Mere om Pindsvin og Meckier

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Efter artiklen om Mecki med det ekstra PS med Mecki fra Inge Harck fik jeg fra min tyske samlerveninde “Tortula” oplyst, at Inges Mecki ikke er en HörZu-Hallo-Mecki, men et pindsvin af Fipps-familien fra firmaet Sweetheart.

 Og samtidig fortalte hun mig, at der fandtes tre slags “pindsvinedukker”: De kendte Steiffpindsvin kaldet Mecki, Fipps-pindsvinene og Peter-familien. Ville jeg vide mere om de to sidste af slagsen, kunne hun henvise til en billedfortælling om Fipps og Sweetheart skrevet af Helena Jarsemskaja til Tortula, samt til oplysninger fra samme forfatter. Og selvfølgelig var jeg velkommen til at skrive ud fra denne nye viden med henvisning til kidlerne.

I det følgende derfor et uddrag af de mange oplysninger, jeg har modtaget:

 Helena Jarzemskaja kalder meget apropos sin billedberetning for ”Nøglebørnene” på tysk die Schlüsselkinder, da firmaet Sweetheart benytter et varemærke med en nøgle i midten, omgivet af to børn.

Billede1
Dansedukke-logo og deres emballage!

Billede2

Firmaet Sweetheart blev stiftet i 1923 af August Knoch, og det bestod stadig i 1995. Under en rejse til Neustadt bei Coburg kunne man på bygningen stadig se det runde Logo. August Knochs efterfølger var hans svigersøn Georg Messner (gift med Karla Knoch), der drev firmaet indtil 1995.l han var for øvrigt far til Wilfrid Messner, chef for produktionen af de kendte havefigurer, som kan ses på en gammel legetøjsfabrik. I fabrikkens udstillingslokale ses foruden havenisserne en række af de gamle dukker fra Augsut-Knoch-tiden, alle i velbevaret og fin stand.

Noget ganske enestående blev dansedukkerne af papmaché, patenteret af Karla Knoch (senere Messner) og datteren Gislinde, disse herlige dukker var eftertragtede souvenirs. Foruden dansedukkerne fremstilledes charmerende dukker med store hoveder, samt trolde og dværge (nisser)!

Billede3
På bygningen her ses stadig logoet med ”Nøglebørnene”!

Og hertil kom nu Fipps-familien, en interessant undergruppe af Sweetheart-Dukkerne. En herlig serie i forskellige størrelser med flere forskellige skikkelser som Dværge og Pindsvin. Dværgene kendes blot i en størrelse på 17 cm, mens pindsvinene findes i størrelserne 10 og 13 cm.

Hermed en lille billedkavalkade over Sweetheart-dukker og Fipps-pindsvin.

Billede4
Charmetrolde med store hoveder!
Billede5
Tre raske Fipps-figurer, lige som hos Sweetheart-dukkerne er kroppen den samme, men med forskellige hoveder! Se hovederne th.

 

 

 

 

 

Billede6

 

 

 

 

 

Og herefter lidt om Peter-pindsvine-familien:

PETER og alle hans venner er fremstillet af firmaet Inzing (Østrig)!

 De er alle ens bygget og ca. 8 cm høje, men iklædt mange forskellige dragter. Mærket er et rødt skilt af blødt materiale, desværre kan man ikke se, at der står Peter.  Hermed PETER samt et gruppebillede med mange af hans venner.

Billede7
Hermed Peter med gavtyveblikket, det røde mærke, samt en hel flok af hans venner i forskellige dragter!

 Billede8

 

 

 

 

 

Billede9

Tusind TAK for de mange detaljer fra Helena Jarzemskaja og  Sigi,  bedre kendt for sin Kommode: www.tortula.de som hele tiden kommer med interessante nyheder og derfor værd at besøge…..

Billede10

 

Billede11
til sammenligning Inge Harcks FIPPS-pindsvin, samt Ulla Loubys foto af sine mange pindsvin inkl. lille Mucki! Mon ikke ringen er sluttet nu!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.