Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©
Samler I mon også på disse buttede og charmerende påklædningsdukker? De er udgivet mange gange og i mange udgaver og størrelser, og da jeg er vild med dem, skal I da også læse min fortælling her på bloggen:
Dolly Dingle eller Dukke Lise, som hun kaldes på dansk, og hendes venner, alle buttede, med runde kinder og store øjne, hunde og katte, kom i begyndelsen af 1920erne i Illustreret Familie Journal — men hvorfra kommer så disse påklædningsdukker!
De stammer fra USA og er tegnet af Grace Drayton, født i Philadelphia den 14. oktober 1977, død i 1936. Hun skabte The Campbell Soup-Children (buttede børn som reklame på suppedåserne), og også den kendte Dolly Dimple (Dolly Smilehul) – og Grace Drayton havde så stor succes med sin unikke streg, at påklædningsdukkerne kom i enormt mange udenlandske blade og aviser.
Hun var datter af Philadelphias første kunstudgiver. Hele familien var kunstnerisk anlagt, og sammen med sin søster, Margaret, som hun var nært knyttet til, skrev og illustrerede hun to børnebøger: ”Billy Blake” og ”Dolly Drake”. Disse bøger er ikke kendt i Danmark. De to søstre skabt også tegneserier, blandt andet ”Kaptajn Kiddos frygtelige oplevelser”. Denne alsidige kunstners dukker, bamser og dyr så man efterhånden alle vegne, deriblandt Dolly Dingle, som bl.a. figurerede i en række annoncer om sund mad!
I 1917 kom så påklædningsdukkerne, som fremstod i alle afskygninger: små tykke babyer, piger og drenge, små runde ”voksne”, alle iklædt det mest forskelligartede tøj, hunde og katte. Heriblandt en serie kaldet ”Dolly Dingle rejser Jorden rundt” naturligvis med de herligste dragter fra alverdens lande.
Forlaget Dover Book udgav tre påklædningsdukkebøger med Dolly Dingle og vennerne, samt en postkortbog med 24 forskellige påklædningsdukkekort (disse kort kunne i sin tid fås enkeltvis, og jeg købte i min tid som forlagsdirektør Dovers restlager af både påklædningsdukkekort og kort med sjove Dolly Dingle motiver. Desværre blev kortene aldrig genoptrykt). Der fandtes også en lille bog i postkortformat med to Dolly Dingle påklædningsdukker. Desuden var der Dolly Dingle-motiver på bogmærker fra forlaget.
Dolly Dingle påklædningsdukkerne kom regelmæssigt i ”Pictorial Review, et blad udgivet i New York fra 1899 til 1939, og i Mary Youngs bog: ”A Collector’s Guide to Magazine Paper Dolls” – den med det sorte omslag i serien, er gengivet de kendte Dolly dingle påklædningdukker fra 1916 og fremover. Bogen er trykt i sorthvid.
Det er herfra, Familie-Journalen har trykt Dukke Lise-påklædningsdukkerne, og sammenligner man dukkerne, ser man, at tøjet til Familie-Journalens gengivelser ikke altid hører til samme ark eller side som det originale i Pictorial Review. De fleste dukker passer tøj sammen, så skulle du få fat i et bundt dukker og tøj, som ikke er sorteret, kan det være ganske vanskeligt at lægge det i orden, således at hver påklædningsdukke får sit eget tøj. Familie-Journalen bragte i 1917 og fremover desuden tegneserien om Dukke Lise: ”Onkel tegner og fortæller – Lises Eventyr”!
Måske nogle af jer har ”Dukke Liser” fra ugebladet Hjemmet, tegneren Oswald Jensen tegnede til Hjemmet, og han har skabt en del søde efterligninger af Dolly Dingle/Dukke Lise, men det dem fra Familie Journalen, der er de originale Grace Drayton-dukker!
I Artiklen her har jeg spredt nogle illustrationer af de knusende kære og charmerende påklædningsdukker. Og vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte mig
Kilder: Lise Clasen Research, Mary Young: A Collector’s Guide to Magazine Paper Doll, ”Påklædningsdukken nr. 1—februar 1995”, Dukke Liser fra Illustreret Familie Journal (egen samling), samt diverse udklip.
God læselyst— med de hjerteligste hilsner fra Lene og Lise…..
Tillykke med åbningen af bloggen. Dejligt at se alle de skønne dukker – store som små og de tilhørende historier(herligt med jeres indkøb af stof til at sy dukketøj af)Venter spændt på næste. nummer . Mange hilsner Inger Marie
Tusinde tak Inger Marie, håber du vil få stor glæde af bloggen. Mvh. Lene