På E V E N T Y R R E J S E

En dejlig tur ad ”Den tyske Eventyrvej”

(Die deutsche Märchenstrasse)

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

Inspireret af Lenes og Torbens besøg i Alsfeld kom jeg i tanker om min gamle artikel fra juli 2008 i Nordisk Dukketidende, hvor jeg kort skrev om Eventyrrejsen i Brdr. Grimms fodspor, og den skal i selvfølgelig også læse til inspiration her i ferietiden. Hermed min historie i revideret udgave:

Skitse over
Eventyrvejen med start
i Bremen!

Du husker vel tydeligt barndommens fantastiske eventyr, fabler og legender – samlet og fortalt af Brdr. Grimm: men ved du også, at du kan rejse gennem Tyskland og besøge de mange steder og byer, hvor Grimms Eventyr stammer fra?

De fleste danskere ville nok starte i Bremen med at se De Bremer Stadtmusikanten og så fortsætte sydover, det gør jeg ikke. Sammen med familien har jeg besøgt mange af de kendte ”eventyrsteder”, men da vi dengang boede i Luxembourg, startede vi ikke nordpå, nok nærmere ”på midten”. Du kan sagtens tage Eventyrvejen i små bidder, når du er på ferie i nærheden. Får man indtrykkene lidt efter lidt, husker man dem bedre og glæder sig mere over hver enkelt oplevelse.

Hvor du helst vil starte, er således helt op til dig og en temperamentssag, men hermed facts om ”Den tyske Eventyrvej”:

Aben her er fra dukjke– og legetøjsmuseet i Hanau-Wilhelmsbad—de mange dukker etc. må I glæde jer til, jeg røber ikke mere lige nu!

Die Deutsche Märchenstrasse/Den tyske eventyrvej er en 600 km lang ferievej fra Bremen til Hanau, hvor brødrene Grimm blev født. Den tyske eventyrvej opstod, da 60 tyske byer, kommuner og amter i 1975 samledes i byen Steinau an der Strasse for at planlægge en rute passerende forbi udvalgte byer og landskaber med forbindelse til tyske folkeeventyr, samlet af Brødrene Grimm. I tilgift et par sidespiring om Baron Münchhausen og Max & Moritz.

Turen kan f.eks. begynde i Bremen, hvor de berømte Bremer Stadtmusikanter boede, og gå videre til de mange historiske borge og slotte, hvor Tornerose og Askepot havde hjemme, derfra til bindingsværksbyen, hvor Max og Moritz (Wilhelm Busch’s forløbere for Knold og Tot) fandt på alle deres mange skarnsstreger, og til den forheksede borg, hvor Rapunzel lader sin lange fletning hænge ud af vinduet, og siden til Hanau, hvor Brødrene Grimm blev født. En herligt tur blandet med eventyr, kunst, historie, naturparker, gamle maleriske byer, slotte, borge, kultur, folklore og stemningen såvel i landsby som i storby.

Brødrene Grimms hus i
Steinau an der Strasse, hvor man samledes for at planlægge Eventyrvejen!

Du kan også planlægge din Eventyrrejse efter, hvornår de forskellige byer afholder arrangementer, det kan være teater, eventyruge, byvandring og udflugter, f.eks. Kan du gå ”I Rødhættes fodspor” ved ALSFELD, komme på sporet af Rottefængeren fra HAMEL, eller måske besøge Brødrene Grimms museum i KASSEL. Husk, at der som en ekstra ”godte” befinder sig alle tiders dukke-og legetøjsmuseum i HANAU-WILHLEMSBAD. Inden jeg glemmer dette enestående museum, får I lige adressen etc. (der er for øvrigt en dejlig café i forbindelse med museet, og museet bugner med bl.a dukker, dukkestel og alskens legetøj): Hessisches Puppen & Spielzeugmuseum, Parkpromenade 4 (Arkadebygningen-Byparken), D 63454 Hanau, tlf: +49 6181 86 212,

info: hpsum@de, www.hpsum.de…..           Tag af sted og oplev alle de drømmeagtige landskaber, hvor de kendte eventyrfigurer holdt til, måske du allerede nu kan høre Snehvides onde Stedmoder hviske:

”Lille spejl på væggen der! – Hvem er skønnest i Verden her?”

 Oplev eventyrvejen i småbidder, det får du mest ud af….  Tag dette som appetitvækkere: Hermed nogle steder, hvor der sker noget, og du får ind imellem adresser på hjemmesider, som kan inspirere og hjælpe dig videre frem, hermed en af dem: www.grimms.de.

Det var i Hanau am Main, det hele i sin tid startede. Her blev Brødrene Jacob og Wilhelm Grimm født, og her startede de to brødre deres søgning efter eventyr og fabler, og….. folk fortalte og fortalte, hvad de kunne huske. Med en god portion fantasi blev alle disse fortællinger til de verdenskendte Grimms Eventyr. Samlingen omfatter 210 fabler, legender og eventyr. Nogle er mere kendte end andre, tænk blot på Den bestøvlede Kat, Den lille tapre Skrædder, Rødhætte, Snehvide, Askepot, Tornerose, Hans og Grete, Rottefængeren fra Hamel, ja, sådan kunne jeg blive ved….. Den store eventyrsamling er oversat til over 160 sprog.

Brdr. Grimm studerede i øvrigt i den gamle, berømte og maleriske by Marburg, som ligger ved floden Lahn www.goeuro.de/nach marburg an der lahn – Det er, i omegnen af Marburg, at bl.a. Askepot, Hans og Grete samt Mor Hulda skulle komme fra. I Marburg finder du den smukke gamle bydel, Altstadt, med sine snævre gader og trapper, som fører lige op til slottet med den dejligste udsigt over byens skæve tage.

Brdr. Grimm boede også ca, 30 år i Kassel, som betegnes som hovedstad for Den tyske Eventyrvej, og som midtpunkt for Eventyrsamlingerne: www.goeuro.de/nach kassel, det er for øvrigt i Kassel, at du kan se Herkules-Slottet, noget helt specielt med vandspil om sommeren.

I perioden 1829 til 1837 virkede Brdr. Grimm som professorer i Göttingen, www.goeuro.de/nach goettingen. Eller bare www.goettingen.de … Herfra stammer eventyret om Gåsepigen Liesl, som ikke er ret kendt i Danmark, her er vandreture eller byture ”Rund um Gänseliesel”, Göttingen er for øvrigt en smuk by, som man nødigt bør gå glip af. Og når du alligevel er i Göttingen, så tag en afstikker til Ebergötzen – www.ebergoetzen.de – byen er ligger lige i nærheden, og det var her tegneren og digteren Wilhelm Busch voksede op og blev inspireret til at tegne og fortælle om den to skarnsunger Max & Moritz og deres gale streger (Max & Moritz inspirerede senere den amerikanske tegner Rudolph Dicks til at skabe vore velkendte Knold og Tot (tegnet fra 1912-49 af Harold Knerr) – men det ved I sikkert allerede).

Askepots Guldsko !

Bliver eventyrrejsen for omfattende, kan både Göttingen og Ebergötzen besøges under en Harzentur    

I Steinau an der Strasse boede Brødrene Grimm fra 1791 til 1796, og huset er et besøg værd, her er på visse dage eventyr-rundture. Steinau an der Strasse (Steinau ved vejen) lyder lidt spøjst, men byen hedder sådan, da den lå tæt på Kongevejen Via Regia, (steinau.de/puppenspieltage) der er for øvrigt mange interessante slotte og ruiner i omegnen.

I denne by er der et rigtig fornøjeligt, og det er også her, du finder Frøkongen i sin brønd.

Rødhætte og Ulven!
(Fra min gamle eventyrbog efter
Carl Ewalds danske oversættelse!)etc

Den lille by Schwalmstadt (www.schwalmstadt.de) gør lige som Alsfeld meget ud af Rødhætte, og hvert år er der Rødhætteuge med mange arrangementer, oplevelser med fortællinger og opdagelser. I år er ugen planlagt til den 29. juli—5. august, programmet omfattende Willinghausen-Merzhausen) finder du på hjemmesiderne

www.rotkaeppchenland.nordhessen.de/de/maerchen-und-sagen-1

Ved borgruinen i Polle (Weserbjerglandet) har Askepot hjemme, hendes værelse står der endnu!!! Her er du også nær Den legendariske Münchhausen i Bodenwerder — baronen med de helt usandsynlige eventyr og oplevelser— www.muenchhausenland.de

Byen Hameln kender I sikkert alle, www.hameln.de – Her drejer det hele sig naturligvis om eventyret:

Rottefængeren fra Hameln… I byen findes et stort friluftsteater — og desuden findes der et ”Hochzeitshaus” med klokkespil over rottefængersang og Wesersange, og der spilles hver dag ca. hver anden time. De dukkespil, man opfører, er enormt flotte, og sagnet om rottefængeren dateres så langt tilbage som til 1284. Desuden kan du som sidegevinst besøge Hamels imponerende glaspusteri, hvor de dygtige glaspustere demonstrerer deres kunnen.

Et sidespring: Rottefængeren fra Hameln har altid fascineret mig, og i en af de Verdenshistorietimer, hvor jeg hørte efter og var opmærksom, diskuterede vi indgående denne begivenhed, hvor man (vor udmærkede historielærer) mente, at fortællingen symboliserer det børnekorstog, som dengang fandt sted; her forsvandt alle de børn, som dengang opildnede deltog i et korstog! Sandheden er nu aldrig bevist!

Hans og Grete finder du i Höxter – www.hoexter.de, samt Dr. Eisenbart (Dr. Jernskæg) i Hann her er ingen speciel hjemmeside, i hvert fald fandt jeg den ikke – Eventyret eller sagnet/fortællingen? Kender jeg umiddelbart ikke, søger stadig efter den danske titel.

De Bremer Stadtmusikanten !

Der er således eventyr overalt på denne rute, og lad os slutte oplevelserne med et besøg i den gamle Hansestadt Bremen, hvor de uimodståelige og kendte Bremer Stadtmusikanten – æslet, hunden, katten og hanen (udført i bronze) kan ses på Rådhustorvet (Rathausplatz). Bremen er sidste stop på eventyrrejsen, dersom man følger turistanvisningerne, men for os nordboere kunne Bremen være rejsens første mål. Bremen er en dejlig by med usædvanlig arkitektur, en smuk domkirke, for ikke at tale om Rolandsfiguren på den historiske Marktplatz (Torvet) – www.bremen.de.

Tager du på eventyrrejsen eller oplever du dele af ruten, finder du helt sikkert steder, som ikke er nævnt her, men husk, at du er meget velkommen til at dele dine oplevelser med bloggens læsere.

G o d     T u r   !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.