Baehr & Proeschildt

De smukkeste karakterdukker

Med hilsen fra Lise Clasen (tekst og fotos ) ©

og Lene Byfoged (fotos).

Billede1
Typiske eksempler på dukkemærker fra Baehr & Proeschildt!

Porcelænsfrabrikken Baehr & Proeschildt, (Georg Bähr og August Proeschild) , Ohrdrup i Thüringen, grundlagdes i 1871 og fremstillede blandt andet bisquit– og celluloiddukker, herunder også dukker helt i bisquit, de såkaldte ”Badedukker”, som i slutningen af det 19. årh. var højt skattet.

Bl.a. fremstillede man dukker med modelleret, indsat tunge, og brugte nærmest alle tænkelige slags dukkematerialer til deres hoveder: porcellæn, glas, træ, metal og papmaché.

Indtil 1891 hed firmaet Bähr & Pröschild, men skiftede stavemåde for bedre at kunne korrespondere med kunderne i USA (i nogle bøger om dukker vil du således finde dem stavet med omlyd over a og o).

I starten blev hovederne mærket med formnumrene, og der var enormt mange startende med 201, senere også med DEP. Fra ca. 1895 anvendtes desuden initialerne BP. Omkrimg århundredeskiftet indeholdt mærket ”krydsede sværd”. Omkring 1919 kom hjeret i brug, et resultat af samarbejdet med Bruno Schmidt, der brugte dette mærke. Nummerserien 500 osv. blev produceret til Bruno Schmidts dukker. I 1909 tog man patent på logoet BUPORIT som mærke på celluloiddukkerne.

Denne lidt vredladne in dianerpige i sit originale tøj og med faste øjne er mærket 244, hun er 42 cm høj..
Denne lidt vredladne in dianerpige i sit originale tøj og med faste øjne er mærket 244,
hun er 42 cm høj!
Pigen herover er fra 1920erne og er en typisk karakterdukke fra Baehr & Proeschildt, hun er 50 cm høj og blot mærket med 2072!
Pigen herover er fra 1920erne og er en typisk karakterdukke fra Baehr & Proeschildt, hun er 50 cm høj og blot mærket med 2072!

Da firmaet leverede dukkehoveder til mange af de kendte dukkefirmaer, og da man ofte har fundet deres hoveder på franske dukkekroppe, er firmaets dukker fra tid til anden blevet fejlagtigt identificeret som franske.

Et særligt kendetegn ved dukker fra Baehr & Proeschildt er de højt løftede øjenbryn, som er mere typiske for orientalske end for europæiske dukker.

Desværre har jeg ikke kunnet finde oplysninger efter 1930 om firmaets videre skæbne, og heller ikke blleder af celluloiddukker mærket BUPORIT, hvem kan eventuelt hjælpe os med yderligere oplysninger, som vi ville være meget glade for at modtage!

Denne bedårende pige er mærket på halsen med 604. Hun er ligeledes fra ca. 1920, 42 cm høj og har toddlerkrop!
Denne bedårende pige er mærket på halsen med 604. Hun er ligeledes fra ca. 1920, 42 cm høj og har toddlerkrop!

 

Kilder: Lise Clasen Research, Sabine Reinelt: Fortryllende Karakterdukker og Jean Bach: The Main Street Dictionary of Doll Marks!:

 

Desværre har jeg kun en enkelt af disse skønne dukker, men I skal da se den alligevel. Den er 18 cm høj og med compositionskrop!

Lene

Dukkens mærke!
Dukkens mærke!
Mit lille eksemplar!
Mit lille eksemplar!

 

2 tanker om “Baehr & Proeschildt”

  1. Meget interessant. Har selv en gammel dukke, var min mors som var fra 1904. Dukken har porcelænshoved med flg. mærke i baghoved.
    J eller I og C slynget sammen med et w.
    Made in germany.
    Kroppen er af et porcelæns lignende matr. Desværre med skade på det ene ben.
    Siger mærket noget.
    Med venlig hilsen Merete

  2. Kære merete,

    Tak for din kommentar. Jeg har har forsøgt at finde det af dig beskrevne mærke, men får flere forskellige muligheder frem, ide det indslyngede W findes hos mange fabrikanter. har du mulighed for nogen lunde at tegne mærket og så sende det digitalt til mig via mail (clasen@brastrup.com) – hvorefter jeg vil forsøge at finde den korrekte dukkefremstiller til dig. Hjertelige hilsner herfra (Lise)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.