Dorte, Dorte og Dorte

© for tekst og billeder Lise Rasmussen.

Vi har modtaget denne dejlige artikel fra Lise Rasmussen. Tusinde tak, det er dejligt med indlæg fra vores læsere, på denne måde bliver bloggen mere alsidig og interessant.

  1. Ja kært barn har som bekendt mange navne, og ét navn har været særlig populært til mange kære dukkebørn, nemlig Dorte. Så når vi i dukkekredse snakker om Dukke Dorte, bliver forvirringen hurtig total. Jeg vil derfor prøve at gøre rede for nogle af de oplysninger. jeg har fundet frem til mht. udgivelse, årstal og mærkning.

Magasin Dukke Dorte blev lanceret igennem ”Alt for Damerne ” i 1964/65 og dukken kunne kun købes hos Magasin eller igennem ugebladet ”Alt for Damerne”. Herigennem kom der også opskrifter på garderobe til dukken. Både som sy- og strikkeopskrifter. Tøjet fra disse opskrifter kunne også købes. Dorte M er 30 cm høj, mærket C 1964 Ratti – Italy i nakken og har rottemær-ket og ”made in italy ” på ryggen. Dorte M har blå lukkeøjne, lille trutmund og findes kun med tre hårfarver, lyst hår , mellemblond hår og med mørkebrunt hår. Alle dukkerne har kort hår.

Dukkerne herunder er mine egne.Processed with MOLDIV

billede5
Specielt for Dorte M dukken er, at den har præget hår i vinylen under det påsatte hår i panden; Dog eksisterer der en lidt nyere udgave fra 1967, der ikke har denne prægning og i sagens natur heller ikke er mærket 1964 , men er ellers mærket som de andre. Billedet her er lånt og gengivet med tilladelse fra en samler.

 

billede1
Dukken kostede bare 12,50 kr. Suk! Her ses reklame for dukken.

2. I efteråret 1974 udkommer Ugebladet ”Hendes verden” med en række opskrifter til Dukke Dorte i en 3-ugers periode. Dukken ( Dorte 1) kan bestilles igennem bladet for 16 kr.. Dukken kunne muligvis også købes igennem en butikskæde. Mere herom senere. Garderoben bestod af både syede, strikkede og hæklede modeller designet af Else Kragh. I sommeren 1975 kommer endnu en 3 ugers periode i ”Hendes Verden ”med opskrifter til dukken, der nu vises i en lidt anden udgave (Dorte 3). I teksten fremgår det, at de har fået en ny sending hjem til samme lave pris. Dukken kunne købes igennem Hendes Verden og leveredes i en buksedragt. Jeg har fundet dokumentation for at både Dorte 1 og Dorte 3 havde den dragt på.

billede7
Dukken her er i original æske, der er mærket ”Sonni”. Dukken er 75 udgaven (Dorte 3) Bemærk hårnettet. Billedet er lånt og gengivet med tilladelse fra en samler.
billede8
”Sådan ser jeg ud, når De modtager mig. Jeg har hvide sko og strømper. Mit hår kan vaskes og sættes i mange forskellige frisurer. Mit hoved , arme og ben er vinyl, de er bøjelige og går derfor ikke i stykker. Mine mål er: højde 30 cm og livvidde 18 cm ” Sådan står der i HV nr. 44/1974, da dukken præsenteres første gang.

Jeg undrer mig lidt, da kun dukken jeg kalder Dorte 3 har arme af vinyl. Resten af kroppen er hård plast, ligesom krop, arme og ben er det på Dorte 1 . På billederne fra opskrifterne ses også plastkroppen.

Gældende for begge dukker er ,at de er 30 cm høje og har forskellige hårfarver. Ifølge annoncerne i HV kunne dukken bestilles enten som lyshåret eller mørkhåret . De har begge udgaver med blå og brune øjne, men kropsstaturen og mærkningen er helt forskellig. Dorte 1 har smal næse, betuttet mund, og strittende fingre. Dorte 1 har mærkningen 30/210 i hårgrænsen i nakken. Dorte 3 har tæt-siddende øjne, ”duckface” mund og tykke fingre. Dorte 1 har kraftigere krop og større fødder end Dorte 3. Dorte 3 har mærkningen 165/30 14 i hårgrænsen i nakken.

billede10
Forskellen er tydelig. Dorte 1 til ve. og Dorte 3 til hø. på alle billederne her. Kun vinylarme på Dorte 3.

billede11

 

 

 

 

billede12

 

 

 

 

 

3. Her er mine 3 dukker (Dorte 1), der er mærket 30/210, og de ligner meget godt de dukker, der er afbilledet i opskrifterne, bortset fra læbemalingen. Det orange sæt , som dukken yderst til højre har på, er et originalt sæt tilhører til Alexia dukken, men det er en hel anden dukkehistorie.

billede13

billede14

Forskellige billeder fra opskrifter til dukken i den første serie i efteråret 1974

billede15billede16

 

 

 

 

 

 

billede17
Kjolen her har jeg haft i min samling og troede egentlig at den var til en anden dukke, men fandt den så til min glæde her undervejs i min research.
Processed with MOLDIV
Dukken her er mit eget eksemplar af Dorte 3, der er mærket 165/30 14. Hun har det mest pragtfulde lange hår. Jeg har fået opfattelsen af at dragten er original til dukken, og har set den i mange farver og mønstre. Men hvordan det hænger sammen kan jeg ikke sige.

billede20

 

Billederne er fra opskriftsserien i foråret 1975, hvor det ses at dukketyperne fremstår blandet. Det er også her, at det forlyder at de har fået en ny serie hjem.

billede21billede22

 

 

 

 

 

 

Nå og hvorfor sprang jeg så nr. 2 over ?

Fordi der findes en dukkevariant af Dorte 1. Kroppen er fuldstændig identisk med Dorte 1, men ansigtet er anderledes. Hele ansigtet er bredere, der er større afstand mellem øjnene og både næse og mund er bredere. Mærkningen i nakken er 30/186. Denne udgave har jeg set flere eksempler på i den samme kjole, min egen iblandt og det får mig til at antage at denne udgave af dukken, måske var den man har kunne købe i detailhandlen iført denne kjole, da dukken der blev købt igennem HV som nævnt havde en buksedragt på. Dette kan jeg desværre ikke verificere og heller ikke om denne udgave faktisk er en Dorte dukke, men hun går i samlerkredse for at være det.

billede24
Det er kjolen her med rødt forklæde, som jeg mener kan være en kjole dukken havde på ved køb.

billede23

Jeg har haft kontakt til Hendes Verden, der desværre ikke kunne bidrage med yderligere oplysninger, end dem, der fremgår i bladene ved opskrifterne.

Artiklen er således et udtryk for mine egne opfattelser.

Herunder ses alle tre dukker til sammenligning.

 

billede25

Artiklen er udarbejdet nov. 2016 og må kun gengives i sin helhed med kilde. Lise Rasmussen

www.mosterlise.dk

En stor tak til Lise!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.