H æ k l e d e D u k k e m ø b l e r

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Denne herlige gamle opskrift blev i sin tid spottet af Birgit Kjærulff— jeg omskrev den og bragte den i Dukkemagasinet i september 1994. Nu har flere miniaturefolk efterspurgt den, og selvfølgelig skal den gentages her (opskriften blev bragt i Nordisk Mønstertidende den 17. november 1910 og har således mere end hundrede år på bagen— vi siger endnu en gang tak til Birgit Kjærulff).

 Forkortelser: m = maske, luftm = luftmaske, fastm = fastmaske, stangm = stangmaske, sm = sammen

Møblerne er hæklet af groft, gulligt hæklegarn, desuden er brugt en garntrisse og tyndtflydende snedkerlim.

Billede1
Hermed det færdige resultat ! (illustration fra Nordisk Mønstertidende)!

De søde møbler hæklet af groft gulligt garn ligner meget de moderne kurvemøbler, og i opskriften står, at har du først lært metoden, kan du selv udfærdige forskellige slags stole, bænke, skamler, etagerer, borde og andet efter de modeller, du finder i møbelkatalogerne.

Til stolebenene på lænestolen slår du 5-6 luftm op og hækler i rundkreds udelukkende med fastm til benet er 2 1/2—3 cm langt; nu anbringes et stykke af en tændstik indeni som stiver, og når alle 4 ben er færdige slås ca. 13 luftm (et 3 cm langt stykke) op til sædet, som hækles i en firkant udelukkende med fastm.

For at undgå for grove riller, stikker man stadig om det forreste maskeled. I sædets 3 sider hækles videre i højden (ca. 2 cm), og sluttelig fortsætter man ryglænet i de midterste m og endnu 2 1/2 cm i højden. Til den ombukkede kant hækles 3 rækker fastm, og i den sidste af disse tages nu og da ind ved at 2 m hækles sm til én, herved får randen sin hvælvede form.

Lænestolens underste del kan enten hækles for sig eller i sædets m: den består af nogle rækker fastm og én række stangm (eller binde).

Til sidst sys benene fast, og den færdige stol dyppes i ikke for tyndtflydende snedkerlim. Mens den tørrer, formes benene i den rette facon.

Til Bordet klipper du en plade af karton, limer den på en garntrisse og hækler en rundkreds, som påbegyndes i midten. Der tages ud efterhånden som det er nødvendigt, og til sidst tager man ind i yderkanten, således at denne kan hvælve sig rundt om kartonpladen.

 Til slut lakeres møblerne.

 G o d     fornøjelse   med hæklenålen   !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.