen fra Sigi Ulbrich (www.tortula.de) ©

 (© for oversættelse: Lise Brastrup Clasen)

 Sigi Ulbrich fortæller:

Da jeg for mange år siden ud fra Schildkröts (Skildpaddefirmaets) klassiske kollektion og min barndoms dukker sådan lidt efter lidt udvidede min samling af celluloiddukker, drømte jeg om en særlig dukke: jeg ville så gerne eje en Eierliesel (en æggevarmerlise).

Æggevarmerlise yderst th sammen med ”sine kollegaer”!
Æggevarmerlise yderst th sammen med ”sine kollegaer”!

Dog gik denne drøm først i opfyldelse mange år senere. dengang ville en ”kær lille Æggevarmerlise” koste mellem 300 og 400 DM (her skal du gange med ca. 4 for at få datidens beløb i danske kroner)! Kun 17,5 cm høj og sååååååååå dyr. I dag kan jeg kun le af dette. Hvis hun er iført en flot ”æggevarmerkjole” og er velbevaret, kan hun hurtigt komme til at koste 300 € (her skal du gange med 7,47 for at opnå dagens pris i danske kroner). Også CELLBA-dukkerne er i dag dyre at anskaffe.. (Parenteserne er tilføjet af oversætteren).

Æggevarmerlise gemt bag Bamsen og kaffekanden!
Æggevarmerlise gemt bag Bamsen og kaffekanden!

Min allerførste Liesel købte jeg under en oktoberrejse i 2002 i Det sydlige Schwarzwald på Loppemarkedet ved messeområdet i Freiburg.

Hun kom splitternøgen til mig. Hun havde i den stærke sol skjult sig mellem en stor kaffekande og en bamse.

Til alt held var vi kommet tidligt, således at dukken endnu ikke var blevet beskadiget af solvarmen.

Næppe havde jeg hjembragt dukken til vort overnatningssted, før jeg igen kørte til Freiburg for at købe hæklenål og garn. Jeg var så fuldkommen fikseret af hvidt og lyseblåt, at jeg i mangel af tyndt uldgarn i passende farve greb noget ganske tykt bomuldsgarn. Det kan jeg den dag i dag ærgre mig over, men dukken er stadig iført denne lille kjole.

Så dejlig kom Liesel til at se ud i sin ”æggevarmerkjole”!
Så dejlig kom Liesel til at se ud i sin ”æggevarmerkjole”!

Da jeg ikke vidste bedre – jeg havde jo slet ikke noget sammenligningsgrundlag – blev min æggevarmer så stor, at vi kunne holde helt normale æg varme under den.

Liesel på det hyggelige Påskemorgenbord!
Liesel på det hyggelige Påskemorgenbord!

Da jeg ikke vidste bedre – jeg havde jo slet ikke noget sammenligningsgrundlag – blev min æggevarmer så stor, at vi kunne holde helt normale æg varme under den.

I virkeligheden ser det hele ganske anderledes ud. En (Lieschen) Æggevarmerlise i original kjole har 6 bitte små rum til æg under kjolen. I denne lille ”kurv” kan man højst varme et vagtelæg.

Når jeg dækker vort morgenbord sådan rigtig smukt, er det en selvfølge, at Lieschen står på bordet og gør sit arbejde.

Eierliesel (Æggevarmelise) er 17,5 cm høj. Hun blev fremstillet i 20erne og 30erne i forrige århundrede. Hun hører til i kategorien ”stådukker”!

Hun har en kort, undersætsig krop, en udpræget pudsig skikkelse, og hendes øjne kigger til siden, således at hun får en vis lighed med en tegneseriefigur, ja faktisk med Googly-Øjnene. Da hun har malede øjne, fremtræder disse ikke så klart som hendes porcelæns-søstres øjne gør.

Med hilsen fra Sigi Ulbrich (www.tortula.de)

Kære Sigi, Vi takker dig mange gange for din levende beretning om den søde og morsomme Eierliesel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.