Noget om 3 vidt forskellige dukkehuse !

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Her i solskinnet fik jeg forårsfornemmelser og lyst til at rydde op, det omfattede blandt andet at lægge Nordisk Dukketidende på plads i nummerorden.

I et par af de ældste numre fandt jeg lidt om forskellige dukkehuse, som jeg synes, at gamle og nye læsere skal læse og genlæse om her på bloggen. De følgende to dukkehuse er fra Nordisk Dukketidende december 1997, som blev trykt i s/h. I dette tilfælde er det ligegyldigt, idet de originale billeder heller ikke er i farver, og huset her er derfor beskrevet med angivelse af farver!.

Begge huse stammer fra gamle ugeblade, sporet af Birgit Kjærulff. Læs blot her:

Dukkehus, som kan lukkes !

Dette charmerende dukkehus stammer fra Nordisk Mønster-Tidende den 21. Oktober 1900 og stod under rubrikken ”Huslige sysler”, og beskrives således– og mon ikke det kunne inspirere jer til at konstruere lignende huse!:Billede1

En nydelig Fødselsdagsgave til smaa Piger er et saadant dukkehus, som man med faa udgifter selv kan lave. Det er forfærdiget af tykt Karton og tjener som Bolig for et lille Barn med sin Amme.

Huset er 26 Cm højt, 19 Cm dybt og 29 Cm bredt. Taget er 10 Cm højt; paa Forsiden er Huset forsynet med en 21 Cm høj og 22 cm bred tofløjet Dør, som forbindes med Forsiden med paalimede Lærredsbændler, og som lukkes med en Bronzelaas. I hver af de to Sidevægge anbringes et 6 Cm højt og 5 Cm bredt Vindue, for hvilket man trækker Blondegardiner. Udvendigt paaklæbes brunt, trælignende Papir, og indvendigt betrækker man væggene med hvid – og guldmønstret Tapet, gulvet med bronzefarvet Papir i Parketmønster.

Den bronzerede Metalseng er udstyret med lyseblaat Gardin og Tæppe. Badekarret har sin Plads i det ene Hjørne bag et mørkerødt Sirtesgardin. Paa Bagvæggen hænger et Spejl, paa Dørens ene Fløj ophænges Barnets Garderobe, paa den anden et Badehaandklæde, Badelagen, Sæbelap og et Stykke Sæbe, indsvøbt i Stanniol.

Ammen er klædt i rød Bondepigedragt og sort Hovedtøj. Barnet er kun iført Chemise.

Når man ser Ammens dragt, kunne man tænke sig, at huset måske er fransk?

………………………………………………………………………

Og er dette mon Verdens ældste Dukkehus ?

 Man tror det næppe, og det gjorde jeg heller ikke, da jeg i sin tid modtog dette udklip fra Birgit —bragt i Ugebladet Hjemmet den 25. april 1918, hvor man skriver:

Billede2
Oldægyptisk Dukkestue (Fundet i et Gravsted. Opbevares nu paa Det kgl. Musæum i Berlin)!

”Hvad angaar Oprindelsen til Dukkestuerne, var det —i Evropa —først i Byerne Nürnberg og Augsburg, man hørte om Dukkehuse, og dér skal efter Sigende ogsaa de første af dem været blevet lavet.

Om Hertug Albrecht af Bayern fortælles det, at han til sine Børn bestilte et Dukkehus, der blev saa skønt, at han opgav at forære Børnene det, og i Stedet for indlemmede det i sit ”Kunstkammer”!

Nogle dukkehuse fra tidligere Tider er bevarede lige ned til vore Dage og giver os ved deres Indretning et nøjagtigt Billede af den dengang herskende Mode. F. Eks. Ejer Musæet i Berlin et meget

interessant oldægyptisk Dukkehus, der endnu den Dag i Dag staar fuldstændigt og vel bevaret.

Af alt dette ser man, at nutidens Legetøj kun i ringe Grad afviger fra det, som allerede Oldtidens og Middelalderens Børn fordrev Tiden med og havde deres Morskab af. (sign. Gustav Helst)!”

Nu er spørgsmålet, om dette dukkehuse stadig eksisterer på Musæet i Berlin, eller om både det og Musæet gik til under 2. Verdenskrig? Selv har jeg aldrig undersøgt det, men måske I ved noget om det ?

Og her er et Dukkehus, du selv kan bygge!

 (Idé og tegninger Birthe Lundsted Nielsen ©)

 Denne artikel er fra Nordisk Dukketidende nr. 7. august 1998.

Dengang lige som nu fik jeg ofte en hyggesnak i telefonen med Birthe Lundsted Nielsen. Birthe er pensioneret forskolelærerinde og samler, og har trods sin høje alder stadig en masse gode ideer, som hun fører ud i livet!

Dengang fortalte Birthe mig, at hun havde bygget et dukkehus af vinkasser, hvilket lød så spændende, at jeg foreslog Birthe, at alle læserne skulle delagtiggøres i projektet, som er enkelt og ikke koster ret meget at lave .

 Hermed Birthes skitse af huset, og i det følgende vejledning og tips:

Sådan!

Sådan gør du: (se målene på skitsen)

Du skal bruge: 1 stor vinkasse til selve huset—1 stor til taget, her skal saves lidt— 1 vinkasse af dem til to flasker til terrassen — to perler til stolperne, som males med ”guld”. Du kan enten save ud til ”vinduer” eller lave dem kunstigt. Huset er udvendigt tapetseret med murstenstapet.

Mange kasser kan sættes sammen og/eller oven på hinanden til et større hus, desværre har jeg ikke selv så mange kasser.

Møblerne kan laves af tændstikæsker, tændstikker etc. jeg har fået fat på møblerne på Nykøbing Mors Museum.

Lamperne til dukkehuset: er ”toppen” af nytårsraketter samlet 1. nytårsdag. Jeg renser dem, laver et lille hus i tappen med en varm strikkepind, syr en stor evt. ”guld”-perle i, og limer tråden i til ophæng. Lim en agraman om kanten (ill a).

En trekant af nelliketråd med tre store perler eller plasticfingerbøl giver en fin lille lampe over sofabordet (ill. B).

Billede4

Billede5

 

 

 

 

 

 

Boblebad og Barneseng

 I Brugsen kan man få en lille plasticæske med dessert. Æsken kan bruges som ”boblebad” eller den kan betrækkes med stof og blive til en fin barneseng til en lille dukke.

Hermed omridset af æsken (ill. c), samt æsken set fra siden som Barneseng (ill. d) med betræk, løbegang. Rynkes i bunden og sys sammen.

              De hjerteligste hilsner og god fornøjelse fra Birthe!    

Vi siger tusind tak til Birthe og håber, I er blevet inspireret, og skulle I have tips og ideer til dukkehuse, dukkestuer og inventar, så kom frit frem og lad os dele dem!

 Solskinshilsner herfra – Lise!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.