Hestehavegaards Hverdagsmuseum

På det skønne Fyn i Årslev ligger “Hverdagsmuseet”.

Hestehavegaards Hverdagsmuseum er et museum med hverdagens mange ting og sager fra slutningen af 1800 tallet til nu.

Museet bugner af effekter af enhver slags og det er en fryd, at gense ting fra ens egen, forældres eller bedsteforældres barndom. Og hverdagen er jo den der tæller og den vi nok har, flest minder om.

Jeg har fået lov til, at bringe en af de mange beretninger, der ligger på museets hjemmeside, “Det legede vi med, dengang i halvtresserne”.

© for tekst og billeder Else-Marie Albrekt og for layout Lene Byfoged.

En kæmpestor tak til Else-Marie Albrekt for, at jeg må bringe denne fine beretning.

Det legede vi med, dengang i halvtresserne.

Påklædningsdukker.

Blandt os småpiger, var papirsdukker et yndet legetøj, købte, hjemmefabrikerede eller en blanding af begge dele.

Ofte fulgte dukkerne med i forskellige sammenhænge, blandt andet var de indlagt i en del af de gængse ugeblade.

I mit barndomshjem her på Hestehavegaard, blev der indkøbt to ugeblade. Min farmor holdt Familie Journalen og min mor Flittige Hænder, sidstnævnte indeholdt mange håndarbejdsopskrifter, og, set med barneøjne, det absolut vigtigste, påklædningsdukker.

For et ene barn blandt fire voksne var alle disse dukker en absolut favorit ved det hjemlige køkkenbord, og det legetøj, der sidst blev pakket ned, og gemt på loftet over stuehuset, gemt men ikke glemt.

Else-Marie.

Ind imellem lagde forskellige skuespillerinder krop til de skrøbelige papirark, således også Anne Mette Svendsen, som næppe mange husker i dag; men i halvtressernes danske spillefilm dannede hun par med Louis Miehe Renard i film som: ” Den gamle mølle på Mols ” og Barken Margrethe af Marstal “, for lige at nævne de nok mest kendte.

Flittige Hænder bragte i 1956 et interview med den unge skuespillerinde, der på det tidspunkt endnu boede hjemme hos forældrene Karin Nellemose og Anton Svendsen, moderen blev i halvfjerdserne kendt over det ganske land for sin rolle som Misse Møhge i den succesrige fjernsynsserie, Matador.

Da jeg var syv år, kom tvillingerne Hans og Grethe. 18. februar 1958 står at læse følgende: “De to påklædningsdukker er trykt på et særligt ark, som kan rekvireres mod indsendelse af 35 øre til ekspeditionsomkostninger “, til sammenligning vil jeg lige nævne, at bladet kostede 65 øre.

Hver uge bragte et nyt sæt tøj, og der var det særlige ved tøjet, at der kunne bestilles snitmønstre gennem Flittige Hænder, hvad min mor da også ved forskellige lejligheder benyttede sig af.

Brenda Starr.

En af dukkerne havde en særlig status, alene navnet Brenda Starr!

Brenda var stjernereporter på et stort amerikansk dagblad, og hun kunne virkelig sætte fantasien i sving på os småpiger, og indgik, som oftest, i legen med påklædningsdukkerne.

Jeg var den eneste blandt mine skolekammerater der havde en Brenda, vi fik jo alle dukkerne fra de samme steder, blade og havregrynspakker især; men denne særlige udgave kom i den daglige avis i min mors barndom i 1941, hun rev siden ud af avisen, stivede det skrøbelige materiale af med blade fra en linieret blok, og endelig, med stor sirlighed, blev delene klippet ud, og navn blev skrevet på hvert eneste stykke.

Brenda var en tegneseriefigur, skabt af en kvindelig amerikansk tegner og journalist, Dale Messick, i 1940.

Serien blev en overvældende succes, der på sit højeste, i halvtresserne, blev trykt i 250 aviser verden over. Som forlæg for Brendas udseende brugte Dale Messick en af tidens store skuespillerinder, Rita Hayworth, der blandt andet er kendt for, at have danset med både Fred Astaire og Gene Kelly.

Den sidste stribe af serien kom i 2011 efter 70 år i alverdens aviser, Dale Messick tegnede den i 43 år inden hun trak sig tilbage, hun døde i 2005, 98 år gammel.

Annelise Jensbys påklædningsdukker

Fra Annelise Jensby, Odensevej i Nørre Søby har vi modtaget en flot samling påklædningsdukker..
Annelise gik på Kauslunde skole.

På skolebilledet her ses Annelise siddende i forreste række som nr. 3 fra venstre.
Kauslunde forskole lå foran kirken, hvor der i dag er grønt område, skolen blev bygget i 1889 og nedlagt i 1962, herefter flyttedes børnene til den nybyggede Hyllehøjskole.
Kilde: Kauslunde – Gamborg Lokalhistoriske Arkiv.

Indpakningen fortæller også historie.

Endog Buko Smelteost havde sine egne påklædningsdukker.

Det var praktisk at have påklædningsdukkerne anbragt i æsker når de skulle transporteres med rundt til vennerne, typisk skotøjsæsker, som her hos Annelise, med afrevne sider fra kladdebogen som skillerum mellem dukkerne.

I mit barndomshjem spiste vi Foska havregryn, og jeg var derfor umiddelbart afskåret fra de flotte Christel dukker på Solgrynspakkerne, der var Annelise heldigere, de handlede nok i Brugsen.

Der kunne ikke være så meget tøj på siden af en havregrynspakke, men da dukkerne passede tøj indbyrdes gik det endda.

Ullas påklædningsdukker og dukke Anne Marie.

Ulla Jensen, der trådte sine barnesko i Søllinge – Hellerup området, slog sig efter giftermålet med Henning ned på Bækgården i Freltofte.

Henning var i mange år forpagter af jorden her på Hestehavegaard, men døde desværre for et par år siden efter et forholdsvis kort sygeforløb, og Ulla besluttede, at flytte til Odense.

I forbindelse med flytningen overgav Ulla en del af barndommens høje skattede legetøj til museet her på Hestehavegaard, og det er vi jo vældig glade for.

Som de fleste andre piger, der voksede op i halvtresserne, havde Ulla et righoldigt udvalg af påklædningsdukker, her et par filmsdukker, Audrey Hepburn og Elisabeth Taylor. Meget passende, har Ulla fundet en Elizabeth strømpepose til opbevaring af netop den dukke.
Dukke Anne Marie har altid lidt svært ved at komme op om morgenen, hun skal først beslutte, hvilken kjole fra hendes omfattende garderobe, der bedst passer til dagen, der venter forude.
Ullas mor syede det meste af datterens tøj, og der blev, som regel, en kjole til yndlingsdukken af resterne så ” mor og barn ” kunne være ens klædt.

Jeg kan kun anbefale at gå ind på www.hverdagsmuseum.dk. Her er så mange spændende beretninger, om museets samlinger og masser af gode billeder. Man bliver helt nostalgisk.

Museet har kun åbent efter aftale. Se mere på Hjemmesiden.

Hverdagsmuseet – Søstedvej 19 – 5792 Årslev – 40221275 – else-marie@syssel.dk

2 tanker om “Hestehavegaards Hverdagsmuseum”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.