D a n s k e J u l e n i s s e r

(Med hilsen fra Angelika Salzwedel © – Oversættelse: Lise Brastrup clasen © – Layout: Lene Byfoged ©)

Egentlig var det planlagt at arrangere en udstilling på Heimatsmuseum Brunsbüttel. Men sådan skulle det desværre ikke være i år, idet udstillingen på grund af Coronatallene ikke kan finde sted.

Men set i lyset af det dansk-tyske venskab vil udstilleren Angelika Salzwedel gerne præsentere nogle af sine danske nisser for læserne af bloggen Dukkedrømme.

Jeg er virkelig blevet begejstret over de danske nisser, lige siden jeg så dem første gang hos min danske veninde Lise Clasen i Kruså. Hos os findes der også dværge, gnomer og skovtrolde. Alle dværge, små mænd og nisser har det til fælles, at de alle er hjælpsomme, hvad der passer ganske godt i denne tid med Corona-pandemien.

Det allerkæreste nissetog !

Angelika Salzwedel er specielt begejstret for bjergværksdværgene, Nissernes Grubejernbane, som hun har genopbygget, og senere forsket videre i. Her fandt hun ud af, at Torkild Hinrichsen i sin bog ”Weihnachten in Dänemark—Dansk Jul (Husumer Verlagsgruppe) fortæller, at nisseskikkelserne helt tydeligt er opstået under indflydelse fra de tyske dværge. Deres små skikkelser med de spidse huer opstod efter bjergværksarbejdernes arbejdstøj med den spidse, beskyttende hætte. Nissen i H.C. Andersens eventyr ser nøjagtig sådan ud. ”Eventyret ”Nissen hos Spækhøkeren” handler om en sådan nisse. Et andet eventyr af H.C.Andersen er ”Nissen og Madammen”, som således også fortæller om nisser

Nissernes Grubejernbane, som Angelika har bygget efter Familie-Journalens anvisning 1929

Og i dag ser nissen også sådan ud. Nissefigurerne er her stadigvæk. De venlige julenisser beskytter huset og lever på loftet hos deres mennesker. Til jul får de en skål risengrød og juleøl., og således holder man sig gode venner med dem,. De hjælper til gengæld til i huse og gårde og forbliver trofaste mod deres mennesker. Hvor gamle de bliver, ved man ikke helt, men man regner med,at de kan blive fra 200 til 300 år gamle.

I dag finder man som tilbehør til nisserne: Nissehuse, Nissetog og Nissedøre (dette sidste begreb kendte jeg (Lise) ikke, men da nisserne bor inde bagved i væggene, sætter man små døre fast på fodpanelerne, så de kan komme ind og ud, og når de små børn ser en lille dør, ved de, at det bare er nisserne, og at der ikke er noget at være bange for. Danske børn tror helt sikkert ikke på nisserne, så det må være en nordtysk skik, men det er da rigtig sødt!… Og jeg spurgte straks Lene, om hun kendte til nissedøre, og det gør hun: ”De i de sidste par år blevet enormt populære i Danmark. Man sætter søde små dukkestuedøre op, med en lille stift, måske er døren pyntet med en miniadventskrans, og somme tider står der et par bitte små støvler ved siden af … Tak for det, Lene, tja, man skal lære, så længe man lever!) Og her på siderne kan I se et par fotos af en af Angelikas nissedøre. Den er af naturtræ, men hun har malet den… absolut knusende kært!

Nisser på spadseretur!
Angelika har bygget dette nissehus!

Foruden Julenisserne har man også kravlenisser, disse små klatrende nisser, som fordeles over hele huset og således pryder bogreoler og hylder.  Kravlenisserne  blev opfundet af Frederik Bramming i 1947, det er herlige, glade nisser iført en slags strømpebukser, og de klatrer i alle mulige og umulige stillinger. De er stukket ned bag billeder og bøger, hænger på lamper, er i vindueskarme, på borde og skabe, ja kort sagt overalt.

Men der findes også andre nisser, f.eks. Kirkenissen, der bor i kirken eller i præstegården og hjælper til dér.

Og så har vi gårdnissen, han bor i huse eller i staldene sammen med husdyrene. Han bor altid alene og hjælper sine mennesker. Han bringer menneskene held og hjælper dyrene.

Nisserne skal på skitur
Skovnisserne klatrer i træerne!

Desuden findes der skovnisser, der lever i skoven eller ude i naturen, og skibsnisser, der som det fremgår af navnet, bor på skibene.

Nisserne bygger hus!

Jeg siger hjerteligt tak til min samlerveninde Lise Clasen for oversættelsen og til Lene Byfoged for layout og for jeres offentliggørelse på bloggen.

Fotos: fra Angelika Salzwedels samling

(Angelika Salzwedel november 2020)

Også vi siger tusind tak til Angelika for din alsidige nisseberetning, og vi

Ønsker Hermed Jer Alle God Læselyst: Lene og Lise

2 tanker om “D a n s k e J u l e n i s s e r”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.