H u s k e r D U ?

Tegneren Axel INGVAR Johansen!

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen @

 Denne unikke danske tegner husker jeg udmærket. Han var en af min Fars yndlingstegnere, og jeg voksede da også op med Magasin Madsen, Prins Pilfinger og hunden Tjavs, som fandtes i Politikens Søndagstillæg og i årshefter, på postkort, som sprællemænd, legetøj og meget mere, men én ting har jeg aldrig vidst før for nylig: Hans figurer findes også som påklædningsdukker….

 

For nogle uger siden blev der udbudt en påklædningsdukke til salg tegnet af Ingvar, og den kunne en samler som jeg da slet ikke undvære.

Men hvem var så tegneren Ingvar?

Går man ind på nettet, får man flere steder en kort biografi med portrætfoto og foto af familiegravstedet, og her står bl.a.

Axel Ingvar Johansen født tirsdag den 3. marts 1908 i København og død søndag den 30. april 1950 på Frederiksberg. Ingvar blev således blot 42 år – en ung alder at gå bort i!

Her er tegnerens signatur – taget fra den uudklippede del af tøjet til min påklædningsdukke!

Ingvar, som hans kunstnernavn er, var søn af J.M. og Hansine Johansen, og gift med Oda Ingvar. Han voksede op på Fyn og blev uddannet bankmand, men arbejdede ihærdigt på at blive bladtegner i Odense. Desværre uden held, da hans tegninger og forslag altid kom retur. Dagbladet Politiken kunne heldigvis se potentialet i hans runde streg , og Axel Ingvar blev ansat af chefredaktør Valdemar Koppel og debuterede i 1928 med vignetter til dagens begivenheder –   disse vignetter fortsatte han med at tegne helt frem til 1949     – I 1930 foreslog Valdemar Koppel ham at lave en tegneserie om livet i et københavnsk stormagasin og – resultatet blev Magasin Madsen, som havde premiere den 28.marts 1930 og fortsatte de næste 19 år.

Successen fik redaktionen på Søndagstillægget ”Magasinet” til at bede ham tegne en serie hertil, og juleaftensdag den 24.december 1933 så Prins Pilfinger” dagens lys i farver – sikken en julegave læserne fik….. Prins Pilfinger og hans familie blev enormt populære hos børn og voksne, og denne serie fortsatte ligeledes til 1949.

Et par år senere kom terrieren TJAVS med i spalterne (den 10. februar 1935) og alle tog den lille terrier til deres hjerter, den oplevede ALT set fra gulvet….   Ingvar var en talentfuld og sprudlende tegner — han kunne bare udspy de allerherligste figurer og situationer, og jeg husker da også, at jeg som barn ejede nogle af hans årshefter.

Dette årshefte er fra ca. 1949, 28 sider, jeg har fundet det på nettet! Sådan et hefte ejede jeg engang!

For nogle år siden kom jeg forbi et loppemarked, var det vist, og her lå et TJAVS-hefte, men da jeg som altid ikke havde kontanter på mig, kunne jeg ikke købe det, og desværre ville sælgeren ikke modtage en check. Postkort af Ingvar ejer jeg desværre ikke, men går I ind på Per Sørensens Postkortsider, kan I se dem alle, og her har Per Sørensen skrevet mere udførligt om tegneren. Sprællemænd har jeg heller ikke, et af mine store ønsker… og jeg håber at finde en eller flere…..

Prins Pilfinger stiftede jeg som nævnt bekendtskab med som barn, men også da ALLER i slutningen af fyrrerne udgav det lille hefte: Strikket Legetøj— fra Børnenes Lilleput-Verden – af Ayoe Stokkebro-Hansen, med vignetter af den kendte tegner Ebba Schultz— her var vejledninger til at strikke de herligste dukker — jeg strikkede både Bamse og Dukke Lise, en soldat og Prins Pilfinger – og jeg husker tydeligt, at jeg ikke havde blå garnrester, så Prins Pilfinger blev strikket i rødt og gult, desværre har jeg ingen af de strikkede dukker mere….

Der er helt sikkert mange af jer, der ejer dette lille strikhefte: herover forsiden, samt Prins Pilfinger med vignet af tegneren Ebba Schultz!

Tjavs kom i ”striber” – denne er fra 12.6.1944 – fundet på nettet!

Men tilbage til påklædningsdukken: her er hun, 22 cm høj (hårsløjfen er dog ikke med i ”opmålingen”)! Og måske I kan skimte Prins Pilfinger i hendes dukkevogn! En rigtig charmetrold, ikke sandt!

Hermed et lille PS til Tegneren Ingvar:

 Så skete det,…. Jeg fik fat i alle tiders herlige Prins Pilfinger-julekalender, ca. 20 x 24 cm.. Hvornår den er tegnet, ved jeg ikke…., men den er helt uimodståelig: karton med grønt silkebånd til ophæng og en lille ubrugt blok med en tegning for hver dato: 1. til 24. december, og her blev jeg erindret om navnet på min påklædningsdukke: hun hedder Prinsesse Guldhår.

Prins Pilfinger var en sand spilopmager, mens Prinsesse Guldhår var sød og artig: På blokken 2. december er der tegning af kongen med Prinsesse Guldhårs ønskeseddel: En dukke, en bog, og kongen smiler glad, men den 3. december ser han Prins Pilfingers ønskeseddel: 1 Vandpistol, Fyrværgeri (stavet med g), Kløpulver og Syltetøj, og Kongen ser da også rigtig sur ud, mens han læser ønskesedlen.

Så herlig og festlig ser julekalenderen ud i al sin enkelhed, men selvfølgelig leder jeg stadig efter sprællemænd og andet fra Ingvars hånd….

G o d     L æ s e l y s t !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.