Nisser, Julemænd, sprællemænd og andre udklipsfigurer
© Angelika Salzwedel, Itzehoe, oktober 2017 – (© for oversættelse: Lise Brastrup Clasen)
Hermed et herligt causeri over nisser, julemænd og andre juleskikkelser og deres oprindelse, for hvor kommer det hele egentlig fra ? Angelika fortæller:
De mange julefigurer er et typisk dansk og nordtysk begreb. De dukker op på billedark og kommer desuden ind under begrebet udklipsark.
Sprællemænd som nisser, julemænd og andre juletrolde er udklipsfigurer, idet deres hoved er ud i et med kroppen, og de har påsatte bevægelige arme og ben med snore eller hefteklammer til breve. Trækker man i en snor, bevæger de arme og ben. Et stykke legetøj for ung og gammel.
Fra 1746 havde man allerede i Frankrig de såkaldte ”Pantins” som udklipsark for voksne. Disse Pantins (sprællefigurer) – opkaldt efter en Pariserforstad— vakte jubel blandt damerne i det bedre selskab. Figurerne fandtes i forskellige udførelser, f.eks. Som riddere, modedamer, Mester Jakel og endog som karikaturer. Senere blev de også solgt som børnelegetøj.
De første julemænd som figurer og sprællemænd kom frem omkring 1850, og de var på den tid meget eftertragtede julegaver. I det 19. århundrede blev julemænd og Nikolaus gengivet meget forskelligt. Nikolaus som skytshelgen for søfolk og børn var en venlig, gammel mand. Han var ledsaget af den vredt udseende Knægt Rupert, der uddelte straf og derfor havde et spanskrør med. Dog havde han også en julesæk med gaver til de artige børn.
Julemanden og Nikolaus bar en kappe med hætte, og i Tyskland blev den først gengivet i meget forskellige farver, så som blå, brun, beige, lilla og rød, hvad man kan se af gamle udklipsfigurer og glansbilleder. Neuruppiner-forlaget udgav i tidens løb flere forskellige udførelser af disse skikkelser, og mange af dem kan i dag købes som genoptryk.
Også i Tyskland gav man tidligere sprællemænd som julegaver, hvad der er interessant at se i gamle bøger. Desuden kunne man i Tyskland finde dem som pynt på juletræet.
Siden 1950erne fremstilles både Julemanden og Nikolaus som en og samme person: godmodige gamle mænd med hvidt skæg, røde kapper og med deres glade udtryk i ansigtet, og fra en stor sæk deler de gaver ud til børnene. De ser glade og lykkelige ud, og har hverken mørke eller vrede ansigtsudtryk.
Da det nærmest er en protestantisk skik, at julemanden kommer med gaverne, har man her oppe i Norden bevaret Julesprællemændene og frem for alt nisserne. Og stadig i dag kan man være heldig at finde smukke, gamle eksemplarer.
Fra omkring 1970erne kunne man i julehefter og –blade både i Danmark og i Tyskland finde ark med julesprællemænd, som man kunne hygge sig med at lave. I Danmark ser man desuden mange julesprællemænd som reklamer for forskellige produkter. I dag kan man finde vejledninger til at lave sprællemænd på nettet, ikke alene i papir, men man kan selvfølgelig også tegne dem over på træ og save dem ud.
Vi siger tak til Angelika Salzwedel, Itzehoe, for dette oplysende og hyggelige causeri, og kan samtidige fortælle jer, at hun af sin samling udstiller:
Mere end 50 forskellige overvejende danske, men også tyske Julefigurer på Heimatmuseum Hohenwehstedt (Hohenwehstedt ligger i Holsten) fra den 26.november 2017 til den 7. januar 2018. Der er åbent torsdage og søndage fra 14 til 17, og fri entré
G o d tur alle sammen !
Julesprællemændens Historie
vises fra den 29.11.2017 til den 7.1.2018..
Samlingen tilhører Angelika Salzwedel, Itzehoe –
Illustration fra Verlagsprogramm der Husumer Druck- und Verlagsgesellschaft, Husum
Heimatsmuseum Hohenwehstedt, Freidrichstrasse 11, D 24594 Hohenwehstedt,
åbent torsdage og søndage fra 14 til 17 – Gratis adgang….