Buschow & Beck – ”Minerva”

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Dette firma har altid benyttet samme Logo, en hjelm, med indskriften Minerva foroven omkring ”fjerbusken” og Germany under hjelmen. Firmaet blev i 1890 grundlagt af Wilhelm Buschow og Friedrich Beck i Reichenbach/Schlesien. (NB: skulderhoveder af celluloid, som kun er mærket foran på halsen med ”hjelmen” og bag på med ”deponirt” blev dengang fremstillet af Rehinische/Skildpaddefirmaet for Buschow og Beck, dvs. før1903. Dukker fremstillet efter 1903 (Buschow & Becks egen produktion) er mærket med ”hjelmen” med betegnelsen ”Germany” bag på hals eller hoved. Ved skulderhoveder er mærket: hjelm foran, og Germany bag på. Efter 1930 står påskrivningen ”Minerva” i en bue over eller under Hjelmen)!Billede1

Man startede med at fremstille lette dukkehoveder, der ikke kunne gå i stykker, idet de var lavet af presset metal og derefter emaljebehandlede. Der fandtes 2 typer af disse hoveder, den ene med presset og malet hår og den anden med paryk. Fra 1894 benyttede man logoet ”Minerva” til metalhovederne, og i 1896 flyttede man produktionen til Nossen i Sachsen for at være i nærheden af dukkeindustrien i Thüringen.

Minvervafirmaet anmeldte bl.a. følgende patenter: Celluloidovertræk på hoveder af metal, hvorved et metalhoved blev dyppet i celluloid opløst med aceton: et lag, som satte sig fast på hovedet, tørrede og således dannede et fast overtræk. Fordelene var, at man derved beskyttede metallet for rustdannelser. Desuden tog man patent på forskellige dukkehoveder af celluloid, og i 1904 patent på en celluloidkrop med kugleled. Fordelene ved dette sidste patent var, at det var billigere at fremstille, let at sætte sammen og holdbart!

Billede2
Gammel meget velbevaret dukke fra omkring 1900-tallet. Skindkrop med knæled. Underarme af celluloid med albueled –skulderhoved af celluloid med modelleret hår, malede blå øjne, åben mund med tænder af celluloid, 28 cm høj. Halsmærke foran: hjelm og bag på Deponirt med tallet 2 derunder!

Selv om Buschow og Beck allerede fra starten eksperimenterede med celluloid, var de tvunget til at købe deres celluloidhoveder efter eget design, samt råcelluloid til overtræk af deres metalhoveder hos Rheinische Gummi– und Celluloidwarenfabrik (Skildpaddedukkefirmaet), som havde absolut monopol på produktionen af celluloid i Tyskland, og derfor ikke tillod konkurrence. Alligevel fortsatte Buschow & Beck eksperimenterne med celluloid og har således bidraget væsentligt til udviklingen af celluloiddukkerne. Det lykkedes dem i 1903 på trods af store vanskeligheder med ”Skildpaddedukkefirmaet”, som i protest allerede tidligere var ophørt med at levere celluloid til dem, selv at sætte egen celluloid i produktion.

Man fortsatte med at fremstille dukker med metalhoveder med celluloidovertræk, men også celluloiddukkehoveder med malede øjne og modelleret hår, samt dukker helt i celluloid i forskellige udførelser. Blandt disse ses de mange helt enestående og unikke små dukkestuedukker i celluloid, som var helt fantastiske i udformning ned til mindste detalje.

Fra 1927 blev den ”Originale Drikkebaby” (fremstillet af Hermsdorfer Celluloidwarenfabrik/Mariehønemærket med DADA) solgt gennem Buschow & Beck, hvorfor må antages, at Hermsdorfer blev overtaget af Buschow & Beck, som fremstillede celluloiddukker frem til ca. 1950.

 Lise Clasen Research.

G o d   L æ s e l y s t !

Billede3 Billede4

 

 

 

 

 

 

De to ”gamle piger” her er begge fremstillet i perioden 1910-20, og begge har skindkroppe. Pigen tv har underarme af kompomasse, skulderhoved af celluloid med smukt modelleret hår og prægede blå øjne, lukket mund, 50 cm høj, halsmærke foran: hjelm og GERMANY bag på.

Pigen th har underarme af celluloid, skulderhoved af celluloid med fint modelleret frisure og prægede blå øjne, lukket mund. 40 cm høj. Samme mærkning som pigen tv.

Billede5
Negerdukke produceret mellem 1920 og 1930. Bevægelige arme og ben, fast hoved— let modelleret sort hår og prægede brune øjne, samt lukket mund, 20 cm høj. Mærke tpå kroppen med hjelm, derunder 18/20 og nederst Germany!
Billede6
Denne herlige flok dukkestuedukker er fremstillet mellem 1910 og 1920, de er alle helt af celluloid, og alle har bevægelige arme, og de fleste også bevægelige ben. Faste hoveder, modelleret hår og hårbånd eller mohairparyk. Modellerede sko og strømper, malede øjne og lukket mund, 6-9 cm høje. De er på roppen mærket med hjelm og deres størrelse, og derunder GERMANY.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billede7
Dette lille Kewpie-Par er fra 30erne, de har fast krop og hoved, bevægelige arme, malede øjne og modelleret hår. 6 cm høje og mærket med hjelm Germany 6”!

 

 

 

 

Billede8
Disse unikke frugtrangler er af i ”hvid” celluloid malet i glade farver og med overtrukket greb. 15 cm lange og fra omkring 1920, mærket med hjelm.

 

 

 

 

Til slut min sædvanlige bøn til læserne om at vise os billeder af jeres Minerva-dukker! Hvad alle helt sikkert vil glæde sig til! Send mig en mail med foto og beskrivelse, så skal jeg nok sørge for resten (Lise)!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.