K o e n i g & W e r n i c k e

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Når jeg præsenterer jer for rækken af firmaer, der producerede Celluloiddukker, kommer jeg selvfølgelig ikke uden om Koenig & Wernicke, der fremstillede de for mig allersmukkeste dukker af celluloid

Firmaet blev stiftet allerede i 1912 af Max Koenig og Rudolf Wernicke med sæde i Waltershausen. Man startede med at producere leddukker, siddende og stående babyer med porcelænshoveder, samt forskellige dukkeartikler.

Billede1
Logo fra 1912-1943!
Billede2
Logo efter 1945! (K & W i ”treledskreds”)

 

 

 

 

 

 

I 1926 lykkedes det firmaet at fremstille de såkaldte selvudviklede ”Cellowachsköpfe/Cellovokshoveder”. Firmaet fremstillede af denne art gennemsigtige og voksagtige celluloid drejelige rå-hoveder, som blev forsynet med et lag celluloid fra ”Skildpaddefirmaet”. Man videreudviklede rå-emnerne, idet man gav dem et lag farve indvendig. Hovederne var nu ikke mere gennemsigtige, men havde et smukt, rosa skær.

Billede3
Babydukke med reflexøjne!

Fra 1927 satte man store blå ”refleksøjne” i hovederne. Betragtede du et hoved med refleksøjne, mødte du hele tiden deres blik, lige meget om du kiggede til venstre eller højre eller stod lige foran dukken. Disse cellovokshoveder var kopier af firmaet porcelænsmodeller nr. 98. De har alle serienummer 298 og blev fremstillet indtil 1935. Ud over serienummeret er alle hoveder mærket med dobbeltsignaturen K & W og ”skildpadde i ramme” den gamle version (se illustrationen). Hovederne sad på kompokroppe med krumme eller lige ben, og disse kroppe var for det meste stemplet med K & W.

I 1929 anmeldte firmaet patent på indsættelse af dukkestemmer i celluloidhoveder. Efter 2. Verdenskrig ændrede de deres logo (se illustrationen) og producerede dukker helt af celluloid med kugleled (Serie 700). Og som hos de andre celluloiddukke-firmaer fremstillede man efter 1955 dukker af de celluloidlignende kunststoffer Cellidor og Tortulon.

Firmaet flyttede fra Waltershausen til Dornstetten i Schwarzwald, og efterfølgeren Rolf Wernicke leverede indtil 1963 som grossist celluloidhoveder og dukkelemmer af ”Skildpaddemærket” til dukkeklinikker og –firmaer. I dag fremstiller Rolf Wernicke KG dukker af vinyl? Desværre har jeg ikke kunnet finde noget om den nævnte vinyldukkeproduktion, men måske nogle af læserne ligger inde med viden om Rolf Wernicke KG og er ejere af sådanne vinyldukker?

Billede4
Denne 46 cm høje dukkepige er fra ca. 1925/30—kompo-babykrop, arme og ben med skiveled, bevægeligt celluloidhoved, brun ægthårsparyk, brune ”flirting” øjne med vipper, åben mund med tænder— mærket med det gamle logo K& W med W under og derunder 298/6, samt skildpadde i ramme.
Billede5
Dukken her er fra 1945/50 – hun er 45 cm høj og har babykrop af celluloid, arme og ben med kugleled og bevægeligt hoved— Blond ægthårsparyk, blå ”flirting” øjne med vipper, åben mund med tænder, og Mama-dukkestemme. Hun er mærket med K&W i ”treledskreds”, og derunder står 733/45!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min egen Koenig & Wernicke-dukke er fra omkring 1950, hun er 30 cm høj, kroppen er af ”ståtypen” (med lige ben) – arme, ben og hoved bevægelige, lysebrun ægthårsparyk, blå ”flirting” øjne med vipper, lukket mund og mamastemme. Tøjet er originalt, og hendes sandaler slidte. Hun er mærket med K&W i ”treledskreds”, og derunder står 732/30.

Billede6
Min oven for beskrevne Koenig & Wernicke-dukke— som I kan se, er hendes originale røde sandaler slidte!

 

Billede7

 

 

 

 

 

 

G o d   L æ s e l y s t !

 

2 tanker om “K o e n i g & W e r n i c k e”

  1. Hej. Jeg har nogle dukker…en lys og en mørk med flirtende øjne. Der står og k&w i nakken. Vil I fortælle mig lidt om dem, hvis jeg sender et billede på mail?
    Venligst Christina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.