Lysenglen og Bjergmanden

”Skik og Brug i Erzgebirge til Jul”

(Med tak til Angelika Salzwedel for tekst og fotos © )
(Oversættelse: Lise Brastrup Clasen © – Layout: Lene Byfoged ©)

Allerede i det 16. årh.  Har man kendt til Bjergmanden som symbol i Erzgebirge. Iført galla med lysene i sine udstrakte hænder stod han i hine tider endda i skakten (nedgangen til minen). Lyset ledsagede bjergfolkene ned i dybet af gruben, og lyste igen for dem, når de drog hjemad.

Englen og bjergmanden  er symbolske skikkelser til jul, hovedsageligt i Erzgebirge, men også her oppe mod Nord er de i dag meget populære.

De fattige bjergfolk havde ofte ved siden af deres daglige arbejde en bibeskæftigelse. Det faldt da naturligt at anvende det træ, som voksede på egnen til drejer– og snedkerarbejder, og hele familien deltog med flid i arbejdet.

Lysenglen kom først til i 1830 som bjergmandens kone. Det er den eneste engel, der er fremstillet med forklæde og en hvid kjole med kantebånd. De brogede vinger er bemalede. Senere blev hun som lysbærer med symbolet for solskin og en krone til hovedfigur.

Lysenglen herover bærer ikke forklæde, men er ægte nok,
figurerne er 60-70 år gamle !

I Erzgebirge stillede man lige så mange lysengle i vinduet, som der var piger i familien, og lige så mange bjergmænd, som der var drenge.

Også dette par er 60-70 år gammelt !

Personligt har jeg siden min tidligste barndom haft tæt tilknytning til alle disse ting, da jeg er vokset op i Hohenlockstedt, hvor et firma fra Erzgebirge slog sig ned i 1949.  Med firmaet kom selvfølgelig også medarbejderne og deres familier, og de bragte således traditionerne med. Vi har derfor siden vor barndom til jul foruden Buehvælvingen og Pyramiden også kendt Lysenglen og Bjergmanden. Naturligvis har jeg i mellemtiden ikke blot erhvervet disse ting i stor størrelse, men også som miniaturer. Og det er desuden lykkedes mig at få fat i nogle gamle eksemplarer. Det er for mig  –  nu oppe i årene  – et stykke barndom og ungdom. Ofte tænker jeg på, hvad min tidligere chef ville sige til det… da jeg — mens jeg studerede —  og også senere har arbejdet i dette firma.

Parret her er i iniatureudgave,
De er blot 5 cm høje !

Det er for mig en vidunderlig erindring og længst forgange adventsdage.

Vi siger igen tak til Angelika Salzwedel for din interessante beretning, ny viden for mange af os…   og

Vi ønsker jer alle god læselyst !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.