Celluloiddukker under mærket ”STORK”

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

Ikke alle celluloiddukke-mærker er lige kendte, mon I kender disse dukker enten med mærket S i en kreds eller med et S slynget om en stork med et barn? Disse dukker er ret sjældne blandt samlerne, men enormt søde, derfor denne beretning med detaljer om producent og dukker.

Dukkerne er fremstillet af Schwäbische Celluloidwarenfabrik i Mengen/Württemberg, bedst kendt under mærket STORK. Fabrikken eksisterede i perioden 1913-1960.

Det var en lille fabrik, som startede med at producere toiletartikler i celluloid og senere gik over til at fremstille beskedne mængder af celluloiuddukker og legetøj. Dukkerne var helt af celluloid: en pige– og en drengetype med modelleret hår, bevægeligt hoved, arme og ben. De kunne have malede øjne eller glasøjne og blev produceret i forskellige størrelser.

Billede1
Varemærket indtil 1945!
Billede2
Det kendte STORK-logo, som benyttedes fra 1945 og til fabrikkens ophør

Fabrikkens logo var før 2. Verdenskrig et S i ring (se illustration). Efter krigen fremstillede man flere dukketyper, blandt en babydukke. Nu anvendte man et nyt logo, et S slynget om en stork med et barn (se illustrationen). Fabrikken blev kendt som den med Storke-mærket fra den lille by Mengen ved Donau, og man eksporterede en del celluloiddukker og –legetøj til bl.a. USA.

Den Schwäbische Celluloidwarenfabrik var i gang til efter 1955, dog benyttede man i de sidste produktionsår de nyudviklede kunststoffer som Cellidor og Tortulon.

Billede3
Fabrikken fremstillede desuden dejlige negerdukker. Dukkerne her er fra 1950-55 og af brunt celluloid. De har bevægelige arme og ben og fast hoved, let modelleret hår, malede øjne og lukket mund. Den lille dukke måler 13,5 cm, den store 25 cm (begge har storkemærket på kroppen).

De fleste fotos her er fra Lipinskis bog: Celluloidpuppen Sammeln, (bogen findes desværre ikke mere). I flere andre bøger finder man S-mærket i ring, dog ofte vist som ”uidentificeret”.

Kilde: Lise Clasen Research

Billede4
Denne charmerende annonce fra fabrikken stod i legetøjskataloget 1956-57 på Legetøjsmessen i Nürnberg.

 

 

 

 

 

 

 

Billede6
Pigen her ses i hel figur tv. Hun har bevægeligt hoved, arme og ben, modelleret hår, blå indprægede øjne og lukket mund, hun er 42 cm høj, fra 1935-40 og er på hals og krop mærket med det gamle mærke S i ring.

Billede5

 

 

 

 

 

 

Billede7
Herover en dejlig drengedukke på 42 cm, han er på hoved og på kroppen mærket med Storkemærket med barn 42”, har bevægelige arme, ben og hoved, glasøjne med vipper og åben mund med små tænder.

 

 

Billede8
Et sjældent stykke træklegetøj også mærket med stork med barn bagpå, 12,5 cm højt.

 

 

 

 

 

 

 

Billede10
Dukken her er fra ca. 1925 og mærket med S i ring. Bevægeligt hoved, arme og ben, modelleret blondt hår, blå glasøjne og lukket mund, 42 cm høj.
Billede9
Pigen her er mærket med Storkemærket med barn 25”. Hun er 25 cm høj, har lige bevægelige ben, bevægelige arme og fast hoved. Lukket mund og malede øjne, samt modelleret hår.

 

 

 

 

 

 

 

 

Billede11
18 cm høj pige fra 1939-40 med S-mærket i ring, bevægelige arme og ben og fast hoved. Modelleret hår med spænde, blå malede øjne og lukket mund.

 

 

Billede12
Babydukke produceret fra ca. 1950-55. Bevægelige arme og ben med kugleled samt bevægeligt hoved. Moddelleret hår og faste blå glasøjne, samt lukket mund, 32 cm høj og mærket med storken med barn.

 

 

 

 

 

 

Billede13
Denne store pigedukke er fra 1950-55 med bevægeligt hoved, arme og ben. Hun har modelleret brunt hår og faste, brune øjne af kunststof, samt lukket mund. Dukken er 53 cm høj og mærket med storken med barn!.

 

 

 

Og skulle I have eksemplarer af STORK-dukker, ville det være rigtig godt at modtage jeres billeder med beskrivelse!

 God Læselyst!

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.