H j e r t e b ø r n

Bruno Schmidts fantastiske celluloiddukker

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Dukkefabrikken Bruno Schmidt i Waltershausen, Thüringen,

fremstillede celluloiddukker i tidsrummet 1900-1950.

Billede1

 Bruno Schmidt grundlagde sin fabrik omkring år 1900, og logoet var et hjerte med bogstaverne B.S.W.. I begyndelsen fremstilledes dukker med kugleled med porcelæns– og træhoveder.

I 1913 åbnede han egen celluloidfabrik til fremstilling af drejelige hoveder og skulderhoveder. Noget senere tilbød han karakterbabys med krumme eller lige ben (sidde– og stådukker) helt af celluloid, og således kom i 1914 celluloidbabydukke nr. 120, celluloiddukkehoved nr. 130 og celluloiddukkeserie 12.

Mellem 1917 og 1919 blev firmaet på grund af mangel på råstoffer nødt til at lukke. Da man genoptog produktionen, blev dette samtidig begyndelsen til fremstilling af celluloid-dukke-serierne”B”, dvs. stådukker med modelleret hår, ”F” med paryk, ”G” (stådukker med præget hår,), ”H” (stådukker med modelleret frisure) samt ”S” (siddebaby med paryk).

Dukken øverst er med celluloidkrop med påmalet tøj, en af de eftertragtede dukker fra 1925. Den har bevægelige arme og ben og fast hoved, håret er let modelleret, munden er lukket og dukken har prægede blå øjne, han er 18 cm høj. Dukken nederst er 36 cm høj celluloidversion af porcelænsdukke nr. 2048 som Hjertebaby fra 1920 med babykrop af celluloid. Bevægelige arme og ben og drejeligt hoved. Håret er modelleret, han har prægede blå øjne og lukket mund!
Dukken øverst er med celluloidkrop med påmalet tøj, en af de eftertragtede dukker fra 1925. Den har bevægelige arme og ben og fast hoved, håret er let modelleret, munden er lukket og dukken har prægede blå øjne, han er 18 cm høj.
Dukken nederst er 36 cm høj celluloidversion af porcelænsdukke nr. 2048 som Hjertebaby fra 1920 med babykrop af celluloid. Bevægelige arme og ben og drejeligt hoved. Håret er modelleret, han har prægede blå øjne og lukket mund!

”G” (stådukker med præget hår,), ”H” (stådukker med modelleret frisure) samt ”S” (siddebaby med paryk).

Men den smukkeste celluloiddukkeserie fra Bruno Schmidt er ganske sikkert ”Hjertebabyen”, der er celluloid-versionen af porcelænsdukken nr. 2048, mærket B.S. Denne dukke er en karakterbaby helt af celluloid med drejeligt hoved og bevægelige led fremstillet i fire størrelser fra 36 til 50 cm, den blev udbudt dels med malede og dels med lukkeøjne (de mindre størrelser var med fast hovd).

Som form både vedrørende porcelæns– og celluloidmodellen benyttedes en bronzestøbning. Denne klassisk, smukke originalbuste, som formodentlig stammer fra renaissancetiden, er sikkert også blevet anvendt af andre firmaer som forlæg for bestemte dukketyper, idet dukker fra flere firmaer ligner dem fra Bruno Schmidt. Man kan her f.eks. sammenligne Puppe 1 (Dukke 1) fra Käthe Kruse, Drikkebabyen fra Hermesdorfer Celluloidwarenfabrik (Mariehønedukkerne), celluloiddukkehoveder på stofkrop fra Büschow & Beck (Minerva/Hjelmen), samt drejelige hoveder på stof– eller celluloidkroppe fra Skildpaddefirmaet.

Bruno Schmidt fik patent på forskellige dukkeøjne, samt bevægelsesanordninger vedrørende øjne, på flere celluloiddukkehoveder, samt indsættelse af bevægelige øjne i hoveder af transparent celluloid.

Fra 1915 fremstilledes desuden små stå– og siddebabys af typen Hjertebabys i lyst og sort celluloid med påmalet tøj, hvor farverne ikke gik af i vand. Negerdukken fandtes kun som siddebaby. Særligt i USA var man ovenud begejstret for denne nyhed, men også hjemme i Tyskland var der stor interesse for dukker med påmalet tøj

Bruno Schmidt fremstillede dukker til ca. 1950.

3 tanker om “H j e r t e b ø r n”

 1. Er nysgerrig på følgende:
  Har en lille negerdukke som sikkert er lavet af celluloid
  Med et logo af en skildpadde og der står 17 1/2 Germany.
  Overkroppen med en beige,creme undertrøjelignende og en blå farve som noget korte bukser lignende.
  Nysgerrig på hvilken fabrik der har lavet disse og ca. Årstal.

  1. Schildkrot lavede disse dukker. Hvis du kigger ind under celloluiddukker, finder du informationer om disse dukker. Mvh. Lene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.