Beatrix Potter – Peter Kanin og alle de andre !

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

Hvem husker mon ikke, da man første gang oplevede Beatrix Potters Verden med de charmerende fortællinger om Peter Kanin, hans familie og venner, bl.a. Bymusen Tommy og Killingen Tom – de dejligste klassikere, som vi alle tog til vore hjerter.

Beatrix Potter i sin yndlingskrog !

Jeg var voksen, da jeg første gang opdagede Beatrix Potters alsidighed, det var dengang, man drog på indkøbsture til London og omegn, hvor alt var billigere end her. Vi sejlede med færgen Esbjerg-Harwich, og vi havde vores tøj i en mindre kuffert inde i en stor, således at der var plads til indkøbene. Og der blev handlet, aldrig har vi f.eks. slæbt så mange bøger hjem, deriblandt var selvfølgelig et par Beatrix-Potter-eventyrbøger samt en porcelænsfigur af Peter Kanin. Tja, sådan grundlægger man en samling !

Senere oplevede jeg alle Beatrix-Potter-herlighederne på hendes nordengelske hjemegn i Lake District. Og her er sandelig noget at opleve, men hvem var Beatrix Potter? Hermed en ultrakort beretning.

Den første bog om
Peter Kanin

Helen Beatrix Potter – 28.7.1866-22.12.1943 – voksede op som ældste barn og eneste datter af en travl far, der tilbragte det meste af sin tid på sit advokatkontor, samt en lige så travl Mor, der overlod opdragelsen af sine børn til barnepiger og lærerinder. Familien levede af sin formue. Beatrix Potters barndom var ensom, og hun levede sig derfor ind i sin helt egen eventyr– og fantasiverden. Som voksen ønskede hun mod sine forældres vilje en akademisk uddannelse, men det gjorde en kvinde absolut ikke dengang… og hun blev gang på gang afvist.

En af de uimodståelige Peter Kanin illustrationer!

Ingen kunne dog forhindre hende i at skrive sine forunderlige eventyr, og fortjenesten investerede hun i en del ejendomme. Hun ejede til sidst 16 gårde i Området Lake District. Yndlingsstedet var Hill Top, hvor hun boede, et pragtfuldt sted med et jordtilliggende på flere tusinde ar, som hun donerede til National Trust. Stedet er en oplevelse værd, så kommer du til Nordengland, kan du helt sikkert ikke lade være med at besøge stedet. Hele egnen er præget af Beatrix Potter, og det bugner naturligvis med souvenirs baseret på hendes bøger og illustrationer. Se adresser i slutningen af artiklen.

En bymus på rejse!

Der findes naturligvis også et Beatrix Potter Galleri (Beatrix Potter Gallery) i samme egn, og i Bowness on Windermere finder du ”Beatrix Potters Verden” (The world of Beatrix Potter Attraction” – her er ALT om Peter Kanin med flere, oplev det dejligste teater og de mange andre herlige og inspirerende aktiviteter, et eldorado for børnene!. Der er også café, uden mad og drikke, duer heltene ikke…..

De mange bøger af Beatrix Potter fås også i Danmark, men alt det ved du sikkert allerede!

For et par dage siden ankom Steiffs samlerkatalog efterår/vinter 2018, og hvad så jeg: De dejligste Beatrix-Potter kaniner, bl.a. Peter, Mopsy og Benjamin i smuk og detaljeret udførelse. Dog med den bemærkning, at man ikke skal betragte figurerne som legetøj, men som objekter for samlere! Her kan du se de flot udførte kaniner: Benjamin og Peter!

Beatrix Poters hus har følgende adresse:

HILL TOPP, Near Sawrey. Hawkshead, Ambleside, Cumbria LA22 OLF, email: hilltop@nationaltrust.org.uk –

www.nationaltrust.org.uk/hill-top

Beatrix Potter Gallery, Main Street, Hawkshead, Cumbria LA22 ONS, tlf: +44 15394 36355,

Email: beatrixpottergallery@nationaltrust.org.uk – www.nationaltrust.org/uk/beatrix-potter-gallery-and-hawkshead

Da parkeringspladxsen er lille, anbefales det at efterlade bilen og tage med Cross Lakes Shuttle (ikke National Trust) fra Bowness til Hill Top og Hawkshead: windermere-lakecruises.co.uk – mountain-goat.co.uk

Da åbningstiderne varierer alt efter årstiden, anbefales det at kontrollere dem via hjemmesiderne.

The World of Beatrix Potter Attaction, Crag Bow, Bowness on Windermere, lA 23 3BX, tlf: +44 15394 88444 –

Nærmeste betalings– og parkeringsssted er;: Rayrigg Road, Bowness LA 23 3BZ

(teater, aktiviteter, udstilling, café, etc. Er åbent fra 26. maj til 2. september, fra 10 til 17.30 – men man kan jo aldrig vide sig sikker, så gå for en sikkerheds skyld ind på hjemmesiderne og kontroller: www.hop-skip-jump.com

G o d   t u r     t i l     h e l e   f a m i l i e n !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.