Det kommende BAMSEMUSEUM i Billund

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Billund får i løbet af 2017 et bamsemuseum – sådan lød de mange rygter og formodninger, og i Bamsekredse er projektet et stort samtale-emne, og nu er det således en realitet, idet

Teddy Bear Art Museum åbner den 20. maj 2018 i Billund Centrum, Hans Jensensvej 3, 7190 Billund, og vi takker museumskoordinator Anette Zappel for disse detaljer og fotos. Du kan læse meget mere om museet, dets ejere og bestyrere på dette link og/eller hjemmesiderne: :

info@TeddyBearArtMuseum.dk

http://www.TeddyBearArtMuseum.dk

           Det planlagte Bamsemuseum i Billund skulle egentlig ligge i tomme lokaler på Butikstorvet, men planerne blev ændret, da man fik tilbudt Edith Kirk Kristiansens hus, som ligger ved siden af Den Jyske Sparekasse .

           Gunhild Kirk Johansen, Ediths datter, er søster til Kjeld Kirk Kristiansen og passioneret bamsesamler, en interesse hun deler med bamsemageren og –samleren Gitte Thorsen, der sammen med sin mand, Johnny, står for opbygningen, indretningen og den daglige ledelse af Bamsemuseet.

Motiv fra Ediths Have !

Selve huset er en arkitektonisk fra 1959, dansk arkitekturs storhedstid, og den gamle villa er således nænsomt forvandlet fra privat hjem til moderne museum i dansk design.

Museet er omgivet af en smuk, parklignende have, skabt af Edith. Haven bliver åben med gratis adgang for besøgende i Bamsemuseets åbningstid. Ediths roser, rododendron og store træer giver ro til mange gode bamsetanker. Glæd dig til en tur i haven med den smukke farvepragt – og haven er selvfølgelig indhegnet med et særligt bamsehegn, designet af bamsekunstneren Gitte Thorsen!

I museets forhal bliver der en åben, inspirerende udstilling med gratis adgang. Du er også velkommen til at besøge vore to butikker (Bamsemagerbutik og bamsebutik) samt bamsecafeen – alle med gratis entré.

Museets første særudstilling viser forvandlingen af Ediths villa fra privat hjem til moderne museum.

Og hermed historien om en af museets beboere, måske I allerede kender den, men en god fortælling kan sagtens tåle at bliver fortalt igen og igen, ikke sandt!

Alfonzo og Xenia

Selv nu – et hundrede år efter at Romanov-tiden i Rusland er forbi – er vi stadig grebet af historiens begivenheder. Og… en lille bamse er blevet indbegrebet af denne æra:

Storhertugen George Mikailovich gav sin datter, prinsesse Xenia, hvis Mor var dansk prinsesse, en sjælden rød Steiff-bamse som julegave i 1908. Prinsessen gav ham navnet Alfonzo, og hendes engelske barnepige, som prinsessen kaldte for Nanabell, syede en kosakdragt af bomuldssatin til ham.

Prinsessen og Alfonzo bolev uadskillelige. De tilbragte vinteren sammen på Micailovsky-Paladset i Skt Petersborg og forår og sommer i deres hjem, tæt på tsarens palads ved Sortehavets Kyst, hvor de legede sammen med Prinsesse Anastasia og hendes andre fætre og kusiner.

Dejlige og velbevarede Alfonzo glæder sig til at hilse på alle os Bamsomaner!

I 1914 rejste Prinsesse Xenia med sin bamse på sommerbesøg til Buckingham Palace. Mens de var i England, udbrød Første Verdenskrig, hvilket betød, at de ikke kunne rejse hjem. De blev i London og undgik derved den russiske revolution. I 1919 blev Prinsesse Xenias Far henrettet. En tragedie, der bragte Prinsesse Xenia endnu tættere på Alfonzo –  den eneste gave fra sin Far, som hun havde bragt med sig til London.

I 1921 blev prinsessen gift med William Leeds, der var arving til en stor formue. Hun flyttede til sin ægtemands gods, Kenwood, som lå i Oyster Bay på Long Island i USA.

Alfonzo blev ved Xenias side resten af hendes dage. Efter Xenias død i 1965 gik bamsen videre til hendes datter Nancy, der boede i Woodstock, Vermont. Hun fortalte, at Alfonzo ”føler sig hjemme, da vi har bjørne i bjergene her i området”. Da Nancy ikke havde udsigt til at få børnebørn, indleverede hun Alfonzo til Christie’s Auktionshus i New York i 1988, og det følgende år blev han sat til salg på Christie’s Auktionshus i London.

Ian Pout-  ejeren af Bamsebutikken Teddy Bears of Whitney – blev betaget af bamsens kejserlige aner og var så heldig at kunne købe ham i maj 1989 til rekordpris. Siden da har Alfonzo været hjertet i Ians butik og har tiltrukket bamseelskere fra hele verden til Whitney.

Nu har Alfonzo fået et nyt hjem i Danmark hos Teddy Bear Art Museum. Vi glæder os til, at bamseelskere fra hele verden kommer og hilser på ham i hans fine nye omgivelser. På Alfonzo-udstillingen vil du kunne se Alfonzos stamtræ med forgreninger til flere kongelige familier, den danske inklusiv..

På bamsemuseet kan du se kunstnerbamser kreeret af bamsekunstnere fra hele verden. Museets udstilling af kunstnerbamser består af to bamsesamlinger, og her møder du ganske særlige bamser, hver med sin egen personlighed, og alle fremstår som et lille kunstværk. De fleste af bamserne er unikabamser, dvs. der er kun fremstillet EN af slagsen.

En gruppe uimodståelige kunstnerbamser !

Bamsemuseet bliver således endnu en attraktion for hele familien: Billund er og bliver Alle Legebørns Hovedstad: Glæd jer derfor til endnu en god oplevelse!

Gitte Thorsen fremstiller de dejligste unika bamser, og der vil i tilknytning til museet være arbejdende værksted, således at hele familien kan se og lære noget om Bamse-håndværket. Her kan I således alle prøve kræfter med Bamsefremstillingen!

Som nævnt er der også en butik, hvor du kan købe samlebamser, børnebamser, samt materialer til fremstilling af bamser – ja, man kan efter sådan en dag hurtigt trænge til en forfriskning, og derfor er der café på stedet.   – kort sagt, vil hele området være et eldorado for alle os Bamsomaner.

Og mon ikke de mange bamser fra Gunhild Kirk Johansens, Gitte og Johnny Thorsens samlinger glæder sig til at flytte sammen og ind i disse dejlige omgivelser!

Og her til slut skal I lige se disse bamser, som glæder sig til at flytte ind (fotograferet af Johnny Pinholt Thorsen!)

Vi glæder os alle til at besøge stedet og hilse på Bamserne!

 God tur og på gensyn i Billund !

En tanke om “Det kommende BAMSEMUSEUM i Billund”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.