Hermersdorfer Celluloidwarenfabrik

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Denne fabrik fremstillede dukker i årene 1923-1927, og fabrikkens logo var en Mariehøne med påskriften DA DA. (se illustration).

Billede1Selv om fabrikken kun fremstillede dukker i meget kort tid, nåede man at få patent på to dukkehoveder, dvs. på et drejeligt hoved og et skulderhoved, samt på en babydukke af celluloid. Denne sidste var en ”Original Drikke-Baby”/”Original Trink-Bebie”, hvilket vil sige at den selv kunne drikke af og tømme sutteflasken. Denne baby havde bevægeligt hoved, arme og ben. Den samme baby fandtes desuden, som vist her med lukket mund. Drikkebabyen blev i 1926-27 udbudt fra firmaet Büschow & Beck, (det velkendte firma med Minerva-dukkerne med en hjelm som logo. Jeg vil senere fortælle jer om dette firma), og man mener derfor, at Büschow & Beck overtog Hermsdorfer Celluloidwarenfabrik. Drikkebabyen er sjælden og eftertragtet af samlere, i 1999 er den set til ca. 3.200 € – og det er ca. 24.000 d.kr. (om prisen stadig er den samme, skal jeg ikke kunne sige, da jeg ikke siden har set babyen til salg.

Tove Laursen, der er storsamler af negerdukker, er ejer af en negerbaby med mariehøne-logo, og vi viser med tak til Toves fotos af den dejlige negerbaby.

Billede3
Tove Laursens negerbaby med mariehøne-logo på hoved og krop og tallet 42 for angivelse af dukkens længde!!

Billede2

 

 

 

 

 

 

På nettet nævnes firmaet ofte, men jeg har ikke kunnet finde brugbart billedmateriale. Skulle flere læsere være ejere af ”Mariehønedukker”, ville jeg være meget glad for fotos med beskrivelse, således at jeg kan bringe mere til gavn og glæde for os alle!

Lise Clasen Research!

 God Læselyst …..

Billede5
Babydukken med tøj på.
Billede4
Babydukke fra ca. 1926 med babykrop, bevægeligt hoved, arme og ben. Både krop og lemmer er udformet meget detaljeret. Brunt modelleret hår og tætsiddende, prægede blå øjne, lukket mund, babyen er 36 cm høj!

 

 

 

 

 

 

 

 

Billede6
Pigen her er fra ca. 1924. Hovedet af celluloid er et skulderhoved med en meget smukt modelleret frisure. Hun har store, malede blå øjne og åben/lukket mund med prægede små tænder. Dukken er 30 cm høj!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.