Izannah Walkers dejlige dukker

© for research Lene Byfoged. © egne billeder Lone Pierette.

Når jeg ser Izannah Walkers dejlige dukker, kommer jeg altid til at tænke på bøgerne om “Det lille hus på Prærien”, men de er også lavet omkring samme tid.

Tøjdukke
En Izannah Walker dukke, lavet af dukkemageren Lone Pierette!

Izannah F. Walker var en af de første dukkemagere i USA. Hun blev født i 1817 på Rhode Island. Det skulle være dokumenteret, at hun lavede dukker så tidligt som i 1828, altså som 11 årig.

En Izannah Walker dukke, har en krop af stof og et stift hoved fremstillet af tøjstumper og lim, der er presset ind en metalskinne og hærdet. Muslingelignende ører er sat på bagefter. Frisure og ansigtstræk er malet med oliemaling og overtrukket med voks. Stofkroppen er malet så den matcher til ansigtsfarven.  Mange dukker havde også støvler malet på benene. De har markante hænder med en separat tommelfinger, som gør hånden mere realistisk og elegant end den vante-lignende hånd, som de fleste tøjdukker har.

Dukkerne blev modelleret og klædt ligesom den tids middelklassepiger og var beregnet til leg.  De var mere holdbare og billigere end de importerede bisque dukker og lignede en rigtig legekammerat for pigerne.Man kan finde mange gamle billeder af små piger og deres Izannah dukker.

ja
Dette fine billede af en pige med sin Izannah Walker dukke, findes på The Arabia Steamboat Museum. På deres webside kan man også læse historien om pigen og hendes dukke!!

I 1873 da hun var 53 år. ansøgte hun om patentet på en dukke, der ifølge ansøgningen skulle gøre dukkerne mere holdbare og nemmere at holde rene. Izannah fik senere samme år patent på sine dukker. Izannah var altid på udkig efter nye ideer og det fortælles, at hun en nat vågnede, efter i lang tid havde spekuleret over hvordan hun skulle lave et holdbart lag på dukkehovederne, ved at en stemme sagde “brug voks” Dukkerne blev lavet i mange størrelser, lige fra ca. 38 cm til ca. 60 cm. Der blev laver flest pige dukker, men også en del drenge dukker. Det menes, at nogle af dukkerne er lavet som portrætdukker, da der er stor variation i ansigtsform, hår o.s.v., men det er ikke dokumenteret.

I starten blev dukkerne lavet til familie og venner og dukkerne lave Izannah selv, men da produktionen voksede, begyndte hendes 3 søstre at hjælpe med at male ansigterne på dukkerne. Der blev lavet sorte dukker som havde hår af uld, alle de andre dukker havde malet hår.

12033027_10153674509998817_8122263821156759342_n
Lone Pierettes udgave af en dejlige pigedukke i tidstypisk kjole!

Izannah døde i 1886 og hendes dukker er i dag værdifulde samlerobjekter. Heldigvis er der stadigvæk dukkemagere der laver denne type dukker bl.a. danske Lone Pierette, der har været så sød, at lade os bruge billederne, af nogle af hendes meget fine dukker. De fleste af Lones dukker er solgt til udlandet.

12079714_10153674510168817_7154081834606255843_n
En drengedukke i fint dress, også lavet af Lone Pierette!

 

 

 

Se flere af Lone Pierettes dukker på               

www.ddd-favoritter.blogspot.dk     

 

 

 

Skulle man have fået lyst til at sy sin egen Izannah Walker dukke, kan man på dette link, downloade mønster og vejledning: http://www.northdixiedesigns.com/p/tutorials.html?m=1

 

 

2 tanker om “Izannah Walkers dejlige dukker”

 1. Hej med jer.
  Tusind tak for den fine historie angående Izannah Walker dukkerne, som jeg er meget optaget af. Tak også for at vise nogle af mine dukker.
  Mange hilsener Lone

  1. Hej Lone
   Selv tak, dejligt vi måtte vise nogle af dine fine dukker.
   Det er meget smukke dukker du laver.
   Mange hilsner
   Lene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.