Pinsehilsner for 100 år siden

Copyright for tekst og billeder: Angelika Salzwedel.

At sende venlige hilsner på religiøse helligdage, er en tradition, der går over 100 år tilbage. Julekortene er særligt kendte. Selvom påskehilsner eksisterede før julehilsener, har pinsehilsener også eksisteret i mere end 100 år.

Lykønskningskort har været tilgængelige i Danmark siden 1871, og et år senere var der frygt for, at den åbne tekst på kortet, ville blive læst af andre. Men så sejrede den store mulighed for, at sende sine venner og kære slægtninge, en pæn hilsen til højtiden, også i pinsen, hvis man ikke kunne besøge hinanden.
Udviklingen af ​​nye trykprocesser betød, at mange forskellige motiver kunne produceres, i større mængder. Indtil 1894 var der ensfarvede litografier, og fra 1895 var der flerfarvede kromolitografier. Billedpostkortenes absolutte storhedstid var omkring 1900 til slutningen af ​​1920’erne. Begge pinsehilsener vist her, er fra 1921 og 1927.
De har blomstermotiver og birkeblade. Violer kan ses på begge kort og symboliserer ydmyghed, beskedenhed og tro. Begge kort har en krans eller en cirkel.

Den ene er en blomsterkrans, der symboliserer uendelighed og evighed, passende til pinsefesten, og den anden er en cirkel, der ikke har nogen begyndelse og ingen ende og derfor også symboliserer uendelighed.

Jeg vil gerne takke min kære veninde Lene, for den fine oversættelse og ønske alle læsere en glædelig pinse.

Angelika Salzwedel, maj 2024

Nedenstående danske pinsekort, er fundet på Pinterest.

Screenshot

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.