Spådukker

(c) for research Lene Byfoged

eller som de også så smukt hedder Fortune Teller Dolls.

IMG_0013-600
Fransk China skulderhoved spådukke. Fantastisk smuk med mange detaljer. Skørtet er sedler med spådommene, så det er bare at vælge!
IMG_0010-600
Her kan man rigtigt se det smukke ansigt!

 

IMG_0009-600
En af spådommene fra skørtet. Desværre kan jeg ikke fransk, så jeg kan ikke oversætte, men håber det er en god en af slagsen!

 

 

 

 

 

 

Før i tiden var der, sammen med andre omrejsende handelskvinder og mænd på de lokale markeder, også spåkvinder og spåmænd. Efter inspiration af disse blev de såkaldte spådukker lavet, så kunne man sidde hjemme og selv kigge ind i fremtiden eller gøre det for andre. Mon ikke det har været en lille selskabsleg for damerne, når herrerne trak sig tilbage til herreværelse efter middagen? De findes i mange forskellige materialer, voks, papir, træ og bisque, både glaseret og uglaseret.

Ovenstående 3 billeder er bragt med tilladelse af www.belle-epoque-dolls.com.

61faf5a39bbed619d4192f66418b83a6Tysk spådukke, lavet til det franske marked. ca. 18 cm høj. Hoved, overkrop og underarme er udskåret i træ. Originalt netdragt over de foldede papirer med forudsigelserne, der er skrevet med blæk på  gammelt Dresden papir.

Tekst & billede med tilladelse fra

www.theriaults.com

 

Nedenstående dukker med tekst bringes med tilladelse af Birgit Mussmann, Antique Toys & Dolls. Nogle af dukkerne er til salg, se www.antique-toys.dk.

En stor tak til Birgit!

70
Spådukke fra 1850. Hun er fremstillet af glaseret porcelæn (china )med glaserede porcelæns underarme. Fra overkroppen og ned er der under skørtet med de forskellige spåkort en pind til at dreje dukken med. Man vælger en flig af hendes nederdel og læser spådommen . Skrevet på svensk. Kjolens overdel er i silke. Højde 22 cm.

 

71
Spåkortet på svensk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

72
Fransk spådukke med Porcelænshoved. Ca 1880 Spådukke fremstillet til det franske marked. Hun er fremstillet af porcelæn med hoved ben og arme af uglaseret porcelæn (parian). Kroppen er af fint stof. Ca. 22 cm. høj!
73
Alle spåkortene!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

75
Tidlig spådukke lavet for det franske marked. Ca. 24 cm høj!
77
Spåkortene under kjolen!

 

 

 

 

 

 

 

99
Trædukke med china hoved , klædt som en spåkone. Lavet til det franske marked ca. 1840. Dejlig modellering med sort hår og frie ører. Original kjole med fløjlsoverdel!
træ
Spådukke af træ, lavet for det franske marked . Ca 1830. Hun er fra Grödnertal regionen , og blev eksporteret til Frankrig. Under hendes kjole er spådomssedlerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 tanker om “Spådukker”

  1. Kære Lene,
    Fin artikel, og flot fotomateriale – fantastisk at der er bevaret en del spådukker, for skørterne med Spåkort eller -strimler er da meget sarte.
    jeg har kun set dem på museer og engang haft en i armene, som en bekendt havde erhvervet “for ingen penge2 i en rodekasse.
    sommerhilsner fra Syddanmark – Lise

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.