Flere dukker fra Bing & Grøndahl

(c) Lene Byfoged

BingGrondahl0
Kathy Turners B & G hoved (c).

I det sidste nyhedsbrev fra Antique Dolls Collector var der en beretning om den amerikanske dukkesamler Kathy Turners dukker og der var her et dejligt billede af et dukkehoved , som jeg i første omgang troede var tekstet forkert, da der stod det var et hoved fra Bing & Grøndahl. Jeg syntes umiddelbart det lignede en af dukkerne fra Den Kongelige Porcelænsfabrik.

 Jeg undersøgte sagen nærmere og da jeg googlede på det, fandt jeg endnu et dukkehoved, også fra Bing og Grøndahl. Jeg undersøgte videre og fandt ud af, at i 2010 overdrog Royal Copenhagen (der jo som bekendt er slået sammen med Bing & Grøndahl) hele deres museumssamling til Keramikmuseet i Middelfart. Jeg kontaktede museet, der fortalte at de havde disse tidlige dukker fra Bing & Grøndahl, men de var endnu ikke pakket ud og katalogiseret. Hvornår de vil blive det, vides ikke på nuværende tidspunkt.

 

rare_bing_and__grondahl_doll__head_fs
B & G hovedet fra Danam Antik (c),

Disse dukker er lavet på ca. samme tidspunkt som dem fra Den Kongelige Porcelænsfabrik, som det jo hed dengang.

 

 

 

Kathy Turner har været så sød og hjælpsom og sendt mig disse billeder af et umalet hoved.

 

bg
(c) Kathy Turner.
bg1
(c) Kathy Turner.

 

 

 

 

 

 

bg2
(c) Kathy Turner.
bg5
(c) Kathy Turner.

 

 

 

 

 

 

bg3
(c) Kathy Turner.
bg4
(c) Kathy Turner.

Hovedet er ca. 9 cm højt og ca. 7.5 cm bredt.

Thank you very much Kathy, it´s very kind of you!

Skulle der være nogen der har yderligere oplysninger, er I meget velkomne til at delagtiggøre os i disse.

Jeg har efterfølgende med stor tak modtaget disse oplysninger om Bing & Grøndahls fabrik og de tidlige dukker fra Kirsten Johansen.
Det er ikke helt klart, hvornår Den Kgl. begyndte og sluttede med at fremstille dukker, men fabrikken blev grundlagt langt tidligere end B&G, nemlig i 1775, hvor B&G først blev grundlagt 1853. Den blå mærkning med KUN B&G brugte fabrikken mellem 1853 og 1894. Er sikker på at Den Kgl. kom først med deres dukker, men B&G har sikkert fremstillet deres dukker kort efter grundlæggelsen af fabrikken. Når vi tidsmæssigt frem til 1860erne, så er i hvert fald damehovedet, med knolden I nakken HÅBLØST forældet modemæssigt, hvorimod pigehovedet, med slangekrølle-frisure var en gængs frisure for små piger i mange år, fra 1840erne helt frem til ca.1865. Der findes så vidt jeg ved ingen optegnelser om fremstilling af dukker hverken fra Den Kgl. eller fra B&G i dansk porcelænslitteratur.
Tusinde tak Kirsten!

 

 

En tanke om “Flere dukker fra Bing & Grøndahl”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.