Lidt om mine yndlingspåklædningsdukker

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Påklædningsdukker var mit yndlingslegetøj som barn, og mit kæreste eje var Trille Langøre og hendes venner— de charmerende dyr i Storskoven, som man kunne læse om hver søndag i et af dagbladene —Social Demokraten, som mange år senere skiftede navn til Aktuelt! Mine forældre abonnerede ikke på Social Demokraten, men de havde nogle venner, hvor manden drev et reklamebureau og således fik tilsendt alle dagbladene, og det kom kom mig til gode, bl.a. fik jeg derigennem Gitte Berings Historiske Påklædningsdukker fra Berlingske Tidende, Lille Ulla og Dorte fra Nationaltidende (senere Dagens Nyheder), og Den travle Tillie (Tillie the Toiler) fra Aftenbladet Søndag. Men frem for alt de charmerende påklædningsdyr fra social Demokraten og senere fra ABB (Alle Børns Blad), dette blad købte min Mor til mig!

Det er mig en glæde i det følgende at dele disse minder med jer

Billede1
Her er *Trille Langøre genoptrykt med skolekjole og –taske!
Billede2
Kort med Freddy Skovmus!

 

 

 

 

 

 

Dyrene kom i begyndelsen af 1950erne og startede med haren Trille Langøre, og snart fulgte de andre personer i Storskoven som påklædningsdukker: Freddy Skovmus, Snøfte Karoline (et pindsvin), Snakke-Gertrude (et egern), Trilles små tvillingesøskende Morten og Spjætte, katten Misse-Piv, postbudet Frømand, lærer Ugle, og bjørneungen Ursula, efter den ”berømte” og meget omtalte bjørneunge i Københavns Zoo.

Senere kom Benjamin Rævepels i et Julehefte, og I alle Børns Blad optræder Isbjørnefamilien: Konrad og Signe med datteren Nanok, Pingvinen Pynte, Kyllingen Alexandra, Undulaten, Busser samt grisebasserne Grynte Hans og Maren Øf! En herlig flok. (Så vidt jeg husker, var Isbjørnene også med i Social-Demokraten)!

Hver uge var der en fortsat historie om Dyrene i Storskoven ledsaget af en charmerende tegning og tøj til nogle af dyrene— alle børn kunne tegne tøj og indsende det til avisen, så Storskovens dyr var enormt velklædte. Dyrene i Alle Børns Blad boede ikke i Storskoven og oplevede således helt andre, men ikke mindre spændende eventyr. Alle fortællingerne var altid ledsaget af charmerende tegninger/vignetter.

Billede3
Også Isbjørnepigen Nanok blev genoptrykt!
Billede4
En af de charmerende vignetter til oplevelserne i Storskoven!

 

Alle dyrene er tegnet af Birgit Larnou, senere Heldt-Hansen, der morede sig enormt ved at tegne og fortælle. Disse dyr var så populære, at der blev trykt postkort med Trille Langøre og Freddy Skovmus, kortene kunne købes alle vegne og blev trykt i 2 x 10.000 eksemplarer, pris 15 øre stykket, jo, det var tider. Og I skal selvfølgelig se nogle af dyrene og eksempler på deres tøj. Alle dyrene havde en ”ståfod”, som blot skulle bøjes. Nogle af dyrene blev genoptrykt i løbet af den periode, Dyrene i Storskoven var i avisen.

I har helt sikkert minder om jeres yndlingslegetøj, og måske I vil dele dem med andre læsere af bloggen. Send os gerne jeres beretning. Vi glæder os til at høre mere fra jer!

G o d   l æ s e l y s t !

Billede5
Undulaten Busser, Lærer Ugle og Missepiv!
Billede6
Trille Langøres bedsteveninde pindsvinet Snøfte-Karoline!

 

 

 

 

 

 

 

Billede7
Bjørneungen Ursula og egernet Snakke-Gertrude!
Billede8
Disse folkedragter til Trille Langøre er noget af det meget tøj, som kreative børn tegnede og sendte ind til dagbladet!

 

 

 

 

 

 

2 tanker om “Lidt om mine yndlingspåklædningsdukker”

 1. Kære Lise ,

  Birgit Heldt-Hansen, født Larnou var min svigermor. Hun døde i foråret 2021. I hendes gemmer har vi fundet rigtig mange udklip fra hendes tid med Trille Langøre. Jeg håber at nå til bunds i bunkerne og kunne bidrage til din fine fortælling. Du er velkommen til at kontakte mig.

  Mvh Dina Heldt

  1. Kære Dina

   Desværre er Lise afgået ved døden i 2021 og jeg driver nu bloggen alene. Men skulle du ville bidrage til Lises fortælling, sætter jeg det meget gerne på Lises indlæg.

   Mvh
   Lene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.