J U N O – Karl Standfuss — Metall– und Celluloidpuppenfabrik –

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Ikke alle celluloiddukke-fabrikker er lige kendte, og JUNO-dukkerne blev således kun produceret mellem 1915 og tillidt efter 1930. Dukkerne er meget forskellige rent typemæssigt, men er mærket med JUNO i oval ramme, nogle på hoved og krop, og nogle blot på halsen.

Fabrikken, der var beliggende i Deuben ved Dresden, producerede fra 1898 metaldukkehoveder mærket ”JUNO” – Fra 1903 overtrak man metalhovederne med celluloid, akkurat som hos Büschow & Beck, kendt som ”MINERVA” med hjelmen som logo.

Billede1
Logoet: JUNO i oval ramme, her kunne f.eks. være tilføjet: ”Geschütz Germany samt et nummer, eller blot ”Germany”!

I 1909 tog firmaet Karl Standfus patent på en badedukke, helt af celluloid med faste ben og bevægelig arme, og i de følgende år fremstillede man af celluloid mange forskellige dyr, små ”opretstående” mennesker (arme og ben samlet og ubevægelige), soldaterdukker, humoristiske figurer og Kewpies, som hovedsageligt eksporteredes til USA. I 1912 kom en dukke helt af celluloid med bevægeligt hoved, samt bevægelige arme og ben, og mærket ”JUNO”. Firmaet ophørte fremstillingen i 1930erne.

Med ønsket om god læselyst og ny viden præsenteres her en kavalkade af JUNO-dukker og andre –produkter.

Billede3
Pigen her er fra 20erne og iført en gammel blomstret kjole. Hun er 39 cm høj og mærket med JUNO i oval ramme samt ”Geschützt Germany 35” (Beskyttet patent) – Hendes barneansigt er meget udtryktfuldt med trutmund. Håret er præget. Armene er af træmasse og krop og ben af en slags voksdug. Måske hovedet har siddet på en celluloid krop engang, hvem ved!
Billede2
Denne 20 cm høje dukke dukke fra ca. 1915 er helt af celluloid, hoved, arme og ben er bevægelige, hun har malede blå øjne og blond mohairparyk, åben/lukket mund og prægede sko og strømper. Mærket med Germany og JUNO i oval på hoved og krop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billede5
Her er en af de mange dukkestuedukker fra firmaet. Hun er fra 20erne mærket med JUNO i oval og Germany. Fast hoved, bevægelige arme og ben, præget hår og prægede sko og strømper, hun er 9 cm høj.

 

 

Billede4
Her er en typisk JUNO ”opretstående” dukke med ubevægelige, samlede arme og ben. Hovedet er bevægeligt og de skælmske øjne og den leende mund er malet. Hår r og tøj er modelleret og malet. Hun er 14 cm høj og mærket med JUNO og Germany Ges. Gesch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billede6
Og hermed en ”Neger-Kewpie”, (typisk eksportartikel) som er helt uimodståelig, mærket 4/0, af brunt gennemfarvet celluloid, bevægelige arme, malet hår og med påklæbet hjerte: ”Kewpie Reg. U.S. Pat Off Germany” – 12 cm høj og fra 20erne!
Billede7
En flok herlige franske bulldogs kaldet Bully— alle mærket med JUNO i oval og Ges. Gesch. Germany— af hvid celluloid og bemalet—har bevægelige hoveder (den største også med bevægelige arme og ben (den mindste har dog fast hoved) – De er 4,5, 12 og 7 cm høje og er fra 20erne!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.