Tidlige påklædningsdukkeark af Tysk oprindelse

© Anne Friis.

Det er med stor glæde vi bringer dette indlæg fra Anne Friis.

PD'er fra Bruun-Rasmussens special auktion 10 dec 2007, Weinacht
Fint ark der viser julen fra den tid!

Jeg ville gerne vise jer nogle flotte PD, som vi påklædningsdukkesamlere kalder disse. Jeg har selv en meget stor samling både af danske og af udenlandske papirdukker, og det er især de sidste, som jeg synes er ekstremt spændende. Hvis man desuden syr kjoler til sine større eller mindre dukker, er PD’erne faktisk den største inspirationskilde. Den serie jeg vil vise jer, er fra en stor samling, som blev solgt hos Bruun-Rasmussen auktionshus i Bredgade, på deres store Storm P. Auktion den 10 December 2007, men de har ligget på min computer lige siden. Det skulle gå meget stærkt, da jeg gerne ville have så mange fotos som muligt, så kvaliteten er måske ikke den allerbedste. I skal bemærke den store forskel i farvekvaliteten, den skyldes at de sikkert er farvelagt på forskellige måder. Nogle er helt sikkert i familie med Neuruppinerne, en af de første og billigste metoder til at trykke med farver på. Andre, jeg har, er kobberstukne og farvelagt i akvarel – altså et håndarbejde tit udført af unge piger – og ud fra dette er de meget dyrere.

PD'er fra Bruun-Rasmussens special auktion 10 dec 2007, Geburtst
Mere jul!

Hvor de stammer fra her i Kbh. ved jeg ikke, men jeg vil gætte på et antikvariat, som har solgt dem ud i et stort lot, desværre for mig, jeg mener at huske de blev ret dyre.

Et af firmaerne, der har udsendt dem hedder E. Büttner u. Co. Berlin, som jeg har fundet via internettet på ”The postcard Album”, hvor de angives til at have fungeret som både udgiver, og trykker fra 1880-1906, se selv under ”TPA archives”, men jeg mener disse er tidligere, altså før 1880, hvor kjolerne blev strammet mere bagpå og fik en anden silhuette, hvad synes I andre? Desværre har jeg kun en god tysk bog med PD’er i som hedder Papier-Antiquitäten, Luxuxpapiere von 1820 bis 1920. De fleste bøger, jeg har om emnet, er på engelsk/amerikansk, og viser ikke ret meget tysk. Eftersom DK og Tyskland altid har handlet enormt meget med hinanden, kan det være en af jer har flere tyske bøger om emnet til forslag om dette firma.

I skal bemærke at det er helark, det her drejer sig om, noget jeg ikke har mange af, men lidt er det da blevet til. De er på ret tyndt papir, som er stærkt gulnet eller nu snarere lys brunt, og de er alle mærket med 0,08, men om dette står for øre eller Mark ved jeg ikke. Jeg synes bare de er så spændende at I skulle se dem.

PD'er fra Bruun-Rasmussens special auktion 10 dec 2007, Maskebal
Fantastisk studie i tidens klædedragter!
PD'er fra Bruun-Rasmussens special auktion 10 dec 2007, Taufe (d
Så megen inspiration til dem, der syer tidstypisk tøj til f.eks. china & pariandukker!

 

 

 

 

 

Det første ark har jul som emnet, bemærk det sparsomt pyntede juletræ, og altid på et bord, hvor spredte gaver ligger uindpakket. Der er kun et ekstra sæt tøj pr. person, hvilket er ret typisk for tidlige ark. Dette går igen på mange af disse ark og mine egne tidlige PD’er, altså ikke de oceaner af tøj, som vi finder senere i PD’ernes største periode. Jeg kan bare ikke stå for de lidt primitive, men dog så raffinerede familier, de tit viser, en hel lille historie på hvert ark. Måske er vi så heldige at Lise Clasen ved meget mere om disse eller Birgitte Glob, som så vil fortælle os om disse. På forhånd tak for hjælpen, hvis I kan, og jeg skal nok lægge nye op engang imellem, også af mine egne.

Knus fra Anne Friis

En stor tak til Anne!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.