Historien om den norske tegner og kunstner Nora Axe Lundgaard

Med hilsen fra © Lise Brastrup Clasen

Billede1
Selvportræt af Nora Axe Lundgaard, der var en særdeles dygtig portrætkunstner!

Nora Alvilde Axe Lundgaard blev født den 26. oktober 1914 og afgik ved døden den 2. oktober 1993.

              Hun blev uddannet som tegner ved Statens Håndverks– og kunstindustriskole og fortsatte studierne i Berlin, så længe det var muligt med en krig, som truede i baggrunden.

Hun designede selv bogen ”Smårollinger” , som blev udgivet af Mitten, 1946, Oslo. Billederne fra ”Smårollinger” vises på den følgende side, de er fundet via Google, idet bogen var til salg via QXL. Desværre er billedkvaliteten ikke helt tilfredsstillende, men den bedste, jeg kunne fremstille. Jeg har forsøgt at låne bogen via Det norske Biblioteksvæsen, men deres eneste eksemplar er så slidt, at de ikke låner det ud, hvad er absolut forståeligt. Kunstneren var en meget flittig tegner i ugeblade og tidsskrifter, og illustrerede bl.a. et par bøger skrevet af andre, en af dem var ”Den lille Sydame.” (Se illustrationer herfra senere i artiklen)! Den lille Sydame — Dukkejournalen lånte jeg via Det norske Biblioteksvæsen, et ret slidt eksemplar, hvorfra jeg med bævende hænder kunne kopiere de bedårende illustrationer.

Den lille Sydame — Dukkejournalen, er udgivet i 1943 af Fotolito og Offsettryk, Brødrene Bell, Oslo og skrevet af Elsa Langmyr og Rigmor Braatens.

Billede2

Billede3

 

 

 

Hun var gift med Olav Thorolf Lundgaard og tegnede i tidens løb flere hundrede postkort, hvoraf de allerfleste viste børn i forskellige situationer —dette til trods for, at hun aldrig selv fik nogen, hvorfor hun fandt sine modeller blandt niecer og nevøer. Hermed to typiske Nora Axe Postkort!

Billede5

Billede4

 

 

 

 

 

Billede6
Fire illustrationer fra bogen ”Smårollinger”!

Billede7

 

 

 

 

 

 

 

Sammen med sin mand, Thorolf Lundgaard (eget forlag), Mitco/Mittet, Norske Kvinners Nasjonalråd, Norsk Speiderpikeforbund (lodseddel), Oppi, Stenders Forlag (dansk), Rudolf Olsens Kunstforlag (dansk), Carlsen Copenhagen if (dansk), George Caspari og Collin (engelske) samt Axel Eliassons Forlag (svensk).

Nora Axe Lundgaards streg er elegant og charmerende, og hendes glade børn er alle bløde og runde.

Og selvfølgelig tegnede hun også påklædningsdukker. Vi kender til fire søde småpiger, Anita, Kitty, Lotte og Mette, de er ca. 15 cm høje og udgivet i små A5-bøger à la Iben Clantes, som man ofte forveksler dem med ved første øjekast, men som man derefter hurtigt konstaterer, at de er tegnet af hver sin kunstner. De fire piger er udgivet af Illustrationsforlaget i midten af 1960erne og er nummereret if 3026/1 Anita, if 3026/ 2 Kitty. If 3026/3 Lotte og if 3026/4 Mette. (Både dukker og tøj er lige til at trykke ud, dvs. uden brug af saks). Axe er desuden en kendt dansk designer, Axe Djervad Boysen, og mange både danske og norske samlere forveksler de to kunstnere, også selv om deres stil er vidt forskellig. De fire småpiger vises senere i artiklen med tøj og tilbehør.

Billede8 Billede10

Billede12 Billede14

Også en udgave Johanne Spyris klassikere Heidi og Heidi får brug for hvad hun har lært er illustreret af Nora Axe Lundgaard. En af alle pigers yndlingsbøger om den lille pige, der kommer til at bo hos sin Bedstefar, Alpeonkel, og her oplever en masse. Bøgerne findes i enormt mange udgaver, og man har senere udgivet fortsættelser om Heidi og hendes venner. Her ville jeg meget gerne have kunnet vise bøgernes omslag, men det har desværre ikke været muligt at fremskaffe dem.

Desuden har hun illustreret en tysk udgave af Brødrene Grimms eventyr om Snehvide, (Schneewittchen) German Launge Edition Paperback fra januar 1976, og samme eventyr i CARLSEN Copenhagen ifs udgave fra 1968/Ællebælle bog nr. 70 — hvor den yndige Snehvide, den smukke og onde stedmoder og de finurlige syv små dværge huserer i Nora Axes fine og lette streg.

De mange postkort gjorde Nora Axe Lundgaard enormt kendt, og en del flere af dem er stærkt eftertragtede, bl.a. fire postkort, som hun tegnede til Olympiaden i 1952 med de olympiske ringe på flagene, men, da Nora Axe ikke havde tilladelse til at gengive ringene, blev kortene forbudt. De nåede dog at blive udgivet uden gengivelse af ringene.

Der har løbende været udstillinger af især Nora Axes postkort. Avisudklippet fra 5. december 1994, som er vist øverst på næste side, har jeg modtaget fra Nutta Haraldsen. Det fremgår heraf, at udstillingen af julekort i Spydeberg, hvortil hun sammen med sin mand flyttede i 1992, var en succes. Kortene er alle eftertragtede samleobjekter, som til denne udstilling var udlånt af Thorolf Lundgaard, Nora Axes ægtefælle. I avisartiklen skriver man, at Nora Axe har tegnet over 600 forskellige julemotiver, samt over tusinde forskellige motiver i perioden 1934-1987, hvad postkortsamlere mener, må være lidt overdrevet. Nora Axes sidste separatudstilling, før hun gik bort, fandt sted i 1992 i Galleri 86.

Billede16

Billede17

 

 

 

 

 

Nora Axe Lundgaard er ligeledes med i ”Postkortets Historie i Norge” (120 sider, udgivet af Aventura 1988, ISBN-13 978-8258805110). Denne bog findes på Det kongelige Bibliotek i København og Statsbiblioteket i Aarhus, men lånes ikke ud. Du kan således se den på et af de to biblioteker.

Billede18
Johanne Spyri’s Heidi fortolket af Nora Axe Lundgaard! (fundet på nettet)
Billede19
Den nævnte omtale af en af Nora Axe Lundgaard-udstillingerne af julekort mm!

 

 

 

 

 

 

 

De to charmerende postkort herunder er fra førnævnte Olympiade 1952, hvor hun ikke måtte bruge olympiaderingene. Der er i alt 4 forskellige af slagsen, og disse postkort er særligt eftertragtede blandt samlerne! Hvem mon kan stå for Nora Axe Lundgaards bløde og runde streg.

Billede20
(Lånt med tak fra Nutta Haraldsens samling!)

Billede21

Billede22
I Norge er Troldene (Trolls) ikke til at undgå, denne finurlige fyr er skabt af Nora Axe Lundgård (også her takker jeg Nutta Haraldsen for at kunne vise jer denne drømmehelt)!

Billede23

Billede24
Den yndige Lille Pige og Julenissen er ligeledes postkort lånt med tak af Nutta Haraldsen!

 

 

 

 

Billede26
Her kan I se illustrationer fra ”Den lille Sydame — Dukkejournalen” En herlig lille bog med ideer og vejledninger til alverdens dukketøj!

Billede28 Billede29 Billede27 Billede25

Billede31
Den danske Carlsen Ællebællebog nr. 70 fra 1968 — se godt efter: det er nøjagtig samme forside på begge bøger, hvorfor jeg må gå ud fra, at illustrationerne i bogen også er de samme!

   

Billede30
Forsiden fra den tyske udgave af Snehvide (Schneewittchen) udskrevet fra nettet, derfor den ringe billedkvalitet — bogen skulle være fra 1976!
Billede33
Snehvide fik Prinsen på de hvide hest, og de levede lykkeligt til deres dages ende!

 

Billede34

 

 

 

 

 

Desuden skal I lige se flere dejlige postkort fra Nutta Haraldsens samling!

Som et kuriosum ydermere et foto af ægteparrets Lundgaards gravsted.

Billede36 Billede37

Billede38Billede39 

På sidste side gengives atter de fire påklædningsdukker med noget af deres tøj

Billede43
Mette!
Billede44
Tv. Illustration fra Den lille Sydame.
Billede46
Pigerne er rigt udstyret med hatte, huer og tilbehør, og noget af det er for mig ”herreløst! Det må jeg så se at fordele korrekt!
Billede45
Dejligt julepostkort!
Billede42
Lotte!
Billede40
Anita !
Billede41
Kitty

Billede47

 

Tak til jer, der har hjulpet mig med oplysninger og kopier af materiale om kunstneren Nora Axe Lundgaard: Per Schulze fra den Norske Postkortklub og samleren Nutta Haraldsen, der forsker i kunstneren (også fra Den norske Postkortklub), samt til Kis Eg og Angelika Salzwedel.

Uden jeres hjælp var resultatet aldrig blevet så udførligt!

 God læselyst ønsker Lise Brastrup Clasen

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.