Påskekort

Angelika Salzwedel er ekspert i gamle kort og har sendt dette dejlige indlæg om de smukke påskekort. Dejligt vi kan lære mere hele tiden. Stor tak til Angelika!

Copyright: Angelika Salzwedel, Itzehoe
Marts 2023.

Gammelt påskekort fra 1908.

De første påskehilsener blev sendt ud, allerede i 1869, først i Østrig, i 1870 i Tyskland og et år senere i Danmark. Så det er en meget lang tradition.

Først var der frygt for, at den åbenlyst læsbare tekst på kortet ,ville blive læst af andre. Men så opvejede den gode mulighed for, at sende en hyggelig hilsen til sine venner og kære slægtninge til påsken, når I ikke kunne besøge hinanden. Jeg synes stadig, det er meget rart at sende eller modtage en personligt påskehilsen.

Gammelt påskekort fra 1910.

Udviklingen af ​​nye trykprocesser gjorde det muligt at fremstille en lang række forskellige motiver. Monokrome litografier eksisterede indtil 1894, fra 1895 flerfarvede kromolitografier og sort/hvide fotos fra 1914 til omkring 1965. Billedpostkortenes storhedstid var omkring 1900 til slutningen af ​​1920’erne, og de oplevede en renæssance i 1950’erne.
Selvom påsken er en kirkelig højtid, er eksplicitte religiøse motiver yderst sjældne. Det er de verdslige motiver, der kan findes på lykønskningskortene og i meget smukke præsentationer.

Påskekort fra Italien 1910.

De mest populære motiver til påskelykønskningskort var og er: Pyntede smukke påskeæg, påskeharer i forskellige afbildninger, unger, buketter med påskeæg eller forårsblomster, glade børn og kvidrende fugle.

Påskekort fra Storbritannien

Her kan du se et udpluk af mine meget gamle påskehilsener og nogle gamle påskehilsener fra andre europæiske lande.
Jeg håber du nyder at se på kortene og takker Lene meget for oversættelsen og for layoutet.

Påskekort fra 1905.
Påskekort fra Tyskland 1908
Gammelt påskekort fra Belgien.

Teksten på kortet var ofte “lykkelig påske” i modsætning til dagens “god påske”.

Påskekort fra 1910.
Påskekort fra 1910.
Påskekort fra 1950,erne.
Påskekort fra 1950,erne.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.