Hermed har jeg fornøjelsen at præsentere jer for

Den alsidige kunstner og designer Henny Olsen (tidligere Iversen)

Der for mig står som den designer, der skaber de mest charmerende børn, voksne, engle, nisser, bamser, trolde, dyr og meget mere……

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

(biografi Henny Olsen (tidl. Iversen) ©

Billede1

Da flere af vore læsere har ønsket at få mere at vide om designeren Henny Iversen, efterkommer jeg jeres anmodning med følgende i samarbejde med Henny:

 Henny er bedst kendt som Henny Iversen, er døbt Henny Agnethe og nu gift med grafikeren og forlæggeren Sven-Erik Olsen, der nok er Danmarks største dukketeater-entusiast – sammen driver de butik og virksomhed i Præstø, men derom senere. (Ligeledes vil du i nærmeste fremtid få historien om Sven-Erik Olsen og hans samlinger)!

Henny fortæller følgende om sig selv og sin kunstneriske udvikling og karriere:

Som barn tegnede jeg som de fleste andre, bamser og påklædningsdukker—dog var mit yndlingsmotiv negerhytter på øde øer med kokospalmer. Lidt sjovt, men nok meget tidstypisk.Billede2

Sammen med min barndomsveninde, Hanne, tilbragte jeg mange hyggelige timer, ja dage, med at tegne ting til vores påklædningsdukker, som vi efterfølgende legede med.

Som stor pige fik jeg travlt med at tegne til en påklædningsdukkekonkurrence, som Familie Journalen havde udskrevet. Jeg gik op i opgaven med liv og sjæl, og min Mor havde lovet mig, at hun skulle poste tegningerne for mig. Den dag, jeg var færdig, og tegningerne skulle sendes af sted, opdagede min Mor, at hun havde læst forkert omkring indleveringsfristen. Hun troede, at tegningerne skulle være Familie Journalen i hænde den følgende dag kl. 12.00. Pludselig var det i dag kl. 12.00. Resolut sprang min Mor op på sin cykel, og så gik det derudad til Valby! Hun var på Familie Journalen 5 minutter over 12, så der var desværre intet at gøre. Forståeligt nok, men jeg blev så skuffet over ikke at kunne deltage, at jeg helt mistede lysten til at tegne i et lille stykke tid – barnlig skuffelse – men den holdt heller ikke længe.

Billede3
Nyeste skud på stammen: 6 små søde påklædningsdukkebøger i postkortformat (Killingen Mille har endda sin egen Kattedukke med tøj) – leg og klip med børn og børnebørn, som jeg elsker. Dukkerne er nemme at klippe ud, og børnene bliver efterhånden eksperter i at bruge en saks!

Senere i livet malede jeg mussel på Den kongelige Porcelænsfabrik. Det var dejlige og lærerige år, og samtidig gik jeg til tegning og modellering hos den kendte billedhugger, Harald Isenstein.

Senere arbejdede jeg på et kontor i adskillige år, men dette miljø befandt jeg mig ikke særlig godt i, så en dag sagde jeg op og begyndte for mig selv. Jeg lavede figurer af trylledej og malede på sten og lærred. Disse arbejder var hovedsagelig til kunsthåndværkerbutikker, og senere begyndte jeg at tegne påklædningsdukker til forskellige ugeblade, hvortil jeg lavede en række andre illustrationer, juletillæg, papirklip, horoskoptegninger, tillæg til fester m.v.

En dag blev jeg kontaktet af Claus Dalby fra Forlaget Klematis – det blev til en hel del hobbybøger.

I et par år samarbejdede jeg med Victorias Palace, hovedsagelig kravlenisser.

Senere fik jeg et spændende samarbejde med Royal Copenhagen. Det blev til en snemandsserie, der udkom i flere år med forskellige figurer. Desuden tegnede jeg platter samt en række figurer – unge kvinder, børn, engle osv. En del af disse var beregnet til det italienske marked, men er også solgt herhjemme.

I en periode havde jeg næsten alt for travlt, fordi jeg også fik en kunde i Norge, til hvem jeg tegnede nisser.

Samtidig tegnede jeg diverse juleting, blandt andet servietter, nisser og duge til Dansk Supermarked (DSI), og efterfølgende indledte jeg et samarbejde med COOP, til hvem jeg stadig designer og tegner alle mulige ting, der relateres til julen – nisser, nissemiljøer, lys, servietter, kravlenisser. Flere af disse er blevet samlerobjekter.

Til Arnold Busck og Bog og Ide har jeg leveret såvel kravlenisser som påklædningsdukker, og på Forlaget Carlsen blev der på et tidspunkt udgivet 4 små bøger med påklædningsdukker.

Nissedrengen her med æblekinderne er 27 cm høj, har for– og bagside og er til at hænge op, Der findes desuden en nissepige, en nissefar og nissemor i serien.
Nissedrengen her med æblekinderne er 27 cm høj, har for– og bagside og er til at hænge op, Der findes desuden en nissepige, en nissefar og nissemor i serien.

Sammen med min mand – Sven-Erik – driver jeg i dag eget forlag, som udgiver påklædningsdukker, engle, kravlenisser, ark med julepynt, postkort og senest 6 små PD-bøger. Desuden udfører jeg stadig freelance opgaver for forlag og trykkerier.

De senere år har jeg desuden modelleret nisser og trolde, som hovedsageligt bliver solgt fra vores lille butik i Præstø, men også til julemarkeder i blandt andet Brøndsalen på Frederiksberg, og i år er jeg blevet inviteret til at udstille på det store julemarked på Gavnø slot..

Det er også meget inspirerende, når folk kommer med ønsker om noget, som de synes mangler på markedet – så jeg har hele tiden gang i en masse ting. Jeg er stadig fyldt med ideer og har yst til at tegne og omsætte dette til virkelighed. Det vil jeg blive ved med, så længe jeg kan trække vejret.

Billede5
Fra juleark med fire englekræmmerhuse (der findes et tilsvarende med nisser)!

Henny Olsen (tidl. Iversen)

Billede6
Udsnit af PD-arket med Erik, fra ”En familie fra 40’erne”, I serien findes Hanne, hans søster, Rita, hans Mor og Frank, hans Far!

 

 

 

 

 

 

Som nævnt i indledningen har jeg i mange år været ”Henny-Iversen-Fan” og har oparbejdet en pæn samling af bl.a. påklædningsdukker og juleting, men da Henny hele tiden skaber nye ting, kan det selvfølgelig være svært at følge med – her på siderne præsenterer jeg kun et minimum af Hennys stoire udvalg, bl.a. nyheder, vil du se mere, da skriv til mig, eller endnu bedre: kontakt Hennys og Sven-Eriks butik i Præstø eller via telefonbestilling eller hjemmesiden. Vil du have store påklædningsdukke– og andre ark, er prisen 25,- pr. stk., mindre ark og de kære, små påklædningsdukkebøger (en helt ny serie på 6 stk.) koster 20 kr.pr.stk., men alt det får du mere at vide om, når du kontakter butikken i Præstø: Adelgade 14, DK 4720 Præstø, tlf. (+45) 21 49 30 45 (træffetid i almindelighed fra 10 til 18)

Butikken er åben torsdag og fradag fra 12 til 17, samt hver lørdag fra 10 til 13

Email: hennydesignlive.dk – www.hennydesign.dk – www.julefabrik.dk og www.oldfux.dk, samt Sven-Erik Olsens – Oldfux’ design)  

GOD LÆSE– og SAMLELYST ønsker Lise Brastrup Clasen

Måske du lige som jeg er kommet i Lege– og Julestemning !
Måske du lige som jeg er kommet i Lege– og Julestemning !

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.