Ingen DANSK JUL uden kravlenisser !

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Julen nærmer sig med raske skridt, og snart har vi alle pyntet op i stuerne, ja overalt, for mon ikke Kravlenisserne hænger frimodigt og lyser op ved billeder, malerier, bøger, under og på nipsgenstandene, i tråde ned fra vinduerne, eller hvad vi nu har fundet på i år.

Energiske Bramming-nisser!
Energiske Bramming-nisser!

Måske du allerede ved, at Kravlenisserne er en dansk opfindelse og en udpræget dansk skik. Den fremragende og fantasifulde tegner Frederik Bramming (1911-91) ”Opfandt” dem allerede i 1947. Herlige og glade nisser med en slags strømpebukser og i alle mulige og umulige klatrende og ”nedfaldende” attituder og alskens grimasser. Bramming tegnede desuden julekalendere, var en flittigt illustrator, og man så hans værker alle vegne. For et par år siden kom heldigvis en dejlig bog om Frederik Vilhelm Bramming og hans virke: Anders Hjorth-Jørgensen: Nisser her, der og alle vegne, hvor du kan læse ALT om Bramming, et must for enhver kravlenissefreak.

Ih, hvor de klatrer og kravler - den nederste er af Anni Lippert!
Ih, hvor de klatrer og kravler – den nederste er af
Anni Lippert!

Fra min barndom husker jeg— som var det i går -, at min Far engang kom hjem med hele fire ark kravlenisser (det var dog ikke Brammings design), og at vi sammen klippede ud og hængte op, og ih, hvor vi passede på dem, de blev således gæster hvert år i juletiden.

Den tradition har jeg siden holdt ved lige, og hvert år kommer kravlenisserne frem, både gamle og nye, og hænger og ser glade ud, og når jeg efter jul tager dem ned igen, glemmer jeg altid en eller to, som ”pludselig dukker frem flere uger efter”! Har I det også sådan?

En af mine gamle Christelnisser i kraftigt karton!
En af mine gamle Christelnisser i kraftigt karton!

Vore børn og senere børnebørn har altid elsket at pynte op med kravlenisser sammen med mig, og det har da slidt på nisserne, men hvad gør det. Der kommer hvert år før jul altid nye ark frem, både nyt design og genoptryk.

Glad Nissedreng fra Susanna Hartmann!
Glad Nissedreng fra Susanna Hartmann!

Går du ind på www.kravlenissernes-side.com, kan du se et kæmpe udvalg af kravlenisser og deres ”fædre og mødre”, dvs. alle de kendte tegnere, og illustratorer, der gennem årene har tegnet og stadig tegner kravlenisser. Og sjovt nok er de fleste af dem de samme, som også har tegnet påklædningsdukker eller vittigheder og tegneserier, f.eks, Axe, Christel, Dorte Kortzau, Ely Gross, Iben Clante, Henny Olsen (Iversen), Illa, Jørgen Clevin, Susanna Hartmann, Füchsel og mange, mange flere.

Denne nuttede nissedreng er fra et Henny-Ark, fås hos Grafisk Werk i Præstø!
Denne nuttede nissedreng er fra et Henny-Ark, fås hos Grafisk Werk i Præstø!

Da jeg aldrig har kunnet stå for disse nisser, måtte jeg absolut samle på dem, og gengivelserne her er alle fra mine samling, som jeg er vild med at udvide!.

Nu er jeg spændt på at høre, om I også samler, eller om I blot glæder jeg til hvert år at hænge dem op over alt i boligen.

God læselyst og glædelig ”For-h”-JUL !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.