(c) for resarch Lene Byfoged
Ellen Mahon´s bog med eksempler på de forskellige håndarbejdsteknikker er fra mellem 1852 og 1854. Den viser hendes broderi færdigheder, og indeholder nogle fantastiske udsøgte stykker dukketøj, som f.eks. en lille strikket handske og en strømpe.
Selvom det ikke er et stykke legetøj, har disse bøger været en del af uddannelsen af de unge kvinder i århundreder. Arbejderklassens piger blev tilskyndet til, at lære de værdifulde færdigheder som f.eks. broderi og hækling så snart de kunne, for at hjælpe familien økonomisk. I 1500-tallet og 1600-tallet, gik bøgerne ofte i arv fra den ene generation til den næste.
Flere af dekorative bøger blev produceret af døtre fra de midterste og øverste klasses familier. Broderi var en af de få tilladte tidsfordriv for kvinder i 1700 og 1800-tallet, og unge piger blev skolet i teknikker til orkis, knaphuller, quiltning, falsning, hækle, kniplinger og strikning. I 1800-tallet blev bøgerne brugt som en del af en bredere moralsk uddannelse og eksempler på, kort, religiøse inskriptioner og matematiske border var almindelige.
En fantastisk bog, som jeg da gerne ville være ejer af.
Bogen kan ses på:
V & A Museum of Childhood Cambridge Heath Road London E2 9PA United Kingdom
www.museumofchildhood.org.uk