Verdensdukkedagen – WORLD DOLL DAY

(Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©)

(Med tak til Birte Iversen for dit tip og spørgsmål)

Måske mange af jer, kære læsere, husker, at vi for en hel del år siden snakkede om Verdensdukkedagen eller Vedens Dukke Dag, som afholdes hvert år den 2. lørdag i juni, og det skulle således være den 13. juni i år. I sin tid skrev jeg om denne dag, men da det er så længe siden, og da dukkesamleren Birte Iversen for nylig bad om oplysninger om dagen, vil jeg da meget gerne igen fortælle jer lidt om dagen og historien bag den!

Birte fortæller, at hun fra Canada har modtaget et ark frimærker med dukkemotiver i anledning af Verden Dukke Dagen, og i kan i artiklen se nogle af Birtes frimærker. 

Hermed det brev, som Mildred og Vernon Seeley udsendte i anledning af Verdens Dukke Dag:

”Du har nok ikke hørt om Verdens Dukke Dagen! Og det kan slet ikke overraske os, da vi først for en time siden besluttede at udbrede vore  tanker til jer alle: jeg ønsker et samarbejde mellem alle dukkesamlere, alle redaktører af dukkeblade– og nyhedsbreve, dukkebutikker, biblioteker, dukkemagere, mødre, bedstemødre, fædre, bedstefædre, og alverdens tanter og onkler. Den første Verdens Dukke Dag er den anden lørdag i juni 1986. Giv en dukke til en voksen, et barn i familien eller blot til en ven. Hvis du ikke har et barn at give en dukke til, – så find et   –  der er mange børn i Verden, der ikke har en dukke.

Send en dukke til et andet land. Jeg har altid følt, at dukkerne kunne være et middel til gensidig forståelse i Verden. Lige fra første gang jeg startede med at skrive bøger om at skabe dukker,  har det været mit håb, at dukkerne kunne skabe venskaber over hele Jorden og dermed give kærlighed blandt alle.

Verdens Dukke Dag skal desuden være en dag med dukkeudstillinger. Det er mit håb, at alle biblioteker vil åbne en speciel dukkeudstilling, at museerne vil reklamere for deres dukkeudstillinger og have særlige udstillinger på denne dag, at blade og tidsskrifter vil udsende særlige dukkeudgaver, at dukkebutikker i mange uger fremover vil gøre ekstra reklame for dukkerne, at dukkemagere vil kreere særlige dukker til Verdens Dukke Dag, og at der vil blive afholdt dukkekonkurrencer med Verdens Dukke Dagens præmier, souvenirs og andre mindeværdige objekter.

           Logoet er skabt af kunstneren Boots Tyner  – hans dukke forestiller en barn med en porcelænsdukke, som symboliserer dukkesamlerens gave. Du er velkommen til at kopiere logoet eller skabe et selv.

           Enhver kan få sjov og glæde ud af dette, det koster ikke noget, du skal ikke have speciel tilladelse, ikke have forpligtelser, ingen  – heller ikke nogen klubber eller firmaer ejer denne dag. Der er frit valg for alle, tag imod dagen og dens idéer og forslag til dig og spred dem. Gør det nu: VERDENS DUKKE DAG.

Synes du, det er en god idé, så gør noget selv eller sammen med andre, således at dagen bliver en realitet. Fortæl om den til fem andre, lad hver af dem fortælle det til endnu fem personer og så videre. Verdens Dukke Dagen blev født den 14. juni 1986.

De hjerteligste hilsner fra

Mil og Vernon Seeley

PS:  Du har således lov til at kopiere dette brev igen og igen, indtil hele Verden får kendskab til Dagen.”

Og nu skete der en masse:

Det hele resulterede således ret hurtigt i udstillinger, der blev skrevet bøger om dukker, både om at samle på dem, lave dem selv, sy, strikke og hækle tøj til dem osv. Der udkom på den tid enormt mange dukkeblade over hele Verden, og mange museer gjorde meget ud af at udstille deres dukkesamlinger. På auktioner, både i de store og de mindre auktionshuse afholdtes fantastiske auktioner,  og mon ikke mange af os red med på bølgen. Mange dygtige dukkemagere afholdt kurser, således at du kunne lære at skabe dine egne dukker, både reproduktioner af de antikke og moderne dukker, eller du kunne lære selv at skabe, forme og modellere dine helt personlige dukker.

Der opstod mange dukkebutikker, således at du kun købe materiale tila t lave dukker, klæde dem på, etc.— mange af kurserne blev afholdt af indehaverne af disse butikker. Og det var altid hyggeligt at være sammen med andre dukkemagere og –samlere.


Dukkefrimærker fra Canada
Foto med tak til Birte Iversen !
 

Et lille sidespring:

Da både samler maler– og dukkemagermanien bredte sig som lynets hast over hele Verden…   blev der stiftet dukkeklubber og -foreninger. Som det første af de nordiske lande stiftede vi her i Danmark i 1991 Dansk Dukkeforening, og et par år senere fulgte først finnerne, så svenskerne efter. Nordmændene stiftede aldrig nogen landsdækkende forening, for som et par af mine norske dukkesamler-venner sagde: ”vi bor alt for spredt”, men alle fire nationer afholdt på skift Skandinavisk Dukkekonkurrence med udstilling, dukkemesse og hygge. (Nå, dette afsnit var som sagt blot et sidespring)!


Dukkefoto med tak til Birte Iversen !
 

Der var i 90erne enormt mange Dukkemuseer i Danmark, ja også i Norge, Sverige Finland og Storbritannien,  men de fleste eksisterer desværre ikke mere. I Tyskland er det anderledes, her kan du stadig besøge de mange museer. Også de mange dukkeblade er næsten alle sammen væk… Og de mange nye samlere er nu ikke ret meget til de gamle porcelæns– og bisquitdukker, men mere til dukker af celluloid, plastic, kompomasse, papmaché med mere .— og ikke at forglemme til Barbie– og Daisydukker, Petra, samt de mange andre mannequin– og modedukker, det vil kort sagt være alle de dukker, de selv legede med som børn, og det er rigtig rart at konstatere, at der er sket ”et generationsskifte”..

Hermed et link: facebook.com/WorldDollDay/ samt et med henvisning til ark med ti logoer:

az-ps.com/wdd/images/WDD-bc-bw.pdf

Tiderne skifter, men Verdens Dukke Dagen eksisterer endnu.  Og hvem ved, om du skulle få lyst til at holde et ”Verdens Dukke Dagen party” med yndlingsdukkerne, nyerhvervelser, snak, forfriskninger, etc.,  –   og sidst men ikke mindst med med DUKKER i centrum !.

G o d    Læ s e l y s t   !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.